Роварење у песку

Саудијске регионалне амбиције

Настојања новоименованог принца престолонаследника у Саудијској Арабији Мохамеда бин Салмана и његовог оца краља Салмана да оснаже своје позиције имају не само унутрашњу него и разгранату спољну компоненту

У прошлом броју „Печата“ („Игра престола у Саудијској Арабији“, бр. 495) у главним цртама смо назначили политички значај хапшења неколицине саудијских принчева и више бивших званичника. Многи ову „антикорупциону акцију“ тумаче као чистку саудијске владајуће породице, снажну поруку евентуалним противницима краља и његовог наименованог наследника и унутрашњу припрему за сложене реформе – али и велику међународну трговину акцијама саудијске нафтне компаније „Арамко“.
Међутим, амбиције саудијског престолонаследника не исцрпљују се у породичним интригама и дворским пучевима. Напротив, саудијски двор има разгранате и вишеслојне међународне амбиције. Испод површине, некад тање, каткад дебље, готово сваког савременог блискоисточног конфликта крије се саудијско-ирански ривалитет.
Мохамед бин Салман је међу својим обожаватељима већ приказан као личност која ће се успешно супротстављати Ирану и шиитској политичкој организацији у Либану, Хезболаху. Данијел Шапиро, амерички дипломата, познавалац блискоисточних прилика и бивши амбасадор у Израелу (2011–2017) указао је у чланку у израелском „Харецу“ да је и покојни краљ Абдулах био оштар противник Ирана. Конзервативни монарх је револуционарну исламску републику називао змијом отровницом која просипа отров по Блиском истоку.
Али, како Шапиро напомиње, краљ Абдулах је пажљиво бирао поља на којима ће две државе укрстити утицај, снагу и вољу. Његов наследник Салман као и, по свој прилици, Мохамед бин Салман много су нестрпљивији и спремни су да се ухвате укоштац с Ираном где год им се укаже прилика.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.