Празнична недеља српске књиге

У сусрет 62. Међународном сајму књига у Београду

У фокусу овогодишњег сајма биће програм посвећен српској књижевности у иностранству, у оквиру ког ће гости бити истакнути немачки слависти Ангела Рихтер, Габријела Шуберт и Роберт Ходел

Најзначајнија, традиционално медијски најпраћенија и најпопуларнија културна манифестација – Међународни сајам књига – одржава се од 22. до 29. октобра. Новинарима су непосредно уочи отварања, у Скупштини града Београда, челници ове књижевне смотре представили овогодишње концепт и програм.

[restrict]

ИЗРАЗ ТРАДИЦИЈЕ И КУЛТУРЕ Најављујући ову популарно названу „светковину писане речи“, председник Одбора Сајма књига Зоран Аврамовић нагласио је да је сајам изузетно важан и незаобилазни чинилац у ономе што се назива културом књиге. Подсетио је да су ове године гости земље немачког говорног подручја, те да су културне везе између српске и немачке културе веома чврсте и широке. Такође, најавио је да ће Међународни београдски сајам књига отворити академик Миро Вуксановић.

„Сајам књига сваке године бележи посету од 180.000 људи што је израз традиције и културе у којој је књига на првом месту“, истакао је Аврамовић.

Програми у оквиру празничне недеље књиге представљају све што је вредно памћења у српској култури и књижевности. Отуда ће у фокусу, како је најавио Драган Хамовић, уредник програма Сајма књига, бити програм посвећен српској књижевности у иностранству, у оквиру ког ће гости бити истакнути немачки слависти Ангела Рихтер, Габријела Шуберт и Роберт Ходел.

Сајам књига угостиће немачки језик који обухвата наступ четири земље – Немачке, Аустрије, Швајцарске и Лихтенштајна, а Београд ће бити домаћин најистакнутијим ауторима попут Херте Милер, добитнице Нобелове награде 2009, Владимира Каминера, Јана Вагнера, добитника Бихнерове награде, Фолкера Кучера, писца историјских крими романа, као и Ингоа Шулцеа. Сајам књига биће књижевни ватромет који ће засијати током сајамске недеље, верује директор Гете института у Београду Франк Бауман, али тај сјај треба да траје и након његовог завршетка, те ће, како каже, посебна пажња бити посвећена превођењу српских дела на немачки језик и обрнуто.

ЗНАЧАЈ ДЕБАТНИХ РАЗГОВОРА Представницима медија обратио се и Jоханес Иршик, директор Аустријског културног форума, рекавши да ће у име земље почасног госта учеснике Сајма поздравити аустријски публициста и писац Карл Маркус Гаус, а да ће поред њега гости бити и Катрин Регла, Валентин Гребнер, Крин Пешка, Тереза Преауер, као и представници књижевности из Србије. Владимир Арсенијевић, председник и креативни директор Удружења КРОКОДИЛ, најавио је да ће на Платоу Црњански и у још шест вансајамских простора учествовати више од 40 аутора и 30 модератора, те да ће програм ,,Плава софа“, између осталог, обухватити разговоре са већ поменутим Хертом Милер, Јаном Вагнером и Фолкером Кучером. Он је указао на значај дебатних разговора, али и програме ван Београдског сајма који ће допринети томе да град ,,пулсира у ритму Сајма књига“. Тако ће у Југословенском драмском позоришту бити одржано књижевно вече са нобеловком Хертом Милер, а у „Полету“ музичко-реситалски програм ансамбла ,,Берн је свуда око нас“. Поред писаца са немачког говорног подручја учествоваће и Барби Марковић, Мелинде Нађ Абоњи и Дане Григорче.          

[/restrict]

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *