Излог књиге

Милија Белић
ИЗАЗОВ МОДЕРНОСТИ
„Архипелаг“, „Њу момент“, Београд, 2017

Нова књига есеја међународно познатог уметника Милије Белића говори о неким од најзанимљивијих изазова модерног доба и модерне уметности.
Модерност је стални изазов за Милију Белића, како у његовим радовима, у којима истрајно и суптилно преиспитује искуства и сензибилитет новог доба, тако и у његовим есејима у којима се суочава и са својом стваралачком авантуром и са опусима великих српских, европских и светских уметника.
Белићеви есеји представљају ретко сведочанство и аналитичке записе о новој монументалности Петра Омчикуса, о скулптурама Момчила Миловановића, о сликарском метајезику Сретена Никчевића или о фотограмима Мирка Ловрића. Белић студиозно пише о Бранкусију као оцу модерне скулптуре или пак о поетичким изазовима модерне уметности од феноменологије стила и пластичког ритма и музичког простора, као могућих основа за једну пролегомену метауметности, преко сликарства перманентног крика, нове српске апстракције и нових уметничких миграција, до неоконструктивизма, еманциповане форме и геометријске апстракције данас.

Вида Огњеновић
МАКСИМУМ
„Архипелаг“, Београд, 2017

Изузетан роман о механизмима хајке и јавног прогона. Измештен на први поглед из актуелног временског контекста, овај роман својим вишеструко укрштеним причама и људским судбинама које износи сугестивно сведочи о искуству неколико генерација суочених са ауторитарним друштвом и искључивостима властите средине.
Јунак романа Максимилијан Вајнер Максимум, сликар и светски признат стручњак за уметност, изненада бива оптужен да је фалсификатор и да је на тржишту слика наивне уметности подметнуо своја дела под именом мистериозне уметнице која у исто време волшебно нестаје. Роман „Максимум“ обликован је у вртложном низању укрштених прича и умножених гласова. Као на некој узбудљивој сцени пред читаоцима се, у интензивним и драматизованим говорним партијама, смењују јунаци и приповедачи чије се приче допуњују и прожимају, сукобљавају и оспоравају, стварајући моћну и мозаичку слику једног сложеног времена и ускомешаних људских судбина у њему.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *