Izlog knjige

Časopis „Istok“, broj 10,

Knjaževac, 2017

Novi, jubilarni broj „Istoka“ je sa 220 strana do sada najobimniji. „Istok“ je ne samo najbolje književno i teorijsko glasilo Istočne i Južne Srbije već i jedan od najznačajnijih domaćih časopisa, jedini sa kolor-prilozima u svakom broju. U jubilarnom izdanju je i bibliografija dosadašnjih brojeva, izbor iz poezije pesnika i kritičara Slobodana Stojadinovića Čudeta (1948–2011) i studija o njemu. „Istok“ tradicionalno predstavlja srpsku i inostranu poeziju, i u ovom izdanju u više priloga nagradom „Rade Tomić“ 2016. nagrađenog pesnika dr Nedeljka Bogdanovića za knjigu „Oltar u planini“. Saša Radojčić, predavač na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, jedan od istaknutih pesnika, prevodilaca i estetičara, objavio je filozofski esej „O sreći“. Poezija Radeta Tomića predstavljena je u tri studije, kao i knjige Tanje Kragujević, Nenada Trajkovića i Branislava Stanojevića. U bloku o baštini i kulturnoj zavičajnosti su prilozi trojice stručnjaka o „Značaju leksikoloških proučavanja govora jugoistočne Srbije“ i o župi Timok i Rači. U rubrici „Portret umetnika“ je tekst likovnog kritičara Dejana Đorića „Diskrecije Dragoslava Živkovića“ iz monografije u pripremi o ovom slikaru i crtaču. Njegova 22 rada prikazana su u broju jer je ovaj tihi majstor iz Knjaževca među najsjajnijim slikarima na prelomu veka.

SRBIJA U DUBROVAČKIM TESTAMENTIMA 1414–1436
Arhiv Srbije, Beograd, 2016

U knjizi koju su sabrali i priredili Andrija Veselinović i Dejan Ječmenica
objavljeno je 48 dubrovačkih testamenata vezanih za srednjovekovnu Srbiju u periodu od 1414. do 1436. godine, a koji se čuvaju u Državnom arhivu u Dubrovniku.
Knjiga sadrži: predgovor na srpskom, italijanskom i engleskom jeziku, testamente sa opisom sadržaja, faksimile, skraćenice korišćene literature, spisak ilustracija i indekse.

Jelena Jovanović Žigon
SIMONIDA KAO POETSKA INSPIRACIJA
„Filip Višnjić“, Beograd, 2017

U ovu vanredno ilustrovanu knjigu, između čijih korica su sabrane pesme posvećene Simonidi, najmlađoj srpskoj kraljici, ulazi se, kako u predgovoru knjige zapaža Dušan Stojković, kao u hram. Otvara je čuvena pesma „Gračanica“ Desanke Maksimović, a za njom sledi najpoznatija pesma ispevana o Simonidi, jedna iz kosovskog ciklusa Milana Rakića. Ta pesma je bila kao matica koja je okupila oko sebe sve ostale pesme posvećene najmlađoj srpskoj kraljici ikada.

Radoje Radosavljević
BOMBA U GLAVI
„Apostrof“, Beograd, 2017

Neočekivana vest o mogućnosti da se u temelju njene zgrade nalazi bomba, koja svakog časa može da eksplodira, vođu narko-kartela, podvodačicu, direktorku „rijaliti“ televizije, tajkuna Jelicu Jelu Zlonogu zatiče u jeku velikih priprema za održavanje osnivačke skupštine udruženja „Bezrazložno optuženih privrednika“ pomoću kog planira da zada završni udarac svom arhineprijatelju, policijskom inspektoru Đuri, koji je godinama progoni. U Jeličinoj iskonskoj borbi za „vrli novi svet“ koju vodi tokom čitave drame, pomaže joj plejada koloritnih likova.

Miloš Ivanović
„DOBRI LJUDI“ U SRPSKOJ SREDNJOVEKOVNOJ DRŽAVI
Istorijski institut, Beograd, 2017

Poznavanje prilika na tlu srednjovekovne Srbije ponekad u značajnoj meri zavisi od odgonetanja značenja izvesnih termina koji se sreću u izvorima u vezi s ovim periodom. Takav je termin „dobri ljudi“ koji se na području srpske države u sačuvanim izvorima prvi put sreće 1355. u povelji cara Stefana Dušana u manastiru Hilandaru. Ova studija razjašnjava ulogu i društveni položaj „dobrih ljudi“ u srpskoj srednjovekovnoj državi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *