Орбанов Оријент експрес

Какве су поруке Бриселу послали мађарски премијер Виктор Орбан и турски председник Реџеп Тајип Ердоган

Да сам Турчин, у првом тренутку не бих обраћао значајнију пажњу на мађарску привреду. Јер Турска ће ускоро постати највећа држава Европе, осам пута је већа од Мађарске, има врло добар географски положај (упркос ратовима у околини), уз то и стратешки важан. Међутим, Мађарска која има 10 милиона становника способна је да направи извоз од 110 милијарди долара, док је Турској, која има 80 милиона становника – робни извоз 145 милијарди долара. Вредни експортни резултати Мађарске скрећу пажњу да се код ње дешава нешто што се и Турској исплати да примети, поручио је мађарски премијер Виктор Орбан 30. јуна у Анкари на турско-мађарском Пословном форуму који се, у оквиру састанка влада две земље (шеф прес-службе мађарског премијера Берталан Хаваши назвао га је „стратешки“ савет), одржава трећи пут.

[restrict]

РАЗВОЈ САРАДЊЕ Да заиста жели конкретан заокрет у мађарско-турској трговинској размени на основу споразума о намерама потписаног у Будимпешти 2013. године а потписали су га Орбан и Реџеп Тајип Ердоган (тада премијер Турске), мађарски премијер показао је и тиме што је у Анкару повео чак пет министара и привредну делегацију од 72 члана.

„Док у Европи опада јавна заштита, у Мађарској владају ред, безбедност и предвидљивост, и она је у овом тренутку најсигурнија држава на Старом континенту! У Мађарској компаније плаћају порез на профит свега девет одсто, инвестициона улагања субвенционише држава, стопа пореза на лични доходак једна је од најнижих у Европи, а нема ни пореза на имовину стечену наследством“, рекао је Орбан, указавши на још две велике предности своје земље у односу на друге – јединствено ЕУ тржиште од 500 милиона становника и специјални савезнички систем групе Вишеградских земаља чији је Мађарска (уз Словачку, Чешку и Пољску) члан. А чланице В-4 имају високу годишњу стопу економског раста и обезбеђују више од трећине укупног привредног раста европског континента.

„Тежиште комплетног учинка привреде у Европској унији помера се са запада према њеном централном делу. И управо у њему се налази будућност Европе“, закључио је Орбан на скупу, истакавши још да ће будимпештанска Ексим банка за изградњу мађарско-турских пословних односа на новим основама успоставити и додатну кредитну линију од 255 милиона евра (колико ће дати и Турска). Поред тога, Мађарска ће у пет турских градова отворити инвестиционо-трговачке куће да би и у том сектору поправила економско стање, јер садашњи тренд је – забрињавајући. Наиме, до сада је 500 инвеститора из Турске у Мађарску укупно уложило 100 милиона долара, док је Мађарска у Турској инвестирала свега – 20 милиона долара.

ПОДРЖАВАМО ЕРДОГАНОВ ПУТ

Виктор Орбан се у Анкари сусрео и са премијером и председником Турске. Премијер Бинали Јилдирим захвалио је Мађарској што је приликом покушаја војног пуча у Турској 15. јула прошле године изразила пуну подршку демократски изабраној влади његове земље и показала да је прави пријатељ (и први дипломата из ЕУ који је посетио Турску након неуспелог покушаја насилног преузимања власти у тој земљи био је Мађар, шеф дипломатије Петер Сијарто).

„Акција против два велика зла модерног доба – тероризма и међународних миграција – не би била успешна да није било Турске, као одлучујућег фактора. Будимпешта ће максимално поштовати Истанбул и бити му захвална што је био први бедем у одбрани Мађарске и заштити будућности комплетне Европе. Било би врло лепо и корисно када би тога били свесни сви у Европи“, изјавио је Орбан у разговору са турским премијером.

Сусрет са председником Тајипом Реџепом Ердоганом третирао је другу политичку тему, пут Турске у ЕУ који траје (невероватних) 18 година.

„Једно је сигурно. Мађарска више неће подржати ниједну наредну суспензију и прекид приступних преговора Брисела с Анкаром! Верујем у поштено окончање овог процеса и закључење историјског споразума са Турском“, нагласио је мађарски премијер током разговора са председником Ердоганом и предложио му формирање билатералног експертског форума две земље који би деловао против бриселских двоструких стандарда, и у фер поступку Турској омогућио знатно скраћење рока за прикључење Европској унији. Ердоган је предлог са задовољством прихватио.

[/restrict]

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *