Hag, presuda: Doživotna kazna zatvora za Ratka Mladića

Predsednik sudskog veća sudija Alfons Ori rekao je danas da nema dokaza da je cilj udruženog zločinačkog poduhvata za koji se tereti Ratko Mladić bio genocid.

“Veće je utvrdilo da je postojao udruženi poduhvat da se muslimani i Hrvati trajno uklone sa teritorije, deporatacijama, prisilnim iseljavanjem, zastrašivanjem… Ocenivši izjave i ponašanje političkog rukovodstva BiH i Srba, dokazi ne idu u prilog da je genocid bio cilj udruženog zločinačkog poduhvata”, rekao je Ori.

Mladić je osuđen za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i otimanje “plavih šlemova“ i niz zločina, a nije kriv po tački jedan u kojoj se govori o genocidu u sedam opština BiH. Tokom izricanja presude Mladiću je pozlilo, a zatim je i izbačen iz sudnice nakon što je vikao da je “sve laž”.

Presuda protiv ratnog komandanta Vojske Republike Srpske je u ovom predmetu napisana pre nekoliko dana, a pročitao ju je predsedavajući sudija Alfons Ori, nakon čitanja zaključaka veća po pitanju 11 tačaka optužnice.

I odbrana i Tužilaštvo imaju pravo žalbe jer je ovo prvostepena presuda. 

Nekadašnji ratni komandant Vojske Republike Srpske je nosio kravatu sa skraćenicom Komunističke partije Ruske Federacije i komunističkim simbolom – srpom i čekićem, a na reveru je nosio značku sa cvetom Natalijine ramonde.

Natalijina ramonda je poznata kao “cvet feniks”, kojim se u Srbiji obeležava Dan primirja, odlukom Vlade Srbije od 2012. godine. 

Biljku je u okolini Niša 1884. godine otkrio doktor Sava Petrović, opisao je Josif Pančić, a dobila je ime po kraljici Nataliji Obrenović. 

U javnosti se Natalijina ramonda opisivala kao “cvet feniks” koji može da oživi čak i kada se potpuno osuši, pa zalije – “kao što je iz pepela vaskrsla i srpska vojska u Prvom svetskom ratu”.

2 komentara

  1. Sve je vec receno.Sve je odavno jasno.Svima je jsno osim vlasti u Srbiji od 2000 te pa na ovamo.Presuda je poziv na novi rat,ona samo raspiruje strasti i daje lazne nade onima koje vekovima huskaju na Srbe.Ona je takodje putiokaz,kakvi zakoni i kakva pravda ceka Srbe tamo gde nas vlastodrsci vode evo skoro20 godina.Sve je jasno a mene kao slepca,sto rece general,i dalje vode na put bez povratka bez prava na pobunu.Vece je moje pravo da neidem nigde nego pravo ovih koji me tamo vuku.Cemu to vodi valjda je svima jasno.,.. da ne pisem dalje

  2. Jos i ovo moram reci.Izvinjavam se nema medija u Srbiji na kome se moze cuti ono sto ne odgovara zvanicnoj politici.Kao Rusi su ostro reagovali.Mnogo sam razocaran u bracu Ruse pa i Kineze.Ko su i sta su oni u svetskoj politici kad moze da postoji ovakav medjunarodi nazovi sud.Pa se Rusi posle svega kao cude.A kad ovakav sud bude sudio Putinu oni ni tada nece znati o cemu se radi.Nije bitno sto oni Putinu nemogu nista.Bitno je da ce oni doneti presudu koja postaje istorija i iz koje ce deca na zapadu uciti.To je ta matrica lazi na kojoj pociva ova civilizacija.Tako se formiraju te lazi koje postaju istorija.Oni na zapadu sednu i dogovorese na nasu stetu za sat a mi vekove tracimo na demantovanje monstruoznih lazi kao da nemamo drugih poslova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *