Vojna moć Rusije garant svetskog mira

Približavanje PRO i NATO ruskim granicama je neefikasno i besmisleno, mi nikome ne pretimo, ne spremamo se da ikoga napadnemo, nikome ne nameravamo da nešto otmemo – mi sami sve imamo, rekao je Vladimir Putin

Za sve koji žele da rade, da se ostvare i pošteno služe otadžbini i narodu, da postižu uspehe, Rusija će uvek biti zemlja mogućnosti, poručio je predsednik Vladimir Putin u svom obraćanju Federalnoj skupštini, poslanicima oba doma parlamenta (Državnoj dumi i Savetu Federacije), kao i prisutnim članovima Vlade RF, gubernatorima, verskim i političkim liderima, ličnostima iz kulturnog i javnog života i predstavnicima vodećih medija. Sa bine u velikoj hali moskovskog sajamskog centra „Manjež“, šef ruske države detaljno je govorio o dostignućima prethodnih godina, kao i o velikim planovima do sredine i kraja naredne decenije – građevinskim poduhvatima, investicijama u infrastrukturu, obrazovanje, zdravstvo i ekologiju, nauku i nove tehnologije, o merama za podršku ekonomije, talenata i omladine. Najvažniji strateški zadatak u svemu tome, istakao je Putin, jeste ubrzani razvoj Ruske Federacije, kao jednog od globalnih lidera današnjice. To i jeste temeljna Putinova poruka, uoči 18. marta i izbora za predsednika Rusije, gde se očekuje njegova ubedljiva pobeda u prvom krugu, za šestogodišnji mandat (do 2024) na čelu najveće države sveta.

MOĆ BEZ PREMCA U SVETU Ali pri svemu tome, podvukao je Putin, ne sme se zaboravljati na osiguranje bezbednosti Rusije. Upravo ovaj deo njegovog govora od 1. marta izazvao je najveću pažnju svetske javnosti, jer je ruski lider predstavio najnovije ruske modele naoružanja 21. veka, kakve Zapad neće imati ni u narednoj deceniji, o čemu je „Pečat“ do sada mnogo puta pisao. Reakcije na Zapadu kretale su se od toga da Putin preti NATO-u, pa do toga da su to samo prazne reči, jer navodno Moskva nije u stanju za takav tehnološki iskorak kakav je ruski predsednik predstavio prošlog četvrtka. Međutim, i na Zapadu dobro znaju da Putin ne blefira i da se Rusija u protekle dve decenije potpuno oporavila od šoka 1990-ih godina, kada ju je „dogovor za zapadnim prijateljima“ bacio na kolena. Nova generacija ruskih političara, na čelu sa Putinom, sada dobro zna: bolje da nemaju prijatelje na Zapadu, ako je cena raspad države, bolje da Zapad bude i neprijatelj, ali da Rusija bude jaka!

Pre svega Putin je ukazao da je jačanje armije i flote poslednjih godina dovelo do toga da je opremljenost najsavremenijim naoružanjem ruskih jedinica uvećana za 3,7 puta i da je ruska tehnologija proizvela više od 300 potpuno novih modela različite vojne tehnike! Ovi podaci jasno pokazuju u kojoj meri je osavremenjena ruska vojna sila, koja gotovo da više i nema veze sa starom sovjetskom armijom, ili onom ruševinom od vojske kojom je raspolagala Rusija Borisa Jeljcina. Jedan podatak ubedljivo svedoči o tome: Rusija danas ima čak 30 puta više visokopreciznih krstarećih raketa nego do pre samo nekoliko godina! O broju brodova, aviona, helikoptera, podmornica, interkontinentalnih raketa bilo bi potrebno mnogo više prostora kako bi se sve pobrojalo i analiziralo. Nije reč samo o značajnom kvantitativnom uvećanju već pre svega o potpuno novim, mnogo savršenijim i neuporedivo moćnijim modelima, zasnovanim na digitalnoj tehnologiji, novim materijalima, pogonskim sistemima i gorivima, naoružanju i opremi.

Još jedan izuzetno važan pokazatelj nove ruske vojne moći jeste i to da popunjenost jedinica sada iznosi između 95 i 100 procenata – što je u Jeljcinovo vreme bilo apsolutno nezamislivo – a da je profesionalnih vojnika više za 2,4 puta, dok je gotovo prepolovljen broj regruta na služenju vojnog roka. Sada ruska vojska bira samo regrute koji imaju najbolje psihofizičke sposobnosti za ovu vrstu službe i koji pokazuju veliku želju da stupe u redove armije. To nije ni čudno ako se zna da su plate vojnika poslednjih godina višekratno uvećane, a da pripadnici oružanih snaga više ne čekaju godinama na rešavanje stambenog pitanja, nego se useljavaju gotovo odmah u nove stanove, uz povoljne uslove finansiranja.

PRESUDNI I SUDBONOSNI AMERIČKI POTEZI Jedan od najvažnijih okidača za ovako krupne promene u pristupu Rusije pitanjima odbrane i bezbednosti, kako je ukazao Putin, bio je američki izlazak 2002. iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani (PRO) iz 1972. godine, što je učinila administracija predsednika Džordža Buša. Putin je rekao da je izgradnjom američkog globalnog sistema PRO, sa isturenim elementima na Aljasci, u Evropi i Aziji, srušen kamen temeljac međunarodne bezbednosti, a da je američka strana na rusku zabrinutost uvek odgovarala – to nije upereno protiv vas. Kada su iz Moskve odgovorili da će morati da preduzmu odgovarajuće korake kako bi očuvali stratešku ravnotežu, iz Vašingtona je stizao odgovor: činite šta god hoćete, mi ćemo smatrati da to nije upereno protiv nas, kao što ni naše mere nisu protiv Rusije.

Šef Kremlja je ovaj stav Amerikanaca objasnio time što 2002. niko u SAD nije mogao ni da sanja da je Rusija sposobna da vaskrsne iz pepela i ponovo postane vojna i politička supersila, imajući u vidu da je u raspadu SSSR-a izgubila više od četvrtine teritorije i gotovo polovinu stanovništva, ekonomskog i industrijskog potencijala, a da su neka ključna tehnološka i vojna postrojenja ostala na teritorijama bivših sovjetskih republika – koje su počele da klizaju u zagrljaj Zapada, NATO-a i EU. Niko ozbiljan na Zapadu nije mogao da veruje da bi Rusija, ophrvana dugovima prema MMF-u, sa 40 odsto građana ispod granice siromaštva, armijom u stanju raspada i građanskim ratom na Kavkazu, uopšte bila u stanju u skorijoj budućnosti da makar održava nuklearni arsenal preostao od SSSR-a, a kamoli da proizvodi nove rakete. To je bio sindrom „zarđalih raketa“ i samo se čekalo kada će Moskva odustati od statusa nuklearne sile, u zamenu za nove kredite. O tome da bi ruska vojna industrija mogla da doživi preporod i za kratko vreme tehnološki pretekne SAD – tako nešto nisu smeli da predvide ni najsmeliji futurolozi. Ali to se ipak desilo.

Zato sa Moskvom, kako je istakao Putin, Vašington nije želeo o ovim temama ozbiljno ni da razgovara, već je sve išlo ka tome da Amerika u najskorijoj budućnosti ostvari totalnu stratešku nadmoć i na taj način eliminiše Rusiju kao relevantnog aktera na svetskoj areni. Možda i najvažniji element u ovoj slagalici, kako je objasnio, bila je izgradnja globalnog PRO. „Bez ikakve kontrole, jedna strana, upravo SAD, povećava količinu antiraketa, poboljšava njihove kvalitativne karakteristike, stvara nove pozicione rejone za razmeštanje, što bi na kraju, da mi nismo ništa preduzimali, dovelo do potpunog obezvređivanja ruskog nuklearnog potencijala. Jednostavno, njega bi u celini mogli da presretnu – i to je to“, objasnio je Putin sa kakvom se pretnjom Rusija suočila početkom ovog milenijuma.

Međutim, Rusija je i te kako imala čime da odgovori, na šta je Putin upozoravao Zapad još od 2004. godine. Ali kako je rekao – nisu ga slušali. Sada je, tokom svog govora u „Manježu“, predstavio već gotova tehnološka rešenja najsavremenijeg strateškog naoružanja, koja su prošla ispitivanja, ulaze u serijsku proizvodnju i stupaju u bojevo dežurstvo. Putin je posebno istakao da su ovi sistemi sposobni da probiju bilo kakvu PRO i PVO odbranu, da nisu previše skupi za proizvodnju, ali da su veoma efikasni. Govoreći o američkim pretnjama, da bi protiv ruskih saveznika u lokalnim ratovima mogli da koriste „male“ atomske bombe, Putin je odgovorio jasno: „Svaku primenu nuklearnog oružja protiv Rusije ili njenih saveznika, male, srednje ili bilo kakve snage, posmatraćemo kao nuklearni napad na našu zemlju. Odgovor će biti munjevit i sa svim proističućim posledicama“, poručio je ruski predsednik.

I najpre predstavio novu interkontinentalnu raketu „Sarmat“, tešku više od 200 tona, a koja treba da zameni sovjetsku raketu „Vojvoda“, inače već decenijski strah i trepet na Zapadu. „Sarmat“ ima veoma kratku fazu početnog ubrzanja, što je čini teško uhvatljivom za sisteme PRO, a uz to domet i udarnu snagu veću nego „Vojvoda“. Raspolaže širokim spektrom nuklearnih bojevih glava velike snage, uključujući i hipersonične, kao i najsavremenijim sistemima za probijanje protivničkih sistema PRO. Kako je naglasio Putin, „Vojvoda“ je imala domet od 11.000 kilometara, dok „Sarmat“ praktično nema ograničenja u dometu i može da napada i preko Severnog pola i preko Južnog pola, čime se izbegavaju rejoni sa gusto postavljenim sistemima PRO. Ali Moskva se na ovome nije zaustavila. Putin je predstavio nove modele strateškog naoružanja koji uopšte ne koriste balističke putanje, čime svaki PRO postaje potpuno besmislen.

PRETNJA OD KOJE ODBRANA – NE POSTOJI Jedno od takvih oružja je mala, ali supersnažna krstareća raketa H-101 na – nuklearni pogon! To joj omogućava mnogo veću brzinu od američkih „tomahavka“, ali i desetine puta veći, gotovo neograničen domet. Praktično, ove rakete mogu dugo da lete na izuzetno malim visinama prateći konfiguraciju terena, da zaobilaze sve prepreke i dođu do cilja iz neočekivanog pravca. I donesu nuklearnu bojevu glavu. Odbrana od ovakve pretnje danas ne postoji. Putin je pojasnio da je krajem 2017, na Centralnom poligonu RF izvedeno uspešno lansiranje upravo takve ruske krstareće rakete sa nuklearnim pogonom. A to, kako je objasnio, daje mogućnost da se pristupi izradi skroz nove vrste strateškog naoružanja – na nuklearni pogon. Jer najveći problem sa dosadašnjim interkontinentalnim strateškim raketama bio je gorivo.

Da bi raketa imala veći domet i nosila više bojevih glava, morala je da nosi i mnogo više goriva. To ju je činilo uočljivijom, težom i većom, nauštrb njene brzine, i količine i snage bojevih glava. Problem je delom prevaziđen korišćenjem čvrstog goriva, ali su se i tu pojavila ograničenja. Korišćenje mini nuklearnih reaktora kao pogon za rakete je potpuno nov koncept, koji omogućava gotovo neograničene mogućnosti kada je reč o dometu i udarnoj snazi, ali i veličini, odnosno manevarskim sposobnostima i mogućnostima za izbegavanje radara i smanjenje uočljivosti. Putin je to i demonstrirao u kratkom video-klipu, gde je predstavljeno kako mala i gotovo neprimetna raketa sa moćnim bojevim glavama krstari i izbegava, tj. zaobilazi radare i antiraketne sisteme kao zastavice u slalomu. I pri tome to može da radi gotovo neograničeno dugo, odnosno da priđe iz bilo kog pravca. To je na Zapadu izazvalo šok, jer su shvatili da Rusija može bukvalno da ubaci ovakvu nuklearnu „bombicu“ kroz prozor Bele kuće, a da njen dolazak niko i ne primeti! Ili da je uoče kada je već suviše kasno…

Sledeći zastrašujući sistem je bespilotni podvodni aparat, sposoban da se kreće na veoma velikim dubinama, zahvaljujući tome što nema ljudsku posadu koja bi trpela pritisak na dnu okeana. Ovi aparati, čiji je ciklus ispitivanja okončan u decembru 2017, takođe imaju interkontinentalni domet, gotovo su nečujni i kreću se brzinama koje višekratno prevazilaze sve danas postojeće podmornice i torpeda. Kako je objasnio Putin, imaju visoke manevarske sposobnosti i praktično su neuhvatljivi za protivnika, pa u ovom trenutku ne postoji tehnologija koja bi omogućavala njihovo presretanje. Ove podvodne dronove podmornice nose u sebi u posebnim odsecima i samo ih puste u nekom trenutku i udalje se, a oni dalje rade autonomno – takođe na nuklearni pogon. Na njihovom udaru nalaze se nosači aviona i čitave pomorske grupacije, priobalna postrojenja i infrastruktura. Drugim rečima, sposobni su da u izuzetno kratkom vremenu unište vitalnu vojnu i ekonomsku snagu protivnika i bace ga na kolena. Ruski lider je istakao da nuklearni pogon ovog bespilotnog aparata ima jedinstveno male dimenzije, ali proizvodi ogromnu energiju. Kako je rekao: 100 puta je manji od savremenih podmornica, ali daje 200 puta veće ubrzanje!

OBUZDAVANJE RUSIJE NIJE USPELO Potom je predstavio ono o čemu decenijama sanjaju generacije naučnika i oficira: hipersoničnu raketu koja tokom leta aktivno manevriše i po horizontalnoj i po vertikalnoj ravni! Brzina ovih projektila iznosi preko 10.000 kilometara na čas. „Njena moć i snaga, kako kažu vojni eksperti, može da bude ogromna, a njena brzina čini je neuhvatljivom za današnje sisteme PRO i PVO, jer antirakete, prosto rečeno, ne mogu da je sustignu. Zato je razumljivo zbog čega vodeće armije sveta teže da da poseduju ovo, za današnje prilike idealno oružje. Poštovani prijatelji! Rusija takvo oružje ima. Već ima. Najvažnija etapa u razvoju savremenih sistema naoružanja jeste stvaranje visokopreciznog hipersoničnog aviaciono-raketnog kompleksa, koji, kako ste verovatno već shvatili, nema niko drugi u svetu. Njegova testiranja su uspešno završena i od 1. decembra prošle godine ovaj kompleks, nazvan ’Kinžal’ (bodež) već je stupio na opitnobojevo dežurstvo na aerodromima Južnog vojnog okruga“, naglasio je Putin.

Osim navedenih sistema, ruski predsednik je još govorio i o sistemu „Avangard“, strateškom krstarećem projektilu koji leti brzinom od preko 23.000 kilometara na čas! Pri tome, temperatura na njegovoj površini dostiže 2.000 stepeni Celzijusa, zbog čega je obavijen slojem plazme – što ga pretvara praktično u vatrenu kuglu, odnosno meteorit. Ali, podvukao je Putin, ruska tehnologija je pronašla način da ova letelica-raketa bude u potpunosti upravljiva čak i u takvim uslovima, da manevriše tokom leta, izbegava prepreke i nepogrešivo pogađa pravo u cilj. Ovakva raketna tehnologija obeležiće čitav 21. vek, ali je očigledno da je u ovom trenutku samo Rusija posGoje, Van Goga do Ruoa i Sutina. eduje. Putin je demonstrirao i najnoviji ruski borbeni laser velikog dometa, što je među retkim oblastima vojne visoke tehnologije gde i Rusi i Amerikanci za sada pokazuju ozbiljan prodor. Međutim, Putin je naglasio da od prošle godine borbeni laseri već stupaju u ruske jedinice!

Putin je naglasio da će Rusija u budućnosti nastaviti razvoj svih pobrojanih sistema i tehnologija, gradeći na ovim temeljima ne samo odbrambenu strukturu već jačajući i sopstvenu ekonomiju primenom tih dostignuća. Ipak, sve navedeno ne bi trebalo da se tumači kao ruska pretnja, nego obrnuto – kao poziv Zapadu na dogovor o budućnosti naše planete i civilizacije. „Nadam se da će sve ovo što je danas rečeno otrezniti svakog potencijalnog agresora. Takvi neprijateljski koraci prema Rusiji, kao što su razmeštanje sistema PRO, približavanje infrastrukture NATO-a našim granicama i slično, sa vojne tačke gledišta postaju neefikasni, a sa finansijske – nepotrebno skupi i, u krajnjoj liniji, besmisleni za one koji ih iniciraju i izvode. Mi nikome ne pretimo, ne spremamo se da ikoga napadnemo, nikome – preteći oružjem – ne nameravamo ništa da otmemo: mi sami sve imamo. Upravo suprotno, rastuća vojna moć Rusije jeste pouzdan garant mira na našoj planeti“, istakao je Putin.

I posebno poručio „onima koji u poslednjih 15 godina žele da raspiruju trku u naoružanju, pokušavaju da u odnosu prema Rusiji ostvare unilateralnu prednost, uvode sa međunarodnopravne tačke gledišta nezakonita ograničenja i sankcije sa ciljem da obuzdaju razvoj naše zemlje, uključujući i u vojnoj oblasti“: „Reći ću im: sve što ste pokušavali da ometete, čemu ste hteli da postavite prepreke, sprovodeći takvu politiku, već se dogodilo. Obuzdavanje Rusije nije uspelo! Sada je potrebno shvatiti ovu realnost, uveriti se da sve što sam danas rekao nije blef – a to nije blef, verujte – razmisliti i poslati na zasluženi odmor one koji žive u prošlosti i nisu u stanju da zavire u budućnost, te prestati sa ljuljanjem čamca u kome se svi nalazimo i koji se zove planeta Zemlja“. Predsednik Putin je podsetio da je Rusija, uprkos svim problemima, bila i ostaće najveća nuklearna sila i da su Amerikanci pogrešili što ga nisu pažljivo slušali još 2004, kada je najavio da će Moskva imati sve ovo naoružanje o kome je govorio prošlog četvrtka. „Ne, sa nama niko suštinski nije tada želeo da razgovara, nije hteo da nas čuje. Slušajte nas sada“, poručio je Vladimir Putin.        

 

Jedan komentar

  1. Veljko krstovic

    BRACA RUSI………

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *