Претња чланом 7

Сукоб Брисела и Будимпеште постаје све оштрији. Мађарској се сад прети одузимањем права гласа у оквиру Европске уније

Пред Европским парламентом 17. маја нашла су се два нацрта закона у вези са Мађарском. Један је поднела Народна партија, која окупља конзервативне странке, а други заједно социјалдемократске, либералне, зелене и радикално леве партије у ЕП.

ДУБИНСКА ПРОЦЕНА Европска народна партија (ЕНП), чија је чланица и Фидес мађарског премијера Виктора Орбана, предложила је да се Комисији за унутрашње послове, држављанство и правосуђе (ЛИБЕ) Европског парламента наложи да „настави расправу од 26. априла, и да учини потребне кораке, уколико мађарска влада није донела одговарајуће мере за решавање ситуације унутар рока који је Комисија задала и уколико је установљен јасан ризик од тешке повреде члана 2 Уговора ЕУ“. Уз то, ЕНП је предложио и да Европска комисија уради „дубинску процену“ ситуације у Мађарској и помогне влади Виктора Орбана да ради у складу с препорукама Парламентарне скупштине Савета Европе (у којима се, између осталог, тражи суспендовање примене измена Закона о високом школству), и – пронађу одговарајућа решења.

[restrict]

ЧЛАН 7 Европски парламент, међутим, 17. маја усвојио је знатно оштрији предлог који су поднели посланички клубови социјалдемократских, либералних, зелених и радикално левих странака, и тиме започео припреме за покретање правног поступка против Мађарске, а у складу с чланом 7 Уговора ЕУ (што је први пут да било која од унијских институција иницира започињање процедуре у складу са овим чланом).

Резолуција против Будимпеште усвојена је са 393 гласова. Против је гласао 221 посланик, 64 посланика је било уздржано. Интересантно је да је јавно изјашњавање потпуно разбило најбројнији корпус, ЕНП. Од његових 216 посланика, чак 67 подржало је „строжи“ текст, док се 40 парламентараца Европске народне партије уздржало.

У Резолуцији Европског парламента, која је добила зелено светло, констатовано је да су догађаји у последњих пет година у северном комшилуку Србије довели до „системске претње правној држави“. EП је зато наложио својој Комисији за унутрашње послове, држављанство, право и правосуђе (ЛИБЕ) да изради специјални извештај о Мађарској да би се на пленарној седници могло гласати о предлогу с образложењем, а који би иницирао започињање поступка у складу с чланом 7 у Савету који окупља све државе чланице.

У тексту се мађарска влада позива на наставак дијалога са Европском комисијом и на стављање ван снаге измене Закона о високом школству, као и делове регулације избегличког питања, односно на повлачење предлога Закона о цивилним организацијама (о којем парламент Мађарске гласа 30. маја). Такође, Европски парламент позива ЕК да „строго контролише“ начин на који се новац добијен од Европске уније троши у Мађарској.

У Резолуцији ЕП додаје се и да је „садашњи приступ Европске комисије усмерен углавном на маргиналан, технички аспект правне регулативе“ и да се „не бави тенденцијама, обрасцима који се понављају и заједничким ефектом који мере имају на принцип правне државе и основна права“. У Резолуцији се закључује да процедуре у вези са кршењем обавеза зато у највише случајева нису ни донеле истинске промене… „Мађарска је својеврстан тест за ЕУ како треба реаговати када су основне вредности Европске уније угрожене у некој земљи чланици“, речено је на крају усвојене бриселске Резолуције против Будимпеште.

Додајмо још и ово. За започињање вишестепеног поступка у случају повреда основних права у Мађарској потребна су барем још два корака. Први је – ЕП треба да прихвати иницирање правног поступка (потребна је двотрећинска већина оних који гласају у Европском парламенту). А други – да Савет, након тога, са четири петине гласова изгласа одлуку о повреди основних права у Мађарској. И поред тога, међутим, постоји вишеструка могућност за заустављањем поступка…

Крајња санкција Будимпешти је одузимање појединих права. Као прво, Уговор Европске уније наводи – суспендовање права гласа Мађарске…

Још један „Сорошев извештај“

Посланичка група мађарске владајуће коалиције Фидес–КДНП у Европском парламенту Резолуцију ЕП окарактерисала је као „нечувену“ и одбацила нови политички напад на Мађарску.  Остале мађарске посланичке групе – осим радикално десног Јобика – подржале су усвојену Резолуцију!

Посланици Орбанове странке у Бриселу су подвукли да је циљ изгласавања поменутог акта искључиво „у наметању илегалног усељавања у Мађарску“ под патронатом проимиграционог Ђерђа Сороша, да садржи бројна искривљавања чињеница, да „нема везе“ с реалношћу, али и да ће утицати на резултате парламентарних избора у Мађарској следеће године. Иако у саопштењу још пише да је влада Мађарске отворена за дијалог са Европском комисијом, наводи се и да „неће напуштати политику одбацивања илегалне имиграције, јер ће и у будућности само Мађари моћи да одлучују о томе с ким хоће да живе заједно на територији Мађарске, и да нико није лош човек зато што неће да прихвати странце, па ни упркос вољи – Европске уније“.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *