Pentagon: SAD bespomoćne pred ruskim hipersoničkim oružjem

MIG 31 poleće sa hipersoničnom raketom Kinžal

Sjedinjene Američke Države nemaju čime da se suprotstave ruskom hipersoničkom oružju, izjavio je predsednik Strateške komande Oružanih snaga SAD general Džon Hajten, prenosi „Biznis insajder“.

Govoreći na raspravi u Komitetu za oružane snage Senata, on je izrazio mišljenje da Sjedinjene Države nemaju sredstva za zaštitu direktno od supersoničnog oružja.
 
Prema njegovim rečima, jedini način zaštite su snage za obuzdavanje, koje uključuju trijadu i nuklearne kapacitete.  
 
Putin je početkom marta u obraćanju Federalnoj skupštini predstavio najnovije rusko oružje, koje nema pandan u svetu. Reč je o raketnim sistemima „Sarmat“, podvodnim dronovima, nuklearnim krstarećim raketama, vazdušnim raketnim sistemima „Kindžal“ i laserskom oružju. 

Pored toga, govorio je o stvaranju hipersoničkog oružja – sistema “Avangard” , sposobnim za letenje u gustim slojevima atmosfere na interkontinentalnim daljinama pri brzini koja prelazi većoj od dvadeset mahoova. Prema rečima stručnjaka, pojavljivanje takvog oružja će učiniti beskorisnim čitav sistem američke raketne odbrane.

Prezentaciju su pratili kadrovi sa novim tehnikama i kompjuterskim modelima.

Istovremeno, predsednik je naglasio da Rusija nikome ne preti i da neće napadati nikoga, a novo oružje “osigurava bezbednost zemlje”.

Nedavno je predsednik Putin takođe saopštio da Rusija može da upotrebi nuklearno oružje kao odgovor na napad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *