Izlog knjige

Milija Belić
IZAZOV MODERNOSTI
„Arhipelag“, „Nju moment“, Beograd, 2017

Nova knjiga eseja međunarodno poznatog umetnika Milije Belića govori o nekim od najzanimljivijih izazova modernog doba i moderne umetnosti.
Modernost je stalni izazov za Miliju Belića, kako u njegovim radovima, u kojima istrajno i suptilno preispituje iskustva i senzibilitet novog doba, tako i u njegovim esejima u kojima se suočava i sa svojom stvaralačkom avanturom i sa opusima velikih srpskih, evropskih i svetskih umetnika.
Belićevi eseji predstavljaju retko svedočanstvo i analitičke zapise o novoj monumentalnosti Petra Omčikusa, o skulpturama Momčila Milovanovića, o slikarskom metajeziku Sretena Nikčevića ili o fotogramima Mirka Lovrića. Belić studiozno piše o Brankusiju kao ocu moderne skulpture ili pak o poetičkim izazovima moderne umetnosti od fenomenologije stila i plastičkog ritma i muzičkog prostora, kao mogućih osnova za jednu prolegomenu metaumetnosti, preko slikarstva permanentnog krika, nove srpske apstrakcije i novih umetničkih migracija, do neokonstruktivizma, emancipovane forme i geometrijske apstrakcije danas.

Vida Ognjenović
MAKSIMUM
„Arhipelag“, Beograd, 2017

Izuzetan roman o mehanizmima hajke i javnog progona. Izmešten na prvi pogled iz aktuelnog vremenskog konteksta, ovaj roman svojim višestruko ukrštenim pričama i ljudskim sudbinama koje iznosi sugestivno svedoči o iskustvu nekoliko generacija suočenih sa autoritarnim društvom i isključivostima vlastite sredine.
Junak romana Maksimilijan Vajner Maksimum, slikar i svetski priznat stručnjak za umetnost, iznenada biva optužen da je falsifikator i da je na tržištu slika naivne umetnosti podmetnuo svoja dela pod imenom misteriozne umetnice koja u isto vreme volšebno nestaje. Roman „Maksimum“ oblikovan je u vrtložnom nizanju ukrštenih priča i umnoženih glasova. Kao na nekoj uzbudljivoj sceni pred čitaocima se, u intenzivnim i dramatizovanim govornim partijama, smenjuju junaci i pripovedači čije se priče dopunjuju i prožimaju, sukobljavaju i osporavaju, stvarajući moćnu i mozaičku sliku jednog složenog vremena i uskomešanih ljudskih sudbina u njemu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *