IZLOG KNJIGE

Aleksandar Čotrić
VELIKO U MALOM
„Srpska reč“, Beograd, 2017

Antologija savremenog ruskog aforizma, koju je priredio i preveo satiričar Aleksandar Čotrić, kapitalna u umetničkom i originalnom delu, prva je takve vrste na srpskom jeziku i u njoj se nalazi više od četiri hiljade aforizama. Na četiri stotine strana antologija predstavlja stvaralaštvo 179 ruskih aforističara koji su pisali u 20. i 21. veku. Antologija je rezultat trogodišnjeg rada priređivača koji je aforizmima i biografskim podacima predstavio najznačajnije autore najkraće književne forme koji pišu na ruskom jeziku, a žive ili su živeli u Rusiji, Ukrajini, Jermeniji, Litvaniji, Kazahstanu, Nemačkoj, Izraelu, SAD, Kanadi, Francuskoj i Bugarskoj. Recenzent antologije Vitomir Teofilović konstatuje da je „Veliko u malom“ – „prvo pravo otkriće ogromne riznice savremenog ruskog humorističko-satiričnog duha, koji se po satiričnosti može meriti sa srpskim aforizmom, unikatnim u svetu tokom poslednjih pet decenija, ali je po tematskom dijapazonu i misaonom kapacitetu (filozofskim i sociopsihološkim implikacijama) fenomen bez premca“. 

Bojan Jovanović
ONIRIČKI KOD, UVOD U ANTROPOLOGIJU SNOVA
„HeraEdu“, Beograd, 2017

Sagledavajući čoveka kao oniričko biće homo domnias, imajući u vidu ne samo njegovu prirodnu datost da sanja dok spava već i da svoje snove doživljava na javi, kontroliše ih, usmerava i stvara, Bojan Jovanović je u svojoj najnovijoj celovitoj studiji „Onirički kod“ suptilno, a podsticajno u maniru iskusnog istraživača „zaboravljenog jezika“ ljudske duše, dokazao da je oniričko predmet jedne moguće antropologije. Odabrani tekstovi o snovima i drugim nadnaravnim pojavama, svrstani u deset tematskih poglavlja, pokazuju da autor kontekstualizaciju snova stavlja pod lupu antropologije, etnopsihologije, teorije saznanja, filozofije, psihoanalize i književne poetike. Smisao u kontekstualnom sagledavanju i tumačenju snova ima za cilj da se svet vidi i razume s druge strane stvarnosti i racionalnog iskustva. Sadržaji snova i njihovo tumačenje omogućuju pristup bitnom aspektu kulture. Aktiviranjem tog bogatog kulturnog iskustva postajemo svesni značaja oniričkog koda koji omogućuje odgovarajuće razumevanje i tumačenje nesvesnih sadržaja ne samo u tradicionalnim već i u savremenim oblicima kulture. Zbog toga je „Uvod u antropologiju snova“ ključna tema ove vrlo korisne i izvanredno sklopljene knjige potrebne svakoj, pa i srpskoj kulturi.         

Tatjana Poterjahin
VAROŠKA LEGENDA
„Čigoja štampa“, Beograd, 2017

Krajem 19. veka mladi apotekarski pomoćnik Maksim Nestorović doselio se sa bolešljivom suprugom iz Beograda u Kraljevo. Pošten, saosećajan i izvanredno lep, brzo je postao miljenik varošana, ali slučajan susret sa Despinom Kamdžijom, ćerkom zloglasnog terzije Krsmana, dramatično je promenio njegov život i svakodnevicu mirne ibarske varoši…         

Branko M. Žujović
SRBIJA NA PUTU SVILE 2012–2015
Nova srpska politička misao, Beograd, 2015

Iako Žujović znalački meandrira u pripovedanju uz vremensku i prostornu osu, organizovanu oko novog i kopnenog Puta svile (revitalizovane investiciono-trgovinske paradigme po kojoj će se sprovoditi dalja strategija privrednog razvoja Kine), na ovim stranicama smenjuju se i eruditsko poznavanje kineske i srpske istorije i kulture, zapretene anegdote, geopolitička i politekonomska promišljanja, tehnološko-investicione matrice, zdrava preduzetnička logika, sve da bi nepogrešivo poentirao vraćanjem na savremeni trenutak i isticanjem konkretnih aspekata moguće relevantnosti nove kineske globalne ekspanzije za privredni razvoj Srbije. Ova knjiga ne nudi definitivne odgovore na velike i možda večite teme nego postavlja za srpske interese krucijalna privredna pitanja.      

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *