POHVALA JEDNOM POPUSTU

Zapis iz dnevnika pasioniranog srpskog knjigoljupca

Srednja klasa, ona koja je kupovala i čitala knjige, u Srbiji je davno propala, ali kad se pojavi popust kao što je ovaj koji je na svoja izdanja upravo dao „Službeni glasnik“, vidi se da glad i žeđ za dobrim knjigama i te kako postoje. I nauka, filozofija, poezija opet idu kao alva. Čovek se samo plaši da, zbog istorijskih okolnosti koje vode novim spaljivanjima ličnih i kolektivnih biblioteka, neće stići sve to da pročita…

Ako me žena istera iz kuće, za to će biti kriv „Službeni glasnik“. Naime, već odavno gomilam knjige u stanu, svom i očevom, kao i kod svojte – pašenoga i svastike, pa gomile rastu i rastu. A sad je „Službeni glasnik“ doneo odluku o neviđenom popustu – „do isteka zaliha“ – i ja sam potpuno obeznanjen, pa se kući, skoro svaki dan, vraćam sa novim naslovima, koji kod moje žene izazivaju alergijske reakcije i neku vrstu straha da u stanu neće biti životnog prostora.

Ali ko će odoleti?

Srednja klasa, ona koja je kupovala i čitala knjige, u Srbiji je davno propala, ali kad se pojavi ovakav popust, vidi se da glad i žeđ za dobrim knjigama i te kako postoje. I nauka, filozofija, poezija opet idu kao alva. Čovek se samo plaši da, zbog istorijskih okolnosti koje vode novim spaljivanjima ličnih i kolektivnih biblioteka, neće stići sve to da pročita… Pa ipak, zadovoljstvo je listati to blago i u senci apokalipse, sanjajući „leta večita s knjigama koje niko ne čita“ (Milovan Danojlić).

[restrict]

Naslovi čije su cene bile po 2.000, 2.500 dinara sada su po 550. Uđeš u knjižaru, i već te mame dnevnici Borislava Pekića, njegove filozofske i političke sveske, njegova „Korespondencija kao život“… A prvo kolo Sabranih dela Stanislava Vinavera, gde su „Zanosi i prkosi Laze Kostića“, „Pantologija“ i „Alajbegova slama“ (u istom tomu), „Jezik naš nasušni“, „Čardak ni na nebu ni na zemlji“, „Duša, zver, svest“ (ogledi o evropskim kulturnim i književnim pojavama)… A tek dela Sretena Marića, one sjajne male knjige širokih zahvata i uvida, kakve je nekad davala biblioteka „Reč i misao“ (Marić piše o Montenju, Rembou, Vijonu, Helderlinu, hermeneutici, strukturalizmu, tragediji), a sve po 49,5 dinara… Toliko košta i knjiga Vladimira Đurića Đure o nju ejdžu u kulturi „Katalog novog sveta“, pa knjiga Đorđa Stankovića „Srbija i stvaranje Jugoslavije“, pa knjiga o cenzorskom poduhvatu Stipe Šuvara zvanom „Bela knjiga“, pa niz vrhunskih esejističkih naslova, od „Svetog mirisa pamtiveka“ Milivoja Nenina  o Lazi Kostiću) do „Pesnika tamnih stvari“, studije Radivoja Mikića o Novici Tadiću. A Slobodan Vladušić – „Crnjanski, Megalopolis“ – 330 dinara…

Volite filozofiju i teologiju? Hajdegerovo delo „Bitak i vreme“ i Rikerova znamenita studija „O Frojdu“ su vam nadohvat ruke. Četvorotomnik iz istorije srpske filozofije „Prirok i suštastvo“ Slobodana Žunjića – 880 dinara… Valtera Benjamina prvi tom izabranih dela, gde je „Berlinsko detinjstvo“ i studija o fotografiji, 99 dinara. Značajna dela čuvenog bogoslova Jaroslava Pelikana o istoriji hrišćanskih dogmata su po 330 dinara. Genijalna primena teologije na kulturu, sa najboljim ogledom o Hamletu koji sam ikad čitao, nalazi se u knjizi Pavla Florenskog „S one strane vizije“… Arhiepiskop Ilarion Alfejev je objavio monografiju o životu i delu patrijarha Kirila (220 dinara)…

Volite književnu teoriju? Biblioteka „Pojmovnik“ je za vas. Radunovićeva studija o ranom Bahitnu, „Postkolonijalizam“ Roberta DŽ. S. Janga, „Tragedija/ Sasvim kratak uvod“ Edrijana Pula, „Deset pisaca – deset razgovora“ Branimira Ćosića, plus studija o toj knjizi, „Poetika književnog razgovora“ Jovana Pejčića, „Oblici usmene proze“ Snežane Samardžije… Volite naše esejiste? Dragan Stojanović i „Energija sakralnog u umetnosti“, Borislav Radović – „Još o pesnicima i poeziji“…

Zanimaju vas studije iz istorije i teorije političke misli? Notornog Maksa Vebera i njegove političke spise možete kupiti za 99 dinara… Čuveni oksfordski profesor Džon Plamenac nam, preko „Službenog glasnika“, nudi svoju studiju „Čovek i društvo“, gde se kritički preispituju ideje od Makijavelija do Marksa, a Bogdana Koljević razmatra misao Fukoa, Agambena, Harta i Negrija u svojoj studiji „Biopolitika i politički subjektivitet“. Pol Tejlor ima studiju „Kraj evropske integracije“, koja se bavi istorijom anti-EU mišljenja, a Iver B. Nojman u knjizi „Upotreba drugog/ ’Istok’ u formiranju evropskog identiteta“ se zanima rusofobijom kao konstitutivnim elementom zapadnoevropskog identiteta.

Srpske teme su veličanstveno prisutne: od „Izgubljene riznice manastira Mileševa“ Dragiše Milosavljevića i „Vizantine u savremenoj srpskoj umetnosti“ Zorana M. Jovanovića, preko putopisnih knjiga iz 19. veka Engleza Vilijama Dentona „Srbija i Srbi“ i Herberta Vivijana „Serbija/ Raj siromašnog čoveka“ do „Srpske Atlantide“ Mila Gligorijevića i biblioteke „Koreni“, koja se bavi poreklom stanovništva Srbije (svaka knjiga „Korena“ – 330 dinara ). Izabrana dela Sime Trojnovića u četiri toma – 1.100 dinara… Ako vas zanima istorija naše političke misli, tu su spisi Vladimira Jovanovića, oca srpskog liberalizma i oca Slobodanovog, za 99 dinara!

Naša savremena istorija? „U potrazi za novom misijom/ NATO i jugoslovenska kriza 1990–2001“ Jasminke Simić, „Srbija u ogledalu nemačke štampe 1987–2006“ Ljiljane Glišović, „Razgovori sa Miloševićem“ Ajvora Robertsa, „Bosanski rat“ Dobrice Ćosića – svaki naslov košta manje od 100 dinara… Vladimir Nikitović piše o demografskoj budućnosti Srbije i imigraciji kao izvesnosti, a prostorni plan Republike Srbije je svega 220 dinara. Zanimaju vas drugosrbijanski mitovi i obmane? Čitajte „Iskušenja radikalnog feminizma“ Slobodana Antonića i „Drugu Srbiju na mrtvoj straži političke korektnosti“ Marinka Vučinića. Hoćete da znate nešto o skrivenoj ideologiji Holivuda i popularne kulture? Aleksandar Gajić nudi „Korporativnu nostalgiju“.

I tako redom – ko će odoleti?

Ko zna koliko sam dobrih naslova preskočio… Ali uzmite putnu torbu, pravac „Službeni glasnik“, i načinite svoj izbor. U dogovoru sa bračnim drugom, naravno.            

[/restrict]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *