Мај, месец попуста за осигурање пољопривреде у „Дунав осигурању“

У Новом Саду одржана прва регионална конференција „Жене у агробизнису“

 

Компанија „Дунав осигурање“, у сарадњи с Удружењем новинара „Агропрес“, на Новосадском сајму организовала је прву регионалну конференцију под називом „Жене у агробизнису“. Бројним пољопривредницима, носиоцима пољопривредних газдинстава, студентима Пољопривредног факултета у Земуну и Новом Саду, као и многим новинарима, обратили су се Гојко Тркуља, саветник министарке у Влади Републике Србије задужене за демографију и популациону политику, Сенад Махмутовић, државни секретар у Министарству пољопривреде и заштите животне средине у Влади републике Србије, мр Мирко Петровић, председник Извршног одбора Компаније „Дунав осигурање“, уредница емисије „Знање имање“ Јасмина Никитовић Стојичић и председник „Агропреса“ Горан Ђаковић.

У свом излагању на првој регионалној конференцији председник ИО Компаније „Дунав осигурање мр Мирко Петровић је истакао:

– Компанија „Дунав осигурање“ у сарадњи са Удружењем новинара за пољопривредну производњу „Агропрес“, у оквиру пројекта „Жене у агробизнису“, реализује едукативне радионице које се тематски баве и осигурањем пољопривредне производње у Србији. За ових осам година Компанија је одржала око 50 радионица. Било је више од 1.500 учесника: индивидуалних пољопривредних произвођача, пољопривредних газдинстава, представника локалне самоуправе, стручних удружења итд.

У Србији је пољопривреда једна од стратешких привредних грана која има изузетан економски и социјални значај, како са становишта бруто друштвеног производа, тако и са становишта запослености становништва и, наравно, подизања животног стандарда. Пољопривреда је изложена бројним ризицима: производним, оперативним, тржишним, финансијским ризицима итд.

Један од механизама за управљање ризицима у пољопривреди је осигурање, које омогућава заштиту од природних ризика; брзу накнаду штете; обезбеђује стабилност пословања; смањује издвајања државе…

У Србији се осигурава око 12% пољопривредних површина; мали је раст премије осигурања; велика су издвајања државе у случају наступања штетних догађаја; и у суштини је неповољан резултат у пословању осигуравајућих друштава. Од 2004. до 2017. године штете у осигурању пољопривреде биле су за 20% веће од премије која је била предвиђена за исплату штета.

Председник ИО „Дунав осигурања“ мр Мирко Петровић

Компанија „Дунав осигурање“, као највеће друштво за осигурање у Србији, учествује са 38,4% у 2017. години, са премијом од 9,6 милиона евра и штетама од 10 милиона евра у 2017. Овом премијом покривају се трошкови везани за осигурање пољопривреде који износе близу 30%. Иако Компанија не остварује профит у овој врсти бизниса, ми настављамо да радимо на овој врсти осигурања, јер пољопривреду сматрамо стратешком граном наше привреде. Наши циљеви су да повећамо корисне пољопривредне површине која се осигуравају. И, наравно, да радимо на едукацији, указујући на значај осигурања, и у том контексту треба разумети ове наше едукативне радионице у оквиру пројекта „Жене у агробизнису“, где смо организовали директне посете нашим осигураницима, по селима и мањим местима, дружили се и разговарали о стручним темама.

Неопходно је убудуће да држава и осигуравачи пронађу одржив модел осигурања који би подржао развој пољопривреде. Овај модел би морао да обезбеди адекватну и приступачну заштиту пољопривредним произвођачима; прихватљив ниво субвенција за државу; већу пенетрацију осигурања која обезбеђује већу дисперзију ризика, и коначно, стабилност пословања пољопривредних произвођача, друштава за осигурање и државних издвајања.

За Компанију „Дунав осигурање“ мај је месец пољопривреде. Компанија је дала попусте 10% на премију код осигурања усева и плодова, а у исплати штета само у последњих неколико година показала о каквом се великом и значајном пријатељу и пословном партнеру ради –  закључио је Петровић.

У расподели средстава Министарства једнак статус и за жене и за мушкарце пољопривреднике

Државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Сенад Махмутовић рекао је да висок проценат становника Србије живи у руралним подручјима која карактерише висока незапосленост, лоша путна, саобраћајна и комунална инфраструктура, неповољна демографска слика, а тај амбијент, каже, посебно се неповољно одражава на жене.

– Пољопривреда је у тим срединама доминантна грана и жене у тој грани представљају 75 одсто плаћене и неплаћене радне снаге“, указао је Махмутовић. Он је навео да Министарство тренутно у својој политици расподеле подстицаја бесповратних средстава има једнак статус и према женама и према мушкарцима, као и да су тренутно актуелна три програма – подршка младима у пољопривреди, подршка развоју непољопривредних активности на селу и подршка унапређењу квалитета живота на селу.          

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *