Pečat nedelje

Solidarni s Kubom

Na Trećem međunarodnom mitingu solidarnosti s Kubom zemlje zapadne i istočne Evrope podržale su kubanski narod u njegovoj borbi za ostvarenje socijalizma

Piše Ana Damian Lakićević

Treći međunarodni miting solidarnosti sa Kubom zemalja centralne i istočne Evrope, u organizaciji Društva za prijateljstvo „Bugarska–Kuba“ i Kubanskog instituta za prijateljstvo sa drugim narodima – ICAP, održan je u Sofiji od 17. do 19. novembra 2017.Bila je to prilika da ove zemlje još jednom istaknu prijateljstvo sa kubanskim narodom u njegovoj borbi za ostvarenje kubanskog socijalizma, u njegovim težnjama za napredak društva, za saradnju sa svim narodima sveta, posebno u nastojanjima za očuvanje mira u svetu i stvaranje stabilnijih i pravednijih međunarodnih odnosa.

PREDSTAVNICI 22 ZEMLJE Konferencija je radila u plenumu, imala je tri radne grupe, a razmatrale su se sledeće teme: međunarodna podrška Kubi u njenim nastojanjima da okonča ekonomsku blokadu nametnutu pre više decenija od strane Sjedinjenih Američkih Država, kao i za povratak okupirane teritorije Gvantanamo; razmatranje aktivnosti vezanih za rad na društvenim mrežama i drugim vidovima komunikacija, kao i načina kako da se mladi ljudi više privuku i zainteresuju za pokrete solidarnosti sa Kubom.Učesnici konferencije su odali počast i priznanje idejama i delu revolucionara i državnika Fidela Kastra Ruiza koji je preminuo prošle godine. Takođe, odali su počast njegovom saborcu, revolucionaru Ernestu Če Gevari povodom pedesetogodišnjice njegove smrti.Na konferenciji su učesnici, predstavnici organizacija i društava prijateljstva iz 22 evropske zemlje usvojili završni dokument, Deklaraciju konferencije. 

UVEK UZ KUBANSKI NAROD Naša sedmočlana delegacije iz Srbije istakla je da je Društvo srpsko-kubanskog prijateljstva – Beograd uvek bilo uz kubanski narod, posebno od formiranja savremene Kube do prošle, 2016. godine kada je Kuba izvojevala veliki uspeh u Generalnoj skupštini UN, i počela da jača saradnju sa Evropskom unijom, dobija podršku zemalja Azije, Afrike i Latinske Amerike i sl. „Podržavali smo i podržavamo njenu borbu za potpunu normalizaciju odnosa sa Amerikom, ukidanje ekonomskih sankcija, zatvaranje baze Gvantanamo i povratak ove teritorije pod njenu jurisdikciju, borbu Kube protiv mešanja u njene unutrašnje poslove što je protivno Povelji UN i međunarodnom pravu. U današnjoj, vrlo složenoj međunarodnoj situaciji, veoma je važno da se pozitivni trend podrške Kubi nastavi i posle dolaska nove administracije na čelo SAD. Nesumnjivo, poseban je problem baza Gvantanamo i mi nastojimo da sledimo politička i humanitarna načela kako bismo doprineli rešavanju tog pitanja“, zaključuje srpska delegacija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *