RT: Ruska nova hipersonična raketa: Sada će nas slušati – Putin

Ruska nova hipersonična interkontinentalna balistička raketa “Sarmat”, koja je sposobna da zaobiđe sisteme raketne odbrane, završila je testiranja i predstavlja “proboj” za raketni program zemlje, prema rečima predsednika Vladimira Putina.

Putin je saopštio o novoj raketi tokom godišnjeg obraćanja Federalnoj skupštini Rusije, a njegov govor je propraćen i video-prikazom mogućnosti rakete. “Sarmat” je sposoban da zaobiđe sisteme raketne odbrane, dodao je on.

Putin je rekao Saveznoj skupštini da je Rusija počela da radi na načinima da se suprotstavi američkim protivraketnim sposobnostima još 2004. godine, ali da je Vašington ignorisao upozorenja iz Moskve. “Sada će nas slušati”, rekao je Putin.

Sposoban da nosi širok spekatr nuklearnog oružja, sistem “Sarmat” praktično nema granica i biće sposoban da napadne i preko Južnog i Severnog pola, rekao je Putin.

Sarmat će zameniti starije, ali pouzdane interkontinentalne balističke rakete R-36M2 “Vojvoda” (SS-18 Satana) iz sovjetske ere.

Prošle nedelje zamenik premijera Dmitrij Rogozin rekao je da nova raketa “može da pocepa američku protivraketnu odbranu”, dodajući da “u ovom trenutku [američki odbrambeni štit] ne predstavlja nikakvu ozbiljnu vojnu pretnju, osim provokaciju”.

Predsednik Putin je takođe naglasio da će na nuklearni napad bilo kojih razmera biti odgovoreno “trenutno sa relevantnim posledicama”.

Nova američka nuklearna strategija omogućava nuklearni udar u odgovoru na konvencionalni napad. Predsednik Vladimir Putin je rekao da Rusija, ako bi bila napadnuta nuklearnim oružjem, ne bi oklevala da odgovori na isti način.

Upozorenje je predsednik saopštio tokom godišnjeg obraćanja Federalnoj skupštini, tokom kojeg je predstavio niz novih naprednih strateških sistema oružja koje, kako je rekao, neutrališu sve anti-raketne mogućnosti koje SAD trenutno imaju. Putin je takođe pomenuo novu američku nuklearnu strategiju, po kojoj su ublaženi uslovi oko toga kada SAD mogu koristiti nuklearno oružje.

“Mi smo veoma zabrinuti zbog nekih delova nove nuklearne strategije, koja smanjuje standard za korišćenje nuklearnog oružja. Bez obzira što umirljive reči mogu biti korištene iza zatvorenih vrata, možemo pročitati ono što je napisano. I piše da se ovo oružje može koristiti kao odgovor na konvencionalni napad ili čak na sajber-pretnju “, rekao je on.”Naša nuklearna doktrina kaže da Rusija zadržava pravo upotrebe nuklearnog oružja samo kao odgovor na nuklearni napad ili napad sa drugim oružjem za masovno uništenje protiv svojih saveznika ili konvencionalnim napadom protiv nas koji ugrožava samo postojanje države. ”

“Moja je dužnost da se to kaže: Bilo kakva upotreba nuklearnog oružja protiv Rusije ili njenih saveznika, bilo da je to u maloj meri, srednjoj ili bilo kojoj drugoj, biće tretirana kao nuklearni napad na našu zemlju. Odgovor će biti trenutan i sa svim relevantnim posledicama “, upozorio je Putin.

Osim „Sarmata“, ruski predsednik je predstavio i novu supersoničnu raketu „Kinžal“, koja leti 10 puta brže od zvuka i koja „nema sebi ravne u svetu“.

Sistem „Kinžal“, u prevodu „Bodež“, uspešno je testiran i već se nalazi u vojsci na jugu zemlje.

Reč je o avionskoj raketi, čiji je domet oko dve hiljade kilometara i koja može da nosi i nuklearne bojeve glave.

Putin je predstavio i novu hipersoničnu interkontinentalnu raketu „Avangard“, koja leti 20 puta brže od zvuka i „udara poput meteora“. Prema njegovim rečima, novo rusko oružje može da manevriše u slojevima atmosfere, kako bočno, tako i vertikalno. 

„Ona će biti praktično neuhvatljivo. Brzina će biti hipersonična. Biće kao meteor“, rekao je Putin.

Ruska preduzeća su već započela serijsku proizvodnju tog sistema, koji je još jedna vrsta strateškog oružja Rusije.

Putin je istakao i da su značajni rezultati postignuti u razvoju laserskog oružja, podsećajući istovremeno da od prošle godine ruska vojska dobija borbene laserske sisteme, ali nije želeo da precizira o kakvim sistemima je reč, jer za to „još nije vreme“.

Putin je naglasio da takvi borbeni kompleksi povećavaju sposobnost Rusije da osigura svoju bezbednost.

Sudeći po video-prezentaciji, prikazanoj tokom Putinovog govora, reč je o sistemu kopnenog baziranja.

Putin je obelodanio i da je u Rusiji stvoren podvodni dron, koji ima interkontinentalni domet i koji može da se kreće na ekstremnim dubinama, brzinom koja je višestruko veća od brzine podmornica, najnaprednijih torpeda i najbržih brodova svih vrsta.

Podvodni dron na nuklearni pogon, koji nosi nuklearne bojeve glave, može da cilja i nosače aviona i obalne objekte.

Ruski predsednik je tokom svog govora jasno poručio da je borba protiv novog ruskog oružja besperspektivna i besmislena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *