Војна моћ Русије гарант светског мира

Приближавање ПРО и НАТО руским границама је неефикасно и бесмислено, ми никоме не претимо, не спремамо се да икога нападнемо, никоме не намеравамо да нешто отмемо – ми сами све имамо, рекао је Владимир Путин

За све који желе да раде, да се остваре и поштено служе отаџбини и народу, да постижу успехе, Русија ће увек бити земља могућности, поручио је председник Владимир Путин у свом обраћању Федералној скупштини, посланицима оба дома парламента (Државној думи и Савету Федерације), као и присутним члановима Владе РФ, губернаторима, верским и политичким лидерима, личностима из културног и јавног живота и представницима водећих медија. Са бине у великој хали московског сајамског центра „Мањеж“, шеф руске државе детаљно је говорио о достигнућима претходних година, као и о великим плановима до средине и краја наредне деценије – грађевинским подухватима, инвестицијама у инфраструктуру, образовање, здравство и екологију, науку и нове технологије, о мерама за подршку економије, талената и омладине. Најважнији стратешки задатак у свему томе, истакао је Путин, јесте убрзани развој Руске Федерације, као једног од глобалних лидера данашњице. То и јесте темељна Путинова порука, уочи 18. марта и избора за председника Русије, где се очекује његова убедљива победа у првом кругу, за шестогодишњи мандат (до 2024) на челу највеће државе света.

МОЋ БЕЗ ПРЕМЦА У СВЕТУ Али при свему томе, подвукао је Путин, не сме се заборављати на осигурање безбедности Русије. Управо овај део његовог говора од 1. марта изазвао је највећу пажњу светске јавности, јер је руски лидер представио најновије руске моделе наоружања 21. века, какве Запад неће имати ни у наредној деценији, о чему је „Печат“ до сада много пута писао. Реакције на Западу кретале су се од тога да Путин прети НАТО-у, па до тога да су то само празне речи, јер наводно Москва није у стању за такав технолошки искорак какав је руски председник представио прошлог четвртка. Међутим, и на Западу добро знају да Путин не блефира и да се Русија у протекле две деценије потпуно опоравила од шока 1990-их година, када ју је „договор за западним пријатељима“ бацио на колена. Нова генерација руских политичара, на челу са Путином, сада добро зна: боље да немају пријатеље на Западу, ако је цена распад државе, боље да Запад буде и непријатељ, али да Русија буде јака!

Пре свега Путин је указао да је јачање армије и флоте последњих година довело до тога да је опремљеност најсавременијим наоружањем руских јединица увећана за 3,7 пута и да је руска технологија произвела више од 300 потпуно нових модела различите војне технике! Ови подаци јасно показују у којој мери је осавремењена руска војна сила, која готово да више и нема везе са старом совјетском армијом, или оном рушевином од војске којом је располагала Русија Бориса Јељцина. Један податак убедљиво сведочи о томе: Русија данас има чак 30 пута више високопрецизних крстарећих ракета него до пре само неколико година! О броју бродова, авиона, хеликоптера, подморница, интерконтиненталних ракета било би потребно много више простора како би се све побројало и анализирало. Није реч само о значајном квантитативном увећању већ пре свега о потпуно новим, много савршенијим и неупоредиво моћнијим моделима, заснованим на дигиталној технологији, новим материјалима, погонским системима и горивима, наоружању и опреми.

Још један изузетно важан показатељ нове руске војне моћи јесте и то да попуњеност јединица сада износи између 95 и 100 процената – што је у Јељциново време било апсолутно незамисливо – а да је професионалних војника више за 2,4 пута, док је готово преполовљен број регрута на служењу војног рока. Сада руска војска бира само регруте који имају најбоље психофизичке способности за ову врсту службе и који показују велику жељу да ступе у редове армије. То није ни чудно ако се зна да су плате војника последњих година вишекратно увећане, а да припадници оружаних снага више не чекају годинама на решавање стамбеног питања, него се усељавају готово одмах у нове станове, уз повољне услове финансирања.

ПРЕСУДНИ И СУДБОНОСНИ АМЕРИЧКИ ПОТЕЗИ Један од најважнијих окидача за овако крупне промене у приступу Русије питањима одбране и безбедности, како је указао Путин, био је амерички излазак 2002. из Споразума о противракетној одбрани (ПРО) из 1972. године, што је учинила администрација председника Џорџа Буша. Путин је рекао да је изградњом америчког глобалног система ПРО, са истуреним елементима на Аљасци, у Европи и Азији, срушен камен темељац међународне безбедности, а да је америчка страна на руску забринутост увек одговарала – то није уперено против вас. Када су из Москве одговорили да ће морати да предузму одговарајуће кораке како би очували стратешку равнотежу, из Вашингтона је стизао одговор: чините шта год хоћете, ми ћемо сматрати да то није уперено против нас, као што ни наше мере нису против Русије.

Шеф Кремља је овај став Американаца објаснио тиме што 2002. нико у САД није могао ни да сања да је Русија способна да васкрсне из пепела и поново постане војна и политичка суперсила, имајући у виду да је у распаду СССР-а изгубила више од четвртине територије и готово половину становништва, економског и индустријског потенцијала, а да су нека кључна технолошка и војна постројења остала на територијама бивших совјетских република – које су почеле да клизају у загрљај Запада, НАТО-а и ЕУ. Нико озбиљан на Западу није могао да верује да би Русија, опхрвана дуговима према ММФ-у, са 40 одсто грађана испод границе сиромаштва, армијом у стању распада и грађанским ратом на Кавказу, уопште била у стању у скоријој будућности да макар одржава нуклеарни арсенал преостао од СССР-а, а камоли да производи нове ракете. То је био синдром „зарђалих ракета“ и само се чекало када ће Москва одустати од статуса нуклеарне силе, у замену за нове кредите. О томе да би руска војна индустрија могла да доживи препород и за кратко време технолошки претекне САД – тако нешто нису смели да предвиде ни најсмелији футуролози. Али то се ипак десило.

Зато са Москвом, како је истакао Путин, Вашингтон није желео о овим темама озбиљно ни да разговара, већ је све ишло ка томе да Америка у најскоријој будућности оствари тоталну стратешку надмоћ и на тај начин елиминише Русију као релевантног актера на светској арени. Можда и најважнији елемент у овој слагалици, како је објаснио, била је изградња глобалног ПРО. „Без икакве контроле, једна страна, управо САД, повећава количину антиракета, побољшава њихове квалитативне карактеристике, ствара нове позиционе рејоне за размештање, што би на крају, да ми нисмо ништа предузимали, довело до потпуног обезвређивања руског нуклеарног потенцијала. Једноставно, њега би у целини могли да пресретну – и то је то“, објаснио је Путин са каквом се претњом Русија суочила почетком овог миленијума.

Међутим, Русија је и те како имала чиме да одговори, на шта је Путин упозоравао Запад још од 2004. године. Али како је рекао – нису га слушали. Сада је, током свог говора у „Мањежу“, представио већ готова технолошка решења најсавременијег стратешког наоружања, која су прошла испитивања, улазе у серијску производњу и ступају у бојево дежурство. Путин је посебно истакао да су ови системи способни да пробију било какву ПРО и ПВО одбрану, да нису превише скупи за производњу, али да су веома ефикасни. Говорећи о америчким претњама, да би против руских савезника у локалним ратовима могли да користе „мале“ атомске бомбе, Путин је одговорио јасно: „Сваку примену нуклеарног оружја против Русије или њених савезника, мале, средње или било какве снаге, посматраћемо као нуклеарни напад на нашу земљу. Одговор ће бити муњевит и са свим проистичућим последицама“, поручио је руски председник.

И најпре представио нову интерконтиненталну ракету „Сармат“, тешку више од 200 тона, а која треба да замени совјетску ракету „Војвода“, иначе већ деценијски страх и трепет на Западу. „Сармат“ има веома кратку фазу почетног убрзања, што је чини тешко ухватљивом за системе ПРО, а уз то домет и ударну снагу већу него „Војвода“. Располаже широким спектром нуклеарних бојевих глава велике снаге, укључујући и хиперсоничне, као и најсавременијим системима за пробијање противничких система ПРО. Како је нагласио Путин, „Војвода“ је имала домет од 11.000 километара, док „Сармат“ практично нема ограничења у домету и може да напада и преко Северног пола и преко Јужног пола, чиме се избегавају рејони са густо постављеним системима ПРО. Али Москва се на овоме није зауставила. Путин је представио нове моделе стратешког наоружања који уопште не користе балистичке путање, чиме сваки ПРО постаје потпуно бесмислен.

ПРЕТЊА ОД КОЈЕ ОДБРАНА – НЕ ПОСТОЈИ Једно од таквих оружја је мала, али суперснажна крстарећа ракета Х-101 на – нуклеарни погон! То јој омогућава много већу брзину од америчких „томахавка“, али и десетине пута већи, готово неограничен домет. Практично, ове ракете могу дуго да лете на изузетно малим висинама пратећи конфигурацију терена, да заобилазе све препреке и дођу до циља из неочекиваног правца. И донесу нуклеарну бојеву главу. Одбрана од овакве претње данас не постоји. Путин је појаснио да је крајем 2017, на Централном полигону РФ изведено успешно лансирање управо такве руске крстареће ракете са нуклеарним погоном. А то, како је објаснио, даје могућност да се приступи изради скроз нове врсте стратешког наоружања – на нуклеарни погон. Јер највећи проблем са досадашњим интерконтиненталним стратешким ракетама био је гориво.

Да би ракета имала већи домет и носила више бојевих глава, морала је да носи и много више горива. То ју је чинило уочљивијом, тежом и већом, науштрб њене брзине, и количине и снаге бојевих глава. Проблем је делом превазиђен коришћењем чврстог горива, али су се и ту појавила ограничења. Коришћење мини нуклеарних реактора као погон за ракете је потпуно нов концепт, који омогућава готово неограничене могућности када је реч о домету и ударној снази, али и величини, односно маневарским способностима и могућностима за избегавање радара и смањење уочљивости. Путин је то и демонстрирао у кратком видео-клипу, где је представљено како мала и готово неприметна ракета са моћним бојевим главама крстари и избегава, тј. заобилази радаре и антиракетне системе као заставице у слалому. И при томе то може да ради готово неограничено дуго, односно да приђе из било ког правца. То је на Западу изазвало шок, јер су схватили да Русија може буквално да убаци овакву нуклеарну „бомбицу“ кроз прозор Беле куће, а да њен долазак нико и не примети! Или да је уоче када је већ сувише касно…

Следећи застрашујући систем је беспилотни подводни апарат, способан да се креће на веома великим дубинама, захваљујући томе што нема људску посаду која би трпела притисак на дну океана. Ови апарати, чији је циклус испитивања окончан у децембру 2017, такође имају интерконтинентални домет, готово су нечујни и крећу се брзинама које вишекратно превазилазе све данас постојеће подморнице и торпеда. Како је објаснио Путин, имају високе маневарске способности и практично су неухватљиви за противника, па у овом тренутку не постоји технологија која би омогућавала њихово пресретање. Ове подводне дронове подморнице носе у себи у посебним одсецима и само их пусте у неком тренутку и удаље се, а они даље раде аутономно – такође на нуклеарни погон. На њиховом удару налазе се носачи авиона и читаве поморске групације, приобална постројења и инфраструктура. Другим речима, способни су да у изузетно кратком времену униште виталну војну и економску снагу противника и баце га на колена. Руски лидер је истакао да нуклеарни погон овог беспилотног апарата има јединствено мале димензије, али производи огромну енергију. Како је рекао: 100 пута је мањи од савремених подморница, али даје 200 пута веће убрзање!

ОБУЗДАВАЊЕ РУСИЈЕ НИЈЕ УСПЕЛО Потом је представио оно о чему деценијама сањају генерације научника и официра: хиперсоничну ракету која током лета активно маневрише и по хоризонталној и по вертикалној равни! Брзина ових пројектила износи преко 10.000 километара на час. „Њена моћ и снага, како кажу војни експерти, може да буде огромна, а њена брзина чини је неухватљивом за данашње системе ПРО и ПВО, јер антиракете, просто речено, не могу да је сустигну. Зато је разумљиво због чега водеће армије света теже да да поседују ово, за данашње прилике идеално оружје. Поштовани пријатељи! Русија такво оружје има. Већ има. Најважнија етапа у развоју савремених система наоружања јесте стварање високопрецизног хиперсоничног авиационо-ракетног комплекса, који, како сте вероватно већ схватили, нема нико други у свету. Његова тестирања су успешно завршена и од 1. децембра прошле године овај комплекс, назван ’Кинжал’ (бодеж) већ је ступио на опитнобојево дежурство на аеродромима Јужног војног округа“, нагласио је Путин.

Осим наведених система, руски председник је још говорио и о систему „Авангард“, стратешком крстарећем пројектилу који лети брзином од преко 23.000 километара на час! При томе, температура на његовој површини достиже 2.000 степени Целзијуса, због чега је обавијен слојем плазме – што га претвара практично у ватрену куглу, односно метеорит. Али, подвукао је Путин, руска технологија је пронашла начин да ова летелица-ракета буде у потпуности управљива чак и у таквим условима, да маневрише током лета, избегава препреке и непогрешиво погађа право у циљ. Оваква ракетна технологија обележиће читав 21. век, али је очигледно да је у овом тренутку само Русија посГоје, Ван Гога до Руоа и Сутина. едује. Путин је демонстрирао и најновији руски борбени ласер великог домета, што је међу ретким областима војне високе технологије где и Руси и Американци за сада показују озбиљан продор. Међутим, Путин је нагласио да од прошле године борбени ласери већ ступају у руске јединице!

Путин је нагласио да ће Русија у будућности наставити развој свих побројаних система и технологија, градећи на овим темељима не само одбрамбену структуру већ јачајући и сопствену економију применом тих достигнућа. Ипак, све наведено не би требало да се тумачи као руска претња, него обрнуто – као позив Западу на договор о будућности наше планете и цивилизације. „Надам се да ће све ово што је данас речено отрезнити сваког потенцијалног агресора. Такви непријатељски кораци према Русији, као што су размештање система ПРО, приближавање инфраструктуре НАТО-а нашим границама и слично, са војне тачке гледишта постају неефикасни, а са финансијске – непотребно скупи и, у крајњој линији, бесмислени за оне који их иницирају и изводе. Ми никоме не претимо, не спремамо се да икога нападнемо, никоме – претећи оружјем – не намеравамо ништа да отмемо: ми сами све имамо. Управо супротно, растућа војна моћ Русије јесте поуздан гарант мира на нашој планети“, истакао је Путин.

И посебно поручио „онима који у последњих 15 година желе да распирују трку у наоружању, покушавају да у односу према Русији остваре унилатералну предност, уводе са међународноправне тачке гледишта незаконита ограничења и санкције са циљем да обуздају развој наше земље, укључујући и у војној области“: „Рећи ћу им: све што сте покушавали да ометете, чему сте хтели да поставите препреке, спроводећи такву политику, већ се догодило. Обуздавање Русије није успело! Сада је потребно схватити ову реалност, уверити се да све што сам данас рекао није блеф – а то није блеф, верујте – размислити и послати на заслужени одмор оне који живе у прошлости и нису у стању да завире у будућност, те престати са љуљањем чамца у коме се сви налазимо и који се зове планета Земља“. Председник Путин је подсетио да је Русија, упркос свим проблемима, била и остаће највећа нуклеарна сила и да су Американци погрешили што га нису пажљиво слушали још 2004, када је најавио да ће Москва имати све ово наоружање о коме је говорио прошлог четвртка. „Не, са нама нико суштински није тада желео да разговара, није хтео да нас чује. Слушајте нас сада“, поручио је Владимир Путин.        

 

Један коментар

  1. Veljko krstovic

    BRACA RUSI………

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *