Maj, mesec popusta za osiguranje poljoprivrede u „Dunav osiguranju“

U Novom Sadu održana prva regionalna konferencija „Žene u agrobiznisu“

 

Kompanija „Dunav osiguranje“, u saradnji s Udruženjem novinara „Agropres“, na Novosadskom sajmu organizovala je prvu regionalnu konferenciju pod nazivom „Žene u agrobiznisu“. Brojnim poljoprivrednicima, nosiocima poljoprivrednih gazdinstava, studentima Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu i Novom Sadu, kao i mnogim novinarima, obratili su se Gojko Trkulja, savetnik ministarke u Vladi Republike Srbije zadužene za demografiju i populacionu politiku, Senad Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi republike Srbije, mr Mirko Petrović, predsednik Izvršnog odbora Kompanije „Dunav osiguranje“, urednica emisije „Znanje imanje“ Jasmina Nikitović Stojičić i predsednik „Agropresa“ Goran Đaković.

U svom izlaganju na prvoj regionalnoj konferenciji predsednik IO Kompanije „Dunav osiguranje mr Mirko Petrović je istakao:

– Kompanija „Dunav osiguranje“ u saradnji sa Udruženjem novinara za poljoprivrednu proizvodnju „Agropres“, u okviru projekta „Žene u agrobiznisu“, realizuje edukativne radionice koje se tematski bave i osiguranjem poljoprivredne proizvodnje u Srbiji. Za ovih osam godina Kompanija je održala oko 50 radionica. Bilo je više od 1.500 učesnika: individualnih poljoprivrednih proizvođača, poljoprivrednih gazdinstava, predstavnika lokalne samouprave, stručnih udruženja itd.

U Srbiji je poljoprivreda jedna od strateških privrednih grana koja ima izuzetan ekonomski i socijalni značaj, kako sa stanovišta bruto društvenog proizvoda, tako i sa stanovišta zaposlenosti stanovništva i, naravno, podizanja životnog standarda. Poljoprivreda je izložena brojnim rizicima: proizvodnim, operativnim, tržišnim, finansijskim rizicima itd.

Jedan od mehanizama za upravljanje rizicima u poljoprivredi je osiguranje, koje omogućava zaštitu od prirodnih rizika; brzu naknadu štete; obezbeđuje stabilnost poslovanja; smanjuje izdvajanja države…

U Srbiji se osigurava oko 12% poljoprivrednih površina; mali je rast premije osiguranja; velika su izdvajanja države u slučaju nastupanja štetnih događaja; i u suštini je nepovoljan rezultat u poslovanju osiguravajućih društava. Od 2004. do 2017. godine štete u osiguranju poljoprivrede bile su za 20% veće od premije koja je bila predviđena za isplatu šteta.

Predsednik IO „Dunav osiguranja“ mr Mirko Petrović

Kompanija „Dunav osiguranje“, kao najveće društvo za osiguranje u Srbiji, učestvuje sa 38,4% u 2017. godini, sa premijom od 9,6 miliona evra i štetama od 10 miliona evra u 2017. Ovom premijom pokrivaju se troškovi vezani za osiguranje poljoprivrede koji iznose blizu 30%. Iako Kompanija ne ostvaruje profit u ovoj vrsti biznisa, mi nastavljamo da radimo na ovoj vrsti osiguranja, jer poljoprivredu smatramo strateškom granom naše privrede. Naši ciljevi su da povećamo korisne poljoprivredne površine koja se osiguravaju. I, naravno, da radimo na edukaciji, ukazujući na značaj osiguranja, i u tom kontekstu treba razumeti ove naše edukativne radionice u okviru projekta „Žene u agrobiznisu“, gde smo organizovali direktne posete našim osiguranicima, po selima i manjim mestima, družili se i razgovarali o stručnim temama.

Neophodno je ubuduće da država i osiguravači pronađu održiv model osiguranja koji bi podržao razvoj poljoprivrede. Ovaj model bi morao da obezbedi adekvatnu i pristupačnu zaštitu poljoprivrednim proizvođačima; prihvatljiv nivo subvencija za državu; veću penetraciju osiguranja koja obezbeđuje veću disperziju rizika, i konačno, stabilnost poslovanja poljoprivrednih proizvođača, društava za osiguranje i državnih izdvajanja.

Za Kompaniju „Dunav osiguranje“ maj je mesec poljoprivrede. Kompanija je dala popuste 10% na premiju kod osiguranja useva i plodova, a u isplati šteta samo u poslednjih nekoliko godina pokazala o kakvom se velikom i značajnom prijatelju i poslovnom partneru radi –  zaključio je Petrović.

U raspodeli sredstava Ministarstva jednak status i za žene i za muškarce poljoprivrednike

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović rekao je da visok procenat stanovnika Srbije živi u ruralnim područjima koja karakteriše visoka nezaposlenost, loša putna, saobraćajna i komunalna infrastruktura, nepovoljna demografska slika, a taj ambijent, kaže, posebno se nepovoljno odražava na žene.

– Poljoprivreda je u tim sredinama dominantna grana i žene u toj grani predstavljaju 75 odsto plaćene i neplaćene radne snage“, ukazao je Mahmutović. On je naveo da Ministarstvo trenutno u svojoj politici raspodele podsticaja bespovratnih sredstava ima jednak status i prema ženama i prema muškarcima, kao i da su trenutno aktuelna tri programa – podrška mladima u poljoprivredi, podrška razvoju nepoljoprivrednih aktivnosti na selu i podrška unapređenju kvaliteta života na selu.          

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *