ПОХВАЛА ЈЕДНОМ ПОПУСТУ

Запис из дневника пасионираног српског књигољупца

Средња класа, она која је куповала и читала књиге, у Србији је давно пропала, али кад се појави попуст као што је овај који је на своја издања управо дао „Службени гласник“, види се да глад и жеђ за добрим књигама и те како постоје. И наука, филозофија, поезија опет иду као алва. Човек се само плаши да, због историјских околности које воде новим спаљивањима личних и колективних библиотека, неће стићи све то да прочита…

Ако ме жена истера из куће, за то ће бити крив „Службени гласник“. Наиме, већ одавно гомилам књиге у стану, свом и очевом, као и код својте – пашенога и свастике, па гомиле расту и расту. А сад је „Службени гласник“ донео одлуку о невиђеном попусту – „до истека залиха“ – и ја сам потпуно обезнањен, па се кући, скоро сваки дан, враћам са новим насловима, који код моје жене изазивају алергијске реакције и неку врсту страха да у стану неће бити животног простора.

Али ко ће одолети?

Средња класа, она која је куповала и читала књиге, у Србији је давно пропала, али кад се појави овакав попуст, види се да глад и жеђ за добрим књигама и те како постоје. И наука, филозофија, поезија опет иду као алва. Човек се само плаши да, због историјских околности које воде новим спаљивањима личних и колективних библиотека, неће стићи све то да прочита… Па ипак, задовољство је листати то благо и у сенци апокалипсе, сањајући „лета вечита с књигама које нико не чита“ (Милован Данојлић).

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *