Лансирање ракете Пјонгјанга подстакнуто запаљивом ретпориком САД

Извештаји који говоре о лансирању интерконтиненталне балистичке ракете од стране Пјонгјанга, прве од септембра, вероватно је  подстакннуто од стране запаљиве ретпорике и акција Вашингтона, који одбија да их смањи, рекао је Константин Косачев.

“Чињеница је да је у последња два месеца Северна Кореја демонстрирала суздржаност и није ни на који начин провоцирала међународну заједницу. Пјонгјанг је, највероватније, очекивао исто суздржавање као одговор од стране Запада, како у осудама тако и у реакцијама”, рекао је сенатор Косачев, председавајући Одбора за спољне послове Руске Федерације, додајући да, Запад изгледа није заинтересован за такву детенцију.

“Одлука Пјонгјанга да подсети Вашингтон о смртоносној сили којом располаже након кратке паузе, показује да је стрпљење Северне Кореје завршено”, рекао је Косачев.

Најновије лансирање ракете може бити усмерено искључиво на тестирање реакције Вашингтона, тврди заменик шефа Комитета за одбрану и безбедност Франц Клинцевич, наглашавајући да Пјонгјанг још није коментарисао извештаје.

“Не знам који је конкретни узрок теста. Не искључујем да је у овом случају то била нека врста “пробног балона” како би се видела реакција супротне стране”, рекао је Клинцевич, додајући да се нада да ће Вашингтон “имати довољно мудрости да се уздржи од било каквих акција одмазде” као одговор на приказивање силе Пјонгјанга.


Русија је, са своје стране, увек спремна да се супротстави сваком покушају да се угрожава глобална безбедност “без обзира на то одакле долази”, нагласио је он.

Кроз показивање војних мишића и вербалних напада, Запад и Северна Кореја се усредсређују на непосредни неуспех, напоменуо је Косачев, указујући на план за “двоструко замрзавање” под покровитељством Кине и Русије како би се решила корејска криза,  једина одржива алтернатива “катастрофи, где неће бити победника или губитника”.

План предвиђа да САД и њихови савезници обуставе маневре великих размера које редовно одржавају близу обале Северне Кореје, што додатно погоршава већ напету ситуацију на Корејском полуострву, а Пјонгјанг да заустави нуклеарни и балистички програм заузврат.

Извор: Восток / РТ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *