Praznična nedelja srpske knjige

U susret 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

U fokusu ovogodišnjeg sajma biće program posvećen srpskoj književnosti u inostranstvu, u okviru kog će gosti biti istaknuti nemački slavisti Angela Rihter, Gabrijela Šubert i Robert Hodel

Najznačajnija, tradicionalno medijski najpraćenija i najpopularnija kulturna manifestacija – Međunarodni sajam knjiga – održava se od 22. do 29. oktobra. Novinarima su neposredno uoči otvaranja, u Skupštini grada Beograda, čelnici ove književne smotre predstavili ovogodišnje koncept i program.

[restrict]

IZRAZ TRADICIJE I KULTURE Najavljujući ovu popularno nazvanu „svetkovinu pisane reči“, predsednik Odbora Sajma knjiga Zoran Avramović naglasio je da je sajam izuzetno važan i nezaobilazni činilac u onome što se naziva kulturom knjige. Podsetio je da su ove godine gosti zemlje nemačkog govornog područja, te da su kulturne veze između srpske i nemačke kulture veoma čvrste i široke. Takođe, najavio je da će Međunarodni beogradski sajam knjiga otvoriti akademik Miro Vuksanović.

„Sajam knjiga svake godine beleži posetu od 180.000 ljudi što je izraz tradicije i kulture u kojoj je knjiga na prvom mestu“, istakao je Avramović.

Programi u okviru praznične nedelje knjige predstavljaju sve što je vredno pamćenja u srpskoj kulturi i književnosti. Otuda će u fokusu, kako je najavio Dragan Hamović, urednik programa Sajma knjiga, biti program posvećen srpskoj književnosti u inostranstvu, u okviru kog će gosti biti istaknuti nemački slavisti Angela Rihter, Gabrijela Šubert i Robert Hodel.

Sajam knjiga ugostiće nemački jezik koji obuhvata nastup četiri zemlje – Nemačke, Austrije, Švajcarske i Lihtenštajna, a Beograd će biti domaćin najistaknutijim autorima poput Herte Miler, dobitnice Nobelove nagrade 2009, Vladimira Kaminera, Jana Vagnera, dobitnika Bihnerove nagrade, Folkera Kučera, pisca istorijskih krimi romana, kao i Ingoa Šulcea. Sajam knjiga biće književni vatromet koji će zasijati tokom sajamske nedelje, veruje direktor Gete instituta u Beogradu Frank Bauman, ali taj sjaj treba da traje i nakon njegovog završetka, te će, kako kaže, posebna pažnja biti posvećena prevođenju srpskih dela na nemački jezik i obrnuto.

ZNAČAJ DEBATNIH RAZGOVORA Predstavnicima medija obratio se i Johanes Iršik, direktor Austrijskog kulturnog foruma, rekavši da će u ime zemlje počasnog gosta učesnike Sajma pozdraviti austrijski publicista i pisac Karl Markus Gaus, a da će pored njega gosti biti i Katrin Regla, Valentin Grebner, Krin Peška, Tereza Preauer, kao i predstavnici književnosti iz Srbije. Vladimir Arsenijević, predsednik i kreativni direktor Udruženja KROKODIL, najavio je da će na Platou Crnjanski i u još šest vansajamskih prostora učestvovati više od 40 autora i 30 moderatora, te da će program ,,Plava sofa“, između ostalog, obuhvatiti razgovore sa već pomenutim Hertom Miler, Janom Vagnerom i Folkerom Kučerom. On je ukazao na značaj debatnih razgovora, ali i programe van Beogradskog sajma koji će doprineti tome da grad ,,pulsira u ritmu Sajma knjiga“. Tako će u Jugoslovenskom dramskom pozorištu biti održano književno veče sa nobelovkom Hertom Miler, a u „Poletu“ muzičko-resitalski program ansambla ,,Bern je svuda oko nas“. Pored pisaca sa nemačkog govornog područja učestvovaće i Barbi Marković, Melinde Nađ Abonji i Dane Grigorče.          

[/restrict]

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *