ЦЕУ-таназија у Мађарској

За „Печат“ из Будимпеште Властимир Вујић

Наставља се борба Виктора Орбана са Џорџом Сорошем, сада и кроз законске измене које ће будимпештански универзитет овог милијардера принудити на затварање

Контролом рада иностраних установа високог образовања и универзитета у Мађарској, најсвеобухватнијом до сада, комисија Министарства просвете те земље установила је драстично кршење националних закона у тој области. Провера (која се иначе обавља сваких пет година), урађена од 5. јануара до 30. марта ове године, показала је да су од 28 високошколских институција (од којих су 16 универзитети) чак 27 – „вештачки“… Само једна инострана установа испуњавала је комплетну правну регулативу Мађарске да би у њој могла деловати на просветном, научном и технолошко-развојном пољу.

[restrict]
ПРОМЕНА ЗАКОНА То је био „црвени аларм“ десно-конзервативној влади премијера Виктора Орбана да 4. априла, по убрзаном поступку (расправа и гласање одржани су истог дана), промени Закон о раду иностраних високих школа и универзитета у Мађарској.
Основне правне одлике новог закона, који је изгласало 123 посланика владајуће већине Фидес-КДНП, 38 опозиционих представника било је против, док посланици Јобика нису гласали, састоје се у томе што ће од сада свака инострана високошколска установа (која издаје дипломе) у Мађарској моћи да ради само ако постоји међудржавни уговор о принципијелној подршци њеном функционисању, рок за потписивање споразума је шест месеци од објављивања новог мађарског закона, а институција која не испуни услове из новог закона већ од 1. јануара 2018. године неће моћи да уписује студенте.
Даљи услов је тај да студент, поред високошколске обуке у Мађарској, наставну обуку мора да има и у држави у којој се налази седиште дотичног факултета (или универзитета). Само у том случају установа може да издаје две дипломе, мађарску и диплому из матичне земље у којој има и кампус и акредитацију (а не само акредитацију). Ту је још један нови услов – посебна радна дозвола за гостујуће професоре који нису из земаља Европске уније.
СОРОШЕВ ПРОТЕСТ И једина од 28 контролисаних институција која се жестоко огласила био је универзитет Џорџа Сороша – ЦЕУ – из Будимпеште. Његов председник-ректор Мајкл Игњатијев рекао је да је нови закон крајње дискриминативан, да директно напада ЦЕУ, штети академским слободама у целој Европи, а посебно односима Будимпеште и Вашингтона. И Марк Тонер, портпарол Стејт департмента, изразио је велику забринутост САД због промене закона којим су иностраним факултетима и универзитетима уведени нови, циљани и крајње оптерећујући прописи. „Промене ће значајно угрозити функционисање и независност Централноевропског универзитета, а због врло кратких рокова (које је готово немогуће испунити), може доћи и до затварања ЦЕУ у Будимпешти“, резигнирано је изјавио Тонер, разочаран што је мађарски премијер Виктор Орбан игнорисао врло оштру поруку америчког министарства спољних послова да се, због будућности америчко-мађарских односа, „клони сваког законодавног корака који би угрозио делатност ЦЕУ у његовој земљи“.
ОРБАНОВА ПОРУКА И док премијер Орбан подвлачи да „у Мађарској ни милијардери нису изнад закона“ и да је „превара – превара, било ко да је почини“ (алудирајући на „универзитет Ђерђа Сороша“ који издаје иностране дипломе а сам признаје да у иностранству не спроводи обуку студената, нити има кампус – што је у супротности са мађарском законском регулативом у тој области, јер мађарске универзитете који издају само мађарску диплому доводи у неравноправан положај), Орбан још додаје да са ЦЕУ-ом неће преговарати „јер још нису америчка влада“.
„Будућност Сорошевог универзитета у Мађарској искључиво зависи од потписивања међудржавног билатералног уговора САД и Мађарске о принципијелној подршци његовом функционисању. Након парафирања на ред долази испуњавање једне по једне тачке. А до самог уговора пут може бити дужи и(ли) краћи. Можда га и не буде. Пречице нема. Зависи од преговора и договора две владе. Америчку владу поводом ове теме још нисмо звали“, рекао је мађарски премијер 7. априла у устаљеном обраћању нацији (сваког петка то чини) путем Првог програма мађарског радија.
Два дана касније, у недељу, у Будимпешти су одржане масовне демонстрације – неколико десетина хиљада људи протестовало је за Сороша и против законских измена – са захтевом председнику Мађарске Јаношу Адеру да закон не потпише. Он је, међутим, установио да „закон није повредио право на слободу студија које гарантује Десети члан Устава Мађарске“, па га је у понедељак, без обзира на протесте и притиске, званично потписао.

Дубровник, Праг, Будимпешта…

Двогодишња предавања у дубровачком Међууниверзитетском центру (пред сам распад СФРЈ) којима су, поред професора из западноевропских земаља, учествовале и њихове колеге с континенталног истока, 1989. године „родила“ су идеју о оснивању Интернационалног (приватног) универзитета који би био лоциран у једној од држава Варшавског пакта. Универзитет је, уз помоћ велике донације Ђерђа (Џорџа) Сороша од 880 милиона америчких долара (што га чини једним од најбогатијих универзитета у Европи!), основан 1991. године.
Нови Централноевропски универзитет (ЦЕУ) организован је с намером да се оформи „препознатљивa“ просветна установа у региону Средње Европе која ће кроз модел тзв. „отвореног друштва“ омогућити бржу регионалну сарадњу и „будуће лидере“ моделовати по западном обрасцу. Универзитет има дипломске (мастер) и постдипломске (докторске) студије у седам дисциплина (друштвеним, хуманистичким и правним наукама, јавној политици, менаџменту, екологији и математици). Прво седиште институције било је у Прагу, али је због конфликта с чешком владом и председником Вацлавом Клаусом кампус премештен у Мађарску.
ЦЕУ је у другој деценији постојања одлучио да своје активности с регионалног нивоа пребаци на глобалну раван, а фокус је ставио на тзв. државе у развоју.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *