Orbanov Orijent ekspres

Kakve su poruke Briselu poslali mađarski premijer Viktor Orban i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

Da sam Turčin, u prvom trenutku ne bih obraćao značajniju pažnju na mađarsku privredu. Jer Turska će uskoro postati najveća država Evrope, osam puta je veća od Mađarske, ima vrlo dobar geografski položaj (uprkos ratovima u okolini), uz to i strateški važan. Međutim, Mađarska koja ima 10 miliona stanovnika sposobna je da napravi izvoz od 110 milijardi dolara, dok je Turskoj, koja ima 80 miliona stanovnika – robni izvoz 145 milijardi dolara. Vredni eksportni rezultati Mađarske skreću pažnju da se kod nje dešava nešto što se i Turskoj isplati da primeti, poručio je mađarski premijer Viktor Orban 30. juna u Ankari na tursko-mađarskom Poslovnom forumu koji se, u okviru sastanka vlada dve zemlje (šef pres-službe mađarskog premijera Bertalan Havaši nazvao ga je „strateški“ savet), održava treći put.

[restrict]

RAZVOJ SARADNJE Da zaista želi konkretan zaokret u mađarsko-turskoj trgovinskoj razmeni na osnovu sporazuma o namerama potpisanog u Budimpešti 2013. godine a potpisali su ga Orban i Redžep Tajip Erdogan (tada premijer Turske), mađarski premijer pokazao je i time što je u Ankaru poveo čak pet ministara i privrednu delegaciju od 72 člana.

„Dok u Evropi opada javna zaštita, u Mađarskoj vladaju red, bezbednost i predvidljivost, i ona je u ovom trenutku najsigurnija država na Starom kontinentu! U Mađarskoj kompanije plaćaju porez na profit svega devet odsto, investiciona ulaganja subvencioniše država, stopa poreza na lični dohodak jedna je od najnižih u Evropi, a nema ni poreza na imovinu stečenu nasledstvom“, rekao je Orban, ukazavši na još dve velike prednosti svoje zemlje u odnosu na druge – jedinstveno EU tržište od 500 miliona stanovnika i specijalni saveznički sistem grupe Višegradskih zemalja čiji je Mađarska (uz Slovačku, Češku i Poljsku) član. A članice V-4 imaju visoku godišnju stopu ekonomskog rasta i obezbeđuju više od trećine ukupnog privrednog rasta evropskog kontinenta.

„Težište kompletnog učinka privrede u Evropskoj uniji pomera se sa zapada prema njenom centralnom delu. I upravo u njemu se nalazi budućnost Evrope“, zaključio je Orban na skupu, istakavši još da će budimpeštanska Eksim banka za izgradnju mađarsko-turskih poslovnih odnosa na novim osnovama uspostaviti i dodatnu kreditnu liniju od 255 miliona evra (koliko će dati i Turska). Pored toga, Mađarska će u pet turskih gradova otvoriti investiciono-trgovačke kuće da bi i u tom sektoru popravila ekonomsko stanje, jer sadašnji trend je – zabrinjavajući. Naime, do sada je 500 investitora iz Turske u Mađarsku ukupno uložilo 100 miliona dolara, dok je Mađarska u Turskoj investirala svega – 20 miliona dolara.

PODRŽAVAMO ERDOGANOV PUT

Viktor Orban se u Ankari susreo i sa premijerom i predsednikom Turske. Premijer Binali Jildirim zahvalio je Mađarskoj što je prilikom pokušaja vojnog puča u Turskoj 15. jula prošle godine izrazila punu podršku demokratski izabranoj vladi njegove zemlje i pokazala da je pravi prijatelj (i prvi diplomata iz EU koji je posetio Tursku nakon neuspelog pokušaja nasilnog preuzimanja vlasti u toj zemlji bio je Mađar, šef diplomatije Peter Sijarto).

„Akcija protiv dva velika zla modernog doba – terorizma i međunarodnih migracija – ne bi bila uspešna da nije bilo Turske, kao odlučujućeg faktora. Budimpešta će maksimalno poštovati Istanbul i biti mu zahvalna što je bio prvi bedem u odbrani Mađarske i zaštiti budućnosti kompletne Evrope. Bilo bi vrlo lepo i korisno kada bi toga bili svesni svi u Evropi“, izjavio je Orban u razgovoru sa turskim premijerom.

Susret sa predsednikom Tajipom Redžepom Erdoganom tretirao je drugu političku temu, put Turske u EU koji traje (neverovatnih) 18 godina.

„Jedno je sigurno. Mađarska više neće podržati nijednu narednu suspenziju i prekid pristupnih pregovora Brisela s Ankarom! Verujem u pošteno okončanje ovog procesa i zaključenje istorijskog sporazuma sa Turskom“, naglasio je mađarski premijer tokom razgovora sa predsednikom Erdoganom i predložio mu formiranje bilateralnog ekspertskog foruma dve zemlje koji bi delovao protiv briselskih dvostrukih standarda, i u fer postupku Turskoj omogućio znatno skraćenje roka za priključenje Evropskoj uniji. Erdogan je predlog sa zadovoljstvom prihvatio.

[/restrict]

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *