ЊЕГОВА СВЕТОСТ ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Српска црква никада није напустила Косово

Заједно с руским народом, на нама је да, уз Божију помоћ, сачувамо оно што смо заветно прихватили

Разговарао Др Валериј Алексејев

Печат“ је љубазношћу московске редакције часописа „К јединству“ добио сагласност да објави делове ексклузивног интервјуа који је Његова светост патријарх српски господин Иринеј дао у Москви приликом примања награде МФЈПН. Цео разговор са поглаваром СПЦ биће доступан читаоцима 3. броја листа „К јединству“ Међународног фонда јединства православних народа.

Ваша светости, Србија је део Европе и истовремено и део словенског света. Она представља својеврсну границу између Истока и Запада. Српски народ, несумњиво, жели да живи у миру са свим државама, но контакт с Русијом се од стране Запада не доживљава добронамерно. Какав је ваш став о том питању?

Већ је наш отац и пастир Свети Сава, пре 800 година, морао о томе да промишља и одлучује. Тада, за разлику од садашње ситуације, није било сумње да простори на коме живи српски народ припадају Европи. Данас се за те просторе измишљају и потенцирају друга имена, као да постоји жеља да се она изолују и представе као нешто друго у односу на Европу. Целом својом историјом српски народ не само да је доказао да је Европа него је у великој мери учествовао у њеном животу. Војно и политички био је штит Европе од освајача са Истока, учествовао је у два велика светска рата, дао небројене жртве у име слободе европских народа; у науци и култури дао је значајан допринос и велика имена којима сваки народ може да се поноси. 

Ми не можемо директно да утичемо на политичке, можда дневнополитичке, ставове појединих људи који заговарају мишљења која се не слажу са нашима и која не одговарају нити нашим интересима, нити реалном сагледавању историјских чињеница. На нама је да сведочимо, да указујемо на истину, али на нама је и да се боримо да се та истина чује и утврди. Јер, нажалост, не ради се само о теоријском надговоравању и дискусијама. Врше се озбиљни напори, притисци да се чињенице другачије интерпретирају и учине кораци који су директно против наших интереса, као што је отуђење дела територије наше државе, или, као што сте поменули у питању, да се искључи могућност сарадње два братска народа, руског и српског, који су вековима били упућени један на другог и када ничим, баш ничим, тај братски однос није био нарушен. Наравно, мислим пре свега на руски народ, али и на заједницу свих словенских народа којој и наш народ припада.

[restrict]

Споменули смо дневнополитичке захтеве који се пред наш народ и државу постављају. У светлу недавних искустава које је наш народ имао на крају 20. века, мислим на бомбардовање Србије, ти захтеви су много озбиљнији, значајнији и могу имати далекосежне последице. То опет говори да су проблеми у односима европских држава дубљи од дневнополитичких.

Међутим, озбиљност ситуације у којој се налази Србија, и не само Србија него и цела Европа, као да у извесном смислу олакшава и поједностављује и наш одговор на њу. Колико је ситуација тежа, утолико је одговор лакши и једноставнији.

Ми смо хришћански народ и од нас се очекују хришћански одговори. Господ, који је рекао Ја сам пут, истина и живот, дао је одговоре на сва људска питања и недоумице.

Верa у Божију помоћ је наше највеће уздање.

Вековно искуство борбе за опстанак, мученичка страдања и небројене жртве које смо положили су наш велики савезник.

И братски руски народ. Велика је подршка када знате да је ваш брат уз вас, да заједничким снагама стајете пред проблеме који вас сусрећу.

Тако, заједно с руским народом, на нама је да, уз Божију помоћ, сачувамо оно што смо заветно прихватили, сачувамо оно што су претходне генерације нама оставиле на чување, хришћанске вредности живота и заједнице.

Косово и Метохија представљају централно место историје, културе и духовности Србије. Без обзира на то што бројне државе, у том смислу и Русија, Грчка, Шпанија, Сирија, Кина и друге земље, не признају самопроглашену косовску републику, реалност је таква да притисак Запада превладава наше снаге. Да ли ће се и у будућности улагати напори за очување Косова и Метохије у оквирима Србије?

Српска православна црква никада није напустила Косово и Метохију, нити ће икада са те свете земље одступити. У свим условима и недаћама остаће са својим древним светињама и са својим верним народом. Наша нада је пре свега у Господа и у Русију и очекујемо пуну помоћ у одбрани те свете земље. Надамо се и у свете Србе, а нарочито оне чије су мошти у тамошњим светињама. Када год смо се уздали у такву помоћ, ми нисмо изгубили ни погрешили. Тако ће бити и сада. Питање Косова и Метохије представља српско, црквено, национално и државно питање првог реда. Што се тиче државно-правног статуса наше државе на Косову и Метохији, Свети архијерејски сабор Српске православне цркве је на свом недавном заседању у Пећкој патријаршији и у Патријаршији српској у Београду поновио свој јасан, више пута изречен став да нико у Србији не сме да да сагласност на отуђење Косова и Метохије, јер оно што се силом узме, то ће се у бољим временима вратити, али оно што се поклони некоме, то је заувек изгубљено. Срби и Србија то не смеју дозволити. Ми се искрено надамо, уз молитву Господу, да ће се проблем, створен најпре оружаном побуном албанских сепаратиста против српске државе, а потом и страном окупацијом тог дела српске земље, решити искључиво мирним путем на начелима правде и права.  

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *