Lansiranje rakete Pjongjanga podstaknuto zapaljivom retporikom SAD

Izveštaji koji govore o lansiranju interkontinentalne balističke rakete od strane Pjongjanga, prve od septembra, verovatno je  podstaknnuto od strane zapaljive retporike i akcija Vašingtona, koji odbija da ih smanji, rekao je Konstantin Kosačev.

“Činjenica je da je u poslednja dva meseca Severna Koreja demonstrirala suzdržanost i nije ni na koji način provocirala međunarodnu zajednicu. Pjongjang je, najverovatnije, očekivao isto suzdržavanje kao odgovor od strane Zapada, kako u osudama tako i u reakcijama”, rekao je senator Kosačev, predsedavajući Odbora za spoljne poslove Ruske Federacije, dodajući da, Zapad izgleda nije zainteresovan za takvu detenciju.

“Odluka Pjongjanga da podseti Vašington o smrtonosnoj sili kojom raspolaže nakon kratke pauze, pokazuje da je strpljenje Severne Koreje završeno”, rekao je Kosačev.

Najnovije lansiranje rakete može biti usmereno isključivo na testiranje reakcije Vašingtona, tvrdi zamenik šefa Komiteta za odbranu i bezbednost Franc Klincevič, naglašavajući da Pjongjang još nije komentarisao izveštaje.

“Ne znam koji je konkretni uzrok testa. Ne isključujem da je u ovom slučaju to bila neka vrsta “probnog balona” kako bi se videla reakcija suprotne strane”, rekao je Klincevič, dodajući da se nada da će Vašington “imati dovoljno mudrosti da se uzdrži od bilo kakvih akcija odmazde” kao odgovor na prikazivanje sile Pjongjanga.


Rusija je, sa svoje strane, uvek spremna da se suprotstavi svakom pokušaju da se ugrožava globalna bezbednost “bez obzira na to odakle dolazi”, naglasio je on.

Kroz pokazivanje vojnih mišića i verbalnih napada, Zapad i Severna Koreja se usredsređuju na neposredni neuspeh, napomenuo je Kosačev, ukazujući na plan za “dvostruko zamrzavanje” pod pokroviteljstvom Kine i Rusije kako bi se rešila korejska kriza,  jedina održiva alternativa “katastrofi, gde neće biti pobednika ili gubitnika”.

Plan predviđa da SAD i njihovi saveznici obustave manevre velikih razmera koje redovno održavaju blizu obale Severne Koreje, što dodatno pogoršava već napetu situaciju na Korejskom poluostrvu, a Pjongjang da zaustavi nuklearni i balistički program zauzvrat.

Izvor: Vostok / RT

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *