ПРЕТИ ЛИ РАТ БАГДАДА СА КУРДИМА

ИРАК ПОСЛЕ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ

Ирак је једна од земаља за које се може рећи да производе превише историје, толико да саме једва могу да се носе с тим. Мало-мало ирачка држава нађе се на раскршћу, када њено устројство бива суштински доведено у питање. Тако је и данас

Свега неколико месеци након што су ирачке снаге запоселе нека кључна упоришта Исламске државе у Ираку, укључујући и град Мосул, дошло је до наглог заоштравања односа са ирачким Курдима. Подсећамо, курдистанска регионална влада, предвођена Масудом Барзанијем, одржала је референдум о независности Курдистана 25. септембра. Већина изашлих на гласање стала је иза Барзанијеве иницијативе.

Уследило је снажно противљење централне владе у Багдаду уз широку подршку регионалних фактора, пре свега Ирана и Турске. У понедељак, 16. октобра, ирачке снаге су успеле да муњевитом акцијом овладају подручјем града Киркука одакле су се повукле курдске снаге „Пешмерге“. У граду је више хиљада људи дочекало ирачке снаге, док је више хиљада Курда одлучило да се повуче из града заједно са јединицама Пешмерга.

Да ли је реч о договореном (и зато веома брзом) повлачењу курдских снага из Киркука и враћању на унутарирачке границе пре почетка унутрашњих сукоба и стварања Исламске државе или је посреди прва фаза у сукобу који се разгорева биће јасније наредних дана. 

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.