RAZgovor

Ivan Medenica

BITEF IPAK NIJE RIJALITI

BITEF jeste uvek provokacija, ovogodišnji festival otvara predstava „Olimp“, flamanskog reditelja Jana Fabra, koja traje 24 sata. Ne mislim da se može uspostaviti nekakva paralela između tolikog trajanje predstave i trajanja rijalitija. Ne vidim vezu sa rijaliti programima, jer „Olimp“ se prikazuje u slavu kulta tradicije. Predstava traži od publike da se prepusti jednom potpuno novom iskustvu. To je doživljaj trajanja koji oslobađa, za razliku od rijalitija koji porobljava ljude.
U razgovoru Treba se prepustiti iskustvu BITEF-a, izvor Kažiprst B92, 19. jul 2017

Majkl Kaputo

SAD se mešale u ruske izbore

Mi (SAD) smo se mešali u izbore, mene je Klintonova administracija poslala 1994. u Rusiju da se mešamo u njihove izbore. Američka predsednička administracija pokušala je tada u Rusiji da ostvari reizbor Borisa Jeljcina.
U tekstu Klinton me slao 1994. da se mešam u izbore u Rusiji, izvor RTS, 16. jul 2017

Đorđe Kadijević

NATERANI SMO U BAROK I MODERNIZAM

Mi treba da se vratimo našoj izvornoj kulturnoj paradigmi, a to je istočna paradigma, Vizantija, a ne da se okrećemo prema Zapadu – Minhenu i Parizu. Mi nemamo šta da tražimo sa njihovom dekadencijom. I nije naš učitelj Rembo ili Bodler, nego neko sa ove strane. (…)
Prvo, to je slovenski način, i drugo, to je vizantijski, hrišćanski način. (…) To je jedini kod nas učinio Lubarda u slikarstvu, koji se vratio guslaru, Kosovskom boju, Vizantiji, vratio se našim izvorima. Vratio se onome što smo mi. Slovenskoj duši. Tome se vratio, a ne baroku, na koji smo mi naterani, i modernizmu na koji smo nasukani inercijom posle takođe naturenog nam romantizma. Zato sam ja bio protiv konceptualizma, protiv instalacija i šta ja znam: to je sve jedan uvoz, jedno skupljanje mrvica ispod trpeza velikih večera i velikih svečanosti na reprezentativnoj evropskoj i svetskoj sceni. Hajde da mi nešto damo, ono što Zapad od nas čeka, ono što smo mi. Da kažemo nešto svoje.
Mi svoju reč nismo rekli, od srednjeg veka do danas. Ako smo se probudili posle ustanaka, mi smo odmah počeli sa neoklasicističkom umetnošću. Kad smo počeli opet da slikamo, na Fruškoj gori, mi smo morali da to radimo u baroku, jer je tako naredila Marija Terezija. Ali mi se nismo vratili sebi u kulturi.
U tekstu Povratak izvornoj kulturnoj paradigmi, izvor knjiga Više od istine: Kadijević o Kadijeviću, Orfelin/Stanje stvari, 15. jul 2017

Benjamin Netanijahu

EVROPA NAS NE RAZUME

EU je više puta osuđivala izgradnju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, kao i postupanje izraelske vlade prema organizacijama civilnog sektora. Postoji anomalija, često nas kritikuje Zapadna Evropa, često više nego bilo koje drugo mesto na svetu. Izrael je bastion evropskih i zapadnih vrednosti u srcu veoma mračnog mesta.
U tekstu Izrael bastion zapadnih vrednosti usred mraka, izvor RTS, 19. jul 2017

Vilijam Engdal

AUTODESTRUKTIVNOST POLJAKA

Kad bi sažaljenje nečem vredelo, čovek bi bio u iskušenju da žali nesrećne Poljake. Aktuelni poljski lideri ponovo su navedeni – ovaj put opasnim vašingtonskim lukavstvom – da postanu čvorište za prirodni gas Evropske unije, zamenjujući Nemačku i potiskujući Rusiju.
Poljaci kao da imaju sklonost da padaju na autodestruktivne projekte. To je bio slučaj 1939, kad je poljski ministar spoljnih poslova Jozef Bek sa Velikom Britanijom (kasnije i Francuskom) potpisao Poljsko-britanski sporazum o međusobnoj odbrani, verujući da će Britanija braniti suverenitet Poljske u slučaju nacističke invazije, da bi je kasnije podelili Hitler i Staljin, dok su se Britanija i Francuska ćuteći smeškale. Njihova agenda razlikovala se od poljske.
Isti slučaj se dogodio i kad su Poljaci, posebno Leh Valensa, verovali Reganovoj CIA i Nacionalnoj zadužbini za demokratiju.
U tekstu Fatalna greška nove energetske strategije SAD, izvor New Eastern Outlook/NS, 14. jul 2017

Aleksandar Zaharčenko

KIJEV U SLEPOJ ULICI

Situacija je u slepoj ulici. Ukrajina se pokazala kao neuspela država. Kijevski režim nije u stanju da zaustavi građanski rat. Zato predlažemo osnivanje nove države Malorusije. Proglašenju formiranja Malorusije prisustvovali su predstavnici 19 regiona Ukrajine. Donbas se nikada neće vratiti u Ukrajinu, ali Ukrajina može ući u sastav Malorusije. Malorusija računa na celu teritoriju Ukrajine.
U tekstu Zaharčenko objavio formiranje nove države – Malorusije, izvor Fakti, 18. jul 2017

Patrik Bjukenen

TAKO UMIRE DEMOKRATIJA

Naši mejnstrim mediji su poput čoveka koji izbegava krađu automobila, ali želi da ih čuva kod sebe pošto budu ukradeni i prefarbani. Neki novinari znaju ko tačno pušta informacije protiv Trampa, ali „izvore“ svojih kolega štite jednako kao svoje. Time se javnost ostavlja u neznanju šta je ovde prava agenda i ko sabotira predsednika u kojeg su polagali toliko mnogo nade?
I tako demokratija umire u tami („demokratija umire u tami“ je od februara novi moto „Vašington posta“, ispisan na naslovnoj strani lista; prim. prev.).
Da li američki građani nemaju „pravo da znaju“ ko su krtice u administraciji koje na dnevnom nivou odaju tajne kako bi uništili svog predsednika? Da li su identiteti sabotera legitiman predmet istrage? Zar oni ne bi trebalo da budu otkriveni i iskorenjeni?
U tekstu Šta je pravi zločin rusijagejta?, izvor Patrick J. Buchanan – Official Website/ Novi standard, 18. jul 2017

Robert Fico

MEĐUNARODNI SKANDAL

Dajemo rok do jeseni Evropskoj komisiji i njenom šefu Žan-Klodu Junkeru da počnu da rešavaju problem različitog sastava istih namirnica i proizvoda za tržišta „stare“ i „nove Evrope“.To prerasta u veliki međunarodni skandal, istu atmosferu osećam u susednim zemljama. Ne mogu da prihvatim da od Slovaka prave neke građane nižeg reda.
Zemlje Višegradske grupe su već ranije upozoravale na taj problem, ali mere Evropske komisije su nedovoljne. Komisija ima dovoljno informacija da, ako hoće, pripremi zakone kojima bi naredila da ko želi da prodaje proizvod u istom pakovanju, mora da obezbedi isti kvalitet.
U tekstu Višegradska grupa evropskoj komisiji: zahtevamo proizvode istog kvaliteta, izvor Beta/Fakti, 18. jul 2017

Boris Malagurski

AGRESIJA KOJA JESTE GENOCID!

Prema zvaničnim podacima, u zemlju su tokom bombardovanja Srbije snage Alijanse izbacile 10 tona osiromašenog uranijuma. Nezvanične procene su daleko iznad te količine.
Dr Srbljak je među prvima alarmirao javnost. Godine 2001. je zabeležio dotad neviđen porast broja pacijenata koji su oboleli od raka. Kada imate nekakvu pojačanu radijaciju, na nju najviše reaguje tkivo koštane srži. I odatle ti tzv. sistemski kanceri, kao što je leukemija… A samo od leukemije, smrtnost je od 2002. godine do danas povećana za čak 139 odsto.
Dr Danica Grujičić je jedna od retkih koja je otvoreno progovorila o ovim delikatnim temama: Šezdeset odsto ciljeva je bilo civilno! Znači nisu gađali vojne objekte, nego su osiromašenim uranijumom gađali civilne ciljeve. Vi sad sami izvucite zaključak šta je time trebalo da se postigne. Genocid.
U tekstu Srbija zatrovana zauvek!, izvor Sputnjik, 14. jul 2017

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *