Pretnja članom 7

Sukob Brisela i Budimpešte postaje sve oštriji. Mađarskoj se sad preti oduzimanjem prava glasa u okviru Evropske unije

Pred Evropskim parlamentom 17. maja našla su se dva nacrta zakona u vezi sa Mađarskom. Jedan je podnela Narodna partija, koja okuplja konzervativne stranke, a drugi zajedno socijaldemokratske, liberalne, zelene i radikalno leve partije u EP.

DUBINSKA PROCENA Evropska narodna partija (ENP), čija je članica i Fides mađarskog premijera Viktora Orbana, predložila je da se Komisiji za unutrašnje poslove, državljanstvo i pravosuđe (LIBE) Evropskog parlamenta naloži da „nastavi raspravu od 26. aprila, i da učini potrebne korake, ukoliko mađarska vlada nije donela odgovarajuće mere za rešavanje situacije unutar roka koji je Komisija zadala i ukoliko je ustanovljen jasan rizik od teške povrede člana 2 Ugovora EU“. Uz to, ENP je predložio i da Evropska komisija uradi „dubinsku procenu“ situacije u Mađarskoj i pomogne vladi Viktora Orbana da radi u skladu s preporukama Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (u kojima se, između ostalog, traži suspendovanje primene izmena Zakona o visokom školstvu), i – pronađu odgovarajuća rešenja.

[restrict]

ČLAN 7 Evropski parlament, međutim, 17. maja usvojio je znatno oštriji predlog koji su podneli poslanički klubovi socijaldemokratskih, liberalnih, zelenih i radikalno levih stranaka, i time započeo pripreme za pokretanje pravnog postupka protiv Mađarske, a u skladu s članom 7 Ugovora EU (što je prvi put da bilo koja od unijskih institucija inicira započinjanje procedure u skladu sa ovim članom).

Rezolucija protiv Budimpešte usvojena je sa 393 glasova. Protiv je glasao 221 poslanik, 64 poslanika je bilo uzdržano. Interesantno je da je javno izjašnjavanje potpuno razbilo najbrojniji korpus, ENP. Od njegovih 216 poslanika, čak 67 podržalo je „stroži“ tekst, dok se 40 parlamentaraca Evropske narodne partije uzdržalo.

U Rezoluciji Evropskog parlamenta, koja je dobila zeleno svetlo, konstatovano je da su događaji u poslednjih pet godina u severnom komšiluku Srbije doveli do „sistemske pretnje pravnoj državi“. EP je zato naložio svojoj Komisiji za unutrašnje poslove, državljanstvo, pravo i pravosuđe (LIBE) da izradi specijalni izveštaj o Mađarskoj da bi se na plenarnoj sednici moglo glasati o predlogu s obrazloženjem, a koji bi inicirao započinjanje postupka u skladu s članom 7 u Savetu koji okuplja sve države članice.

U tekstu se mađarska vlada poziva na nastavak dijaloga sa Evropskom komisijom i na stavljanje van snage izmene Zakona o visokom školstvu, kao i delove regulacije izbegličkog pitanja, odnosno na povlačenje predloga Zakona o civilnim organizacijama (o kojem parlament Mađarske glasa 30. maja). Takođe, Evropski parlament poziva EK da „strogo kontroliše“ način na koji se novac dobijen od Evropske unije troši u Mađarskoj.

U Rezoluciji EP dodaje se i da je „sadašnji pristup Evropske komisije usmeren uglavnom na marginalan, tehnički aspekt pravne regulative“ i da se „ne bavi tendencijama, obrascima koji se ponavljaju i zajedničkim efektom koji mere imaju na princip pravne države i osnovna prava“. U Rezoluciji se zaključuje da procedure u vezi sa kršenjem obaveza zato u najviše slučajeva nisu ni donele istinske promene… „Mađarska je svojevrstan test za EU kako treba reagovati kada su osnovne vrednosti Evropske unije ugrožene u nekoj zemlji članici“, rečeno je na kraju usvojene briselske Rezolucije protiv Budimpešte.

Dodajmo još i ovo. Za započinjanje višestepenog postupka u slučaju povreda osnovnih prava u Mađarskoj potrebna su barem još dva koraka. Prvi je – EP treba da prihvati iniciranje pravnog postupka (potrebna je dvotrećinska većina onih koji glasaju u Evropskom parlamentu). A drugi – da Savet, nakon toga, sa četiri petine glasova izglasa odluku o povredi osnovnih prava u Mađarskoj. I pored toga, međutim, postoji višestruka mogućnost za zaustavljanjem postupka…

Krajnja sankcija Budimpešti je oduzimanje pojedinih prava. Kao prvo, Ugovor Evropske unije navodi – suspendovanje prava glasa Mađarske…

Još jedan „Sorošev izveštaj“

Poslanička grupa mađarske vladajuće koalicije Fides–KDNP u Evropskom parlamentu Rezoluciju EP okarakterisala je kao „nečuvenu“ i odbacila novi politički napad na Mađarsku.  Ostale mađarske poslaničke grupe – osim radikalno desnog Jobika – podržale su usvojenu Rezoluciju!

Poslanici Orbanove stranke u Briselu su podvukli da je cilj izglasavanja pomenutog akta isključivo „u nametanju ilegalnog useljavanja u Mađarsku“ pod patronatom proimigracionog Đerđa Soroša, da sadrži brojna iskrivljavanja činjenica, da „nema veze“ s realnošću, ali i da će uticati na rezultate parlamentarnih izbora u Mađarskoj sledeće godine. Iako u saopštenju još piše da je vlada Mađarske otvorena za dijalog sa Evropskom komisijom, navodi se i da „neće napuštati politiku odbacivanja ilegalne imigracije, jer će i u budućnosti samo Mađari moći da odlučuju o tome s kim hoće da žive zajedno na teritoriji Mađarske, i da niko nije loš čovek zato što neće da prihvati strance, pa ni uprkos volji – Evropske unije“.

[/restrict]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *