Др Дaјана Џонстон – Зашто је Србија опчињена Западом?

Садашња хистерична медијска кампања против Путина и Русије скандалознија је и нечаснија него својевремено лажи о Југославији. Улазак Црне Горе у НАТО је реализован искључиво ради тога да се понизи Русија и застраши Србија

Србија има мало истинских пријатеља међу научницима на Западу који су били спремни, а и сада су, да се боре за истину, схватајући суштину агоније кроз коју наш народ пролази скоро три деценије, разобличавајући тај исти Запад. Једна од таквих личности челичне воље и високог интелектуалног поштења, којој је постулат – историјска истина, јесте др Дајана Џонстон, врстан познавалац међународне политике. Ова сјајна интелектуалка је и писац и зналац више страних језика. Њен виспрени ум се огледа у свакој формулацији, а њене анализе модерног света су луцидне, прецизне и истините. Српска јавност дубоко поштује мисију ове Американке, која је у много чему апостол истине у времену глобализма и његових слугу, како она пише, „сулудих крсташа“. Изузетан гест, да својa вредна дела и истраживачке књиге поклони Музеју жртава геноцида у Београду, био је разлог више да је потражимо и захвалимо јој за њену истрајност и храброст.

Шта вас је мотивисало да се заинтересујете за прилике на Балкану, у бившој Југославији?

Провела сам више месеци као студент у Београду 1953. године, где сам стекла трајне пријатеље. Када су, четрдесет година касније, западни медији почели да приказују југословенске сукобе као „српску агресију, српско етничко чишћење“, моји стари пријатељи указали су ми на другачију перспективу. Тако сам започела независно истраживање уз помоћ Југословена који су живели у Паризу. Возила сам се широм Југославије, посматрајући и разговарајући с људима које сам насумично сусретала, уместо да се користим званичним изворима на које су се ослањали страни извештачи. Наравно, све ово сам просуђивала на основу дугогодишњег проучавања и писања против империјализма Сједињених Америчких Држава, почињући с америчким ратом у Вијетнаму. Али медијска обмана која је пратила агресију из 1999. године против Савезне Републике Југославије била је нова за то време, пошто повод није више био борба против комунизма већ „заштита људских права“. То је завело многе људе, нарочито оне левичарских опредељења.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

 


Један коментар

  1. Калимеро

    Није Западом опчињена ни Србија, ни Срби, већ марионете на “власти”, тј. квислинзи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.