Izlog knjige

Predrag Ćeranić
Kome to smetaju mali Rusi?
I. K. „Filip Višnjić“, Beograd, 2018.

Knjiga je rezultat sistematskog istraživanja i analiziranja geopolitičkih procesa i sukoba, te bezbednosnih fenomena poput terorizma, njegove ideološke dimenzije kao i mreže terorističkih organizacija koje predstavljaju izvore pretnje. Ona predstavlja kompleksan i celovit uvid u sve bezbednosne aspekte delovanja velikih sila, pre svega američkog, britanskog i nemačkog, koje u realizaciji svojih interesa pribegavaju upotrebi radikalnih i ekstremnih paravojnih struktura i organizacija, ne brinući o posledicama takvog delovanja. Ova izuzetna knjiga predstavlja analitički predložak studije o geopolitičkim procesima i posledicama koje ti procesi izazivaju na prividno geopolitički nebitnom prostoru za velike sile, ali ujedno i prostoru na kome su sukobljavanja kroz vekove bila najdramatičnija u Evropi.

SVETI CAR
Društvo cara Nikolaja, Riznica duhovnog blaga, Kuća „Bernar”, Beograd, Banja Luka, Banovci, 2018.

„Ako bude Cara, biće i Rusije – ako ne bude Cara, neće biti ni Rusije“, tako je govorio prepodobni Anatolij Optinski, i tada su mnogi isto govorili. I, evo, nestalo je Cara – je li nestala Rusija? Ne, Rusija postoji. I nad celim 20. vekom plamte reči svetog Cara: „Oko mene izdaja, kukavičluk i prevara“. U knjizi „Sveti Car“ koju je priredio Ranko Gojković sabrani su tekstovi svedoka vremena strašnog zločina u Ipatijevskom domu, istoričara, bogoslova, književnika, patrijarha, vizantologa i najvećih pera Rusije 20. veka. Koliko je moćna bila Rusija u vreme Romanovih, kakav je bio ruski car Nikolaj Drugi, šta činjenice govore o Grigoriju Raspućinu, ko je finansirao rusku liberalnu revoluciju, te šta su imala za cilj zlonamerna pisanja o ubistvu carske porodice nastala na Zapadu? U knjizi su objavljeni tekstovi generala Diteriksa kome je od strane Kolčakova bilo povereno rukovođenje operacijom istrage ubistva Romanovih, Nikolaja Obručeva, potomka čuvenog generala, kneza Dmitrija Obolenskog, Nikolaja Pavlova, te arhijereja Anastasija Gribanovskog, beseda rezolucija patrijarha Tihona i drugih.

Andrej Tkačov
Ne boj se, samo veruj
Bernar, Srpski Sion i crkvena opština Sremskokarlovačka, Beograd, Sremski Karlovci 2018.

Sadržaj čine dvadeset i dve besede na novozavetne i starozavetne teme. Besede su poređane hronološkim redom i obrađuju parabole i priče iz Svetog Pisma. Ujedno su to i besede o veri, o Bogu, mestu religije u savremenom svetu. Donesene do čitalaca jednostavnim i razumljivim jezikom, postaće bliske svakome ko teži da dotakne svet Božanske istine. Na jednom mestu Tkačov piše: „Na hiljade strahova osuđuju ljudsku dušu, pritiskaju joj razum, navode srce da udara jače, kao ptica u kavezu…. Strahovi muče čoveka. Pri tome ga strahovi muče više nego realna opasnost. Kod realne opasnosti čovek se može mobilizovati, a strahovi slabe čoveka. Gospod govori: „Ne boj se, samo veruj“(Lk. 8, 50) — to je zapovest. Od straha se spasavamo verom. Dakle, svako zapovedničko Hristovo obraćanje ljudima je, u suštini, Njegova zapovest.“Ne boj se, kćeri. Vera tvoja pomogla ti je“(Mt. 9,22) — to je zapovest. Ne boj se, dušo ljudska. Bio ti muškarac ili žena, duša je tvoja poput device, zaručena mužu Hristu. I posle: „Ne boj se, kćeri. Vera tvoja pomogla ti je. Hajde, kreni napred, ne boj se. Ne boj se, samo veruj.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *