Datiranje po CIA kalendaru

Kako je američka obaveštajna služba na svom sajtu označila 1918. kao godinu nastanka Srbije, a kako joj mi dajemo za pravo ne pominjući Zakonopravilo Svetog Save ili Zakon o rudnicima koji je 6920/1412. godine doneo despot Stefan Lazarević

Upamtite, Srbi! Niste krivi! NATO je zločinac. Mi, Srbi smo žrtve. Ko vam drugačije kaže – laže! Imajte stalno ovo na umu. Da se ne zaboravi. Malobrojni narodi moraju pamtiti. NATO ne mora. On se uzda u snagu jačeg i bezumnijeg. Tumačiće pojave onako kako smatra da treba. Čas ovako, čas onako. Uvek će biti uveren da je u pravu. Ko mu se suprostavi taj će biti optužen za sva zla ovoga sveta.

[restrict]

OGROMAN PO OBIMU, BESKRAJAN PO ZNAČAJU Pojedine novine su ovih dana objavile podatke američke agencije CIA o Srbiji. Zanimljivo je pogledati kako špijunski analitičari vide Srbiju. Ako odbijemo podatke u dužini puteva, železničkih pruga, izdržljivosti mostova, koje kao da je sakupljao pokojni Bata Stojković iz filma „Ko to tamo peva“, vidi se veoma opasna stvar.

Na sajtu CIA Srbija kao država postoji tek od 1918. godine i to kao deo Kraljevine Srba, Hrvata, i Slovenaca. O Srbiji pre tog datuma nema ništa, bar po svedočenju novina koje se objavljuju u Srbiji. Da li je to slučajno? Nažalost, nije. Pažljivo je biran početak „nastanka“ Srbije. Izjednačen je sa Hrvatskom i Slovenijom, koje nisu ni postojale do stvaranja pomenute kraljevine. Kad je Kraljevina formirana, oni su dobili legitimitet. Posle toga im ta država nije bila potrebna i učinili su sve da je unište. Zatim je nastala zloglasna ustaška NDH. Srbi su je dobro zapamtili, jer je u njoj što ubijeno, što zaklano više od milion žena, dece, muškaraca iz samo jednog razloga – bili su Srbi pravoslavne vere.

Zato moramo da čuvamo svoju istoriju, u školi da je učimo, da pamtimo, da o njoj govorimo deci i unucima. Da se o njoj priča na televiziji, u novinama. Moramo mi, a zatim i naša deca da znamo šta je Zakonopravilo Svetoga Save. Ogromno po obimu, a beskrajno po značaju za Srbe i njihovu istoriju napisano 6727/ 1219. godine.

 

SVEDOČANSTVA O KOJIMA SE ĆUTI Zakonopravilo Svetog Save najvažniji je državni, crkveni, pravni, istorijski, književni rukopis koji Srbi imaju. Zahvaljujući njemu stvorena je Srpska pravoslavna crkva. On je praktično i prvi ustav države Srbije. Osim crkvenog života Zakonopravilo uređuje i odnose u svim životnim oblastima i pruža zaštitu svakom pojedincu. Na osnovu njega saznajemo šta se sve smatralo socijalnim slučajem. Kakve su mere predviđene za otklanjanje posledica. Socijalno staranje je izraženo u mnogim vidovima. Pored brige o siromašnima i bolesnima, za koje su podizani odgovarajući domovi, štićene su osobe sa telesnim manama, utvrđivane uzajamne socijalne obaveze roditelja i dece, pomagane udovice, štićeni robovi od samovolje gospodara, najamnici od izrabljivanja i zloupotrebe poslodavaca, dužnici od zelenašenja zajmodavaca.

Zašto se ovaj veličanstveni dokument ne izučava u državnim školama Srbije ili na univerzitetima u Srbiji? Ume li današnji ministar prosvete da pruži nekakav razuman odgovor? Zašto se u školama u Srbiji ne izučava Zakon o rudnicima koji je 6920/1412. godine doneo Despot Stefan Lazarević? Srbija je imala Zakon o rudnicima osam decenija pre nego što je Kolumbo (Kolumbo, jebem ti mater radoznalu, beogradski grafit iz 1999) otkrio Ameriku. Smeju li đaci u Srbiji naučiti nešto o ovom zakonu?

Zašto se u školama ne uči o postojanju Srpskog kalendara? Đorđe Trifunović („Azbučnik srpskih srednjovekovnih književnih pojmova“, Beograd, 1990) u odrednici natpis navodi više natpisa datiranih po srpskom kalendaru. Evo nekoliko primera.

Kao najstariji natpis je odlomak sa imenom kneza Borisa i godinom 6401. što bi odgovaralo 893. godini. U širim oblastima Zete i Raške javljaju se nadgrobni natpisi… „Pomenujte i mene rabu božiju Mariju, a zovom Velislavu. Prestavi se meseca septembra 28 dan v leto 6881/1372.“ Slična je molba da se pomene monah Makarije koji se prestavi meseca marta 20 dan 6896/1388. Natpisa ima i za Georgija jeromonaha iz 7190/1682, Vikentija 7097/1589. i tako redom.

Na kuli u Smederevu nalaze se podaci o osnivaču despotu Đurađu Brankoviću iz „leta 6938. ili 1430“.

Natpis na pečatu popa Vuka u kome se pominju Ovčar i Kablar i reka Morava nosi datum 7121/1613. U natpisima na zvonima uvek se navodi ime darodavca pa tako imamo Radoslava iz 6937/1429. Može se nabrajati unedogled.

Zašto đaci bar u Srbiji, koja je samostalna po uređenju škole i nastavnih programa, ne uče i ovu istoriju koja svakako nije mit, ne umem da odgovorim. Nisam dovoljno obrazovan.

Na današnji dan, 15. septembra 1918. godine u 5.30 ujutro 144.000 srpskih vojnika krenulo je u proboj Solunskog fronta i oslobađanje Srbije. Bar su tako verovali. Zadatak su izvršili.

Ne zaboravite srpske heroje Radovana Karadžića, Ratka Mladića, kapetana Dragana.   

[/restrict]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *