РТ: Руска нова хиперсонична ракета: Сада ће нас слушати – Путин

Рускa новa хиперсонична интерконтинентална балистичка ракета “Сармат”, која је способна да заобиђе системе ракетне одбране, завршила је тестирања и представља “пробој” за ракетни програм земље, према речима председника Владимира Путина.

Путин је саопштио о новој ракети током годишњег обраћања Федералној скупштини Русије, а његов говор је пропраћен и видео-приказом могућности ракете. “Сармат” је способан да заобиђе системе ракетне одбране, додао је он.

Путин је рекао Савезној скупштини да је Русија почела да ради на начинима да се супротстави америчким противракетним способностима још 2004. године, али да је Вашингтон игнорисао упозорења из Москве. “Сада ће нас слушати”, рекао је Путин.

Способан да носи широк спекатр нуклеарног оружја, систем “Сармат” практично нема граница и биће способан да нападне и преко Јужног и Северног пола, рекао је Путин.

Сармат ће заменити старије, али поуздане интерконтиненталне балистичке ракете Р-36М2 “Војвода” (СС-18 Сатана) из совјетске ере.

Прошле недеље заменик премијера Дмитриј Рогозин рекао је да нова ракета “може да поцепа америчку противракетну одбрану”, додајући да “у овом тренутку [амерички одбрамбени штит] не представља никакву озбиљну војну претњу, осим провокацију”.

Председник Путин је такође нагласио да ће на нуклеарни напад било којих размера бити одговорено “тренутно са релевантним последицама”.

Нова америчка нуклеарна стратегија омогућава нуклеарни удар у одговору на конвенционални напад. Председник Владимир Путин je рекао да Русија, ако би била нападнута нуклеарним оружјем, не би оклевала да одговори на исти начин.

Упозорење је председник саопштио током годишњег обраћања Федералној скупштини, током којег је представио низ нових напредних стратешких система оружја које, како је рекао, неутралишу све анти-ракетне могућности које САД тренутно имају. Путин је такође поменуо нову америчку нуклеарну стратегију, по којој су ублажени услови око тога када САД могу користити нуклеарно оружје.

“Ми смо веома забринути због неких делова нове нуклеарне стратегије, која смањује стандард за коришћење нуклеарног оружја. Без обзира што умирљиве речи могу бити кориштене иза затворених врата, можемо прочитати оно што је написано. И пише да се ово оружје може користити као одговор на конвенционални напад или чак на сајбер-претњу “, рекао је он.”Наша нуклеарна доктрина каже да Русија задржава право употребе нуклеарног оружја само као одговор на нуклеарни напад или напад са другим оружјем за масовно уништење против својих савезника или конвенционалним нападом против нас који угрожава само постојање државе. ”

“Моја је дужност да се то каже: Било каква употреба нуклеарног оружја против Русије или њених савезника, било да је то у малој мери, средњој или било којој другој, биће третирана као нуклеарни напад на нашу земљу. Одговор ће бити тренутан и са свим релевантним последицама “, упозорио је Путин.

Осим „Сармата“, руски председник је представио и нову суперсоничну ракету „Кинжал“, која лети 10 пута брже од звука и која „нема себи равне у свету“.

Систем „Кинжал“, у преводу „Бодеж“, успешно је тестиран и већ се налази у војсци на југу земље.

Реч је о авионској ракети, чији је домет око две хиљаде километара и која може да носи и нуклеарне бојеве главе.

Путин је представио и нову хиперсоничну интерконтиненталну ракету „Авангард“, која лети 20 пута брже од звука и „удара попут метеора“. Према његовим речима, ново руско оружје може да маневрише у слојевима атмосфере, како бочно, тако и вертикално. 

„Она ће бити практично неухватљиво. Брзина ће бити хиперсонична. Биће као метеор“, рекао је Путин.

Руска предузећа су већ започела серијску производњу тог система, који је још једна врста стратешког оружја Русије.

Путин је истакао и да су значајни резултати постигнути у развоју ласерског оружја, подсећајући истовремено да од прошле године руска војска добија борбене ласерске системе, али није желео да прецизира о каквим системима је реч, јер за то „још није време“.

Путин је нагласио да такви борбени комплекси повећавају способност Русије да осигура своју безбедност.

Судећи по видео-презентацији, приказаној током Путиновог говора, реч је о систему копненог базирања.

Путин је обелоданио и да је у Русији створен подводни дрон, који има интерконтинентални домет и који може да се креће на екстремним дубинама, брзином која је вишеструко већа од брзине подморница, најнапреднијих торпеда и најбржих бродова свих врста.

Подводни дрон на нуклеарни погон, који носи нуклеарне бојеве главе, може да циља и носаче авиона и обалне објекте.

Руски председник је током свог говора јасно поручио да је борба против новог руског оружја бесперспективна и бесмислена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *