Пентагон: САД беспомоћне пред руским хиперсоничким оружјем

МИГ 31 полеће са хиперсоничном ракетом Кинжал

Сједињене Америчке Државе немају чиме да се супротставе руском хиперсоничком оружју, изјавио је председник Стратешке команде Оружаних снага САД генерал Џон Хајтен, преноси „Бизнис инсајдер“.

Говорећи на расправи у Комитету за оружане снаге Сената, он је изразио мишљење да Сједињене Државе немају средства за заштиту директно од суперсоничног оружја.
 
Према његовим речима, једини начин заштите су снаге за обуздавање, које укључују тријаду и нуклеарне капацитете.  
 
Путин је почетком марта у обраћању Федералној скупштини представио најновије руско оружје, које нема пандан у свету. Реч је о ракетним системима „Сармат“, подводним дроновима, нуклеарним крстарећим ракетама, ваздушним ракетним системима „Кинџал“ и ласерском оружју. 

Поред тога, говорио је о стварању хиперсоничког оружја – система “Авангард” , способним за летење у густим слојевима атмосфере на интерконтиненталним даљинама при брзини која прелази већој од двадесет махоова. Према речима стручњака, појављивање таквог оружја ће учинити бескорисним читав систем америчке ракетне одбране.

Презентацију су пратили кадрови са новим техникама и компјутерским моделима.

Истовремено, председник је нагласио да Русија никоме не прети и да неће нападати никога, а ново оружје “осигурава безбедност земље”.

Недавно је председник Путин такође саопштио да Русија може да употреби нуклеарно оружје као одговор на напад.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *