Џудо, гас и Пакш 2

Упркос санкцијама Европске уније, сарадња Мађарске и Русије наставља да се развија

Председник Русије Владимир Путин други пут је у посети Мађарској ове године. Сада да би присуствовао Светском првенству у џудоу, које се у Будимпешти одржава од 28. августа до 3. септембра.

Путин и мађарски премијер Виктор Орбан, који је руског лидера (иначе носиоца црног појаса осми дан, једног од највиших степена у тој дисциплини, али и почасног председника Међународне џудо федерације) на првенство позвао у фебруару (приликом његове претходне посете Мађарској), имали су и билатерални сусрет.

[restrict]

РУСКЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ „Драго ми је да имамо могућност да разговарамо и о билатералним односима иако присуствујемо једној врхунској спортској манифестацији. Након прошлогодишњег смањења спољнотрговинске размене Москве и Будимпеште за девет одсто, у првих пет месеци ове године она бележи раст од 27 посто, а руске инвестиције у Мађарској достигле су милијарду и по долара“, истакао је председник Путин.

Министар иностраних послова и спољне економије Мађарске Петер Сијарто открио је да је у току реализација и пет нових инвестиционих акција Москве. Русија је у три велика новчана улагања подржала конзорцијум мађарских компанија – Храна пројекти (два су још у току) – што је у прва два овогодишња квартала резултирало повећањем мађарског извоза житарица за чак 89 процената. „Следећи корак ће бити имплементација руског улагања у индустрију вода у Мађарској“, подвукао је министар Сијарто, стављајући у наставку акценат на причу о транспорту гаса (Мађарска из Русије увози 75 одсто природног гаса и око 80 одсто нафте). „Руском сарадњом са Турском, Бугарском и Србијом, до руског гаса из ’Турског тока’ доћи ће и Мађарска. Ми можемо да примимо 10 милијарди кубних метара гаса, убрзано градимо инфраструктуру, и све вишкове преусмеравамо у правцу Аустрије. Овај пројекат је капиталан, јер постоји врло озбиљан интерес Западне Европе за руским гасом и са ове руте“, рекао је Петер Сијарто, напомињући да његова земља са Москвом има предуговор и за конекцију гаса са руте „Северни ток 2“ (ако се буде реализовао).

НУКЛЕАРКА У ПАКШУ Европска комисија, која је 29. новембра 2015. године блокирала градњу два нова реактора једине активне нуклеарке у Мађарској (у месту Пакш), после тачно годину дана (18. новембра 2016) затворила је прекршајни поступак против Будимпеште. Тиме су уклоњене све бирократске препреке за даљу реализацију изградње додатних блокова електране, која ће – како је током билатералног сусрета у Будимпешти обећао председник Владимир Путин – дефинитивно стартовати у јануару 2018. године. Он је потврдио да је укупна инвестиција пројекта 12 милијарди долара (од чега је руско учешће 80, а мађарско 20 одсто), да је новац обезбеђен, и да је Москва из укупне суме пет милијарди долара (око 40 одсто) наменила мађарским компанијама које ће као подизвођаче (победнице на тендерима) ангажовати главни извођач радова „Росатом“.    

Реципроцитет

На почетку разговора са премијером Орбаном, након што је са аеродрома „Ференц Лист“ дошао у будимпештанску спортску арену „Ласло Пап“ да присуствује светском првенству у џудоу, председник Путин је рекао: „Хвала на позиву. То, наравно, није фудбал, али је такође изузетно добар спорт!“

На Орбанову констатацију да покушава да савлада правила џудоа, руски председник му је узвратио да је спреман да му у теорији објасни све тајне тог спорта. Када их сазна, може да се опроба и практично… Потом је позвао мађарског премијера да догодине на СП у фудбалу, чији је домаћин Русија, буде његов гост. Орбан је са задовољством прихватио позив, истичући спремност да тада замене улоге, да Путина теоретски (а ако жели, и практично!) уведе у игру пуну чаролија, давно названу најлепшом споредном ствари на свету – у фудбал.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *