Хаг, пресуда: Доживотна казна затвора за Ратка Mладића

Председник судског већа судиjа Aлфонс Oри рекао jе данас да нема доказа да jе циљ удруженог злочиначког подухвата за коjи се терети Ратко Mладић био геноцид.

“Веће jе утврдило да jе постоjао удружени подухват да се муслимани и Хрвати траjно уклоне са териториjе, депоратациjама, присилним исељавањем, застрашивањем… Oценивши изjаве и понашање политичког руководства БиХ и Срба, докази не иду у прилог да jе геноцид био циљ удруженог злочиначког подухвата”, рекао jе Oри.

Младић је осуђен за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева и отимање “плавих шлемова“ и низ злочина, а није крив по тачки један у којој се говори о геноциду у седам општина БиХ. Током изрицања пресуде Младићу је позлило, а затим је и избачен из суднице након што је викао да је “све лаж”.

Пресуда против ратног команданта Војске Републике Српске је у овом предмету написана пре неколико дана, а прочитао ју је председавајући судија Алфонс Ори, након читања закључака већа по питању 11 тачака оптужнице.

И одбрана и Тужилаштво имају право жалбе јер је ово првостепена пресуда. 

Некадашњи ратни командант Војске Републике Српске је носио кравату са скраћеницом Комунистичке партије Руске Федерације и комунистичким симболом – српом и чекићем, а на реверу је носио значку са цветом Наталијине рамонде.

Наталијина рамонда је позната као “цвет феникс”, којим се у Србији обележава Дан примирја, одлуком Владе Србије од 2012. године. 

Биљку је у околини Ниша 1884. године открио доктор Сава Петровић, описао је Јосиф Панчић, а добила је име по краљици Наталији Обреновић. 

У јавности се Наталијина рамонда описивала као “цвет феникс” који може да оживи чак и када се потпуно осуши, па залије – “као што је из пепела васкрсла и српска војска у Првом светском рату”.

2 коментара

  1. Sve je vec receno.Sve je odavno jasno.Svima je jsno osim vlasti u Srbiji od 2000 te pa na ovamo.Presuda je poziv na novi rat,ona samo raspiruje strasti i daje lazne nade onima koje vekovima huskaju na Srbe.Ona je takodje putiokaz,kakvi zakoni i kakva pravda ceka Srbe tamo gde nas vlastodrsci vode evo skoro20 godina.Sve je jasno a mene kao slepca,sto rece general,i dalje vode na put bez povratka bez prava na pobunu.Vece je moje pravo da neidem nigde nego pravo ovih koji me tamo vuku.Cemu to vodi valjda je svima jasno.,.. da ne pisem dalje

  2. Jos i ovo moram reci.Izvinjavam se nema medija u Srbiji na kome se moze cuti ono sto ne odgovara zvanicnoj politici.Kao Rusi su ostro reagovali.Mnogo sam razocaran u bracu Ruse pa i Kineze.Ko su i sta su oni u svetskoj politici kad moze da postoji ovakav medjunarodi nazovi sud.Pa se Rusi posle svega kao cude.A kad ovakav sud bude sudio Putinu oni ni tada nece znati o cemu se radi.Nije bitno sto oni Putinu nemogu nista.Bitno je da ce oni doneti presudu koja postaje istorija i iz koje ce deca na zapadu uciti.To je ta matrica lazi na kojoj pociva ova civilizacija.Tako se formiraju te lazi koje postaju istorija.Oni na zapadu sednu i dogovorese na nasu stetu za sat a mi vekove tracimo na demantovanje monstruoznih lazi kao da nemamo drugih poslova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *