Puč protiv olimpijade

Zašto je Budimpešta odustala od kandidature za organizaciju olimpijade 2024. godine

Za „Pečat“ iz Budimpešte Vlastimir Vujić

Trio iz vladajućeg Fidesa – premijer Viktor Orban, gradonačelnik Budimpešte Ištvan Tarloš i predsednik Mađarskog olimpijskog komiteta (MOB) Žolt Borkaji – nakon zajedničkog sastanka 22. februara jednoglasno je odlučio da Mađarska odustane od konkursa za organizovanje letnje olimpijade i paraolimpijade 2024. godine. Iako su sva trojica 9. jula 2015. bili potpisnici pisma predsedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta Žaku Rogu, u kojem su kao svoj najveći argument za dobijanje organizacije OI naveli da je Mađarska jedina država, od 10 najuspešnijih po broju osvojenih medalja u istoriji igara, koja nikada nije bila domaćin najvećeg sportskog događaja – 19 meseci kasnije zauzeli su potpuno drugačiji stav.

INICIJATIVA MOMENTUMA Viktoru Orbanu, koji je maksimalno favorizovao (i finansirao!) marketing za olimpijsku nominaciju Budimpešte (posle Hamburga sa 11,2 i Los Anđelesa sa 10,5 – Budimpešta je imala treći budžet po visini za organizaciju ovog događaja, 9,2 milijarde dolara), san o prolasku olimpijskog plamena iz Tokija (koji će biti domaćin 2020. godine) kroz premijerov rodni Felčut, do Budimpešte – pokvario je pokret Momentum i njegov predsednik Andraš Fekete-Đer, koji je Gradskoj izbornoj kancelariji podneo inicijativu za raspisivanje javnog izjašnjavanja u prestonici, a referendumsko pitanje bi glasilo: Da li se slažete da Samouprava Budimpešte povuče svoju kandidaturu za organizovanje olimpijskih i paraolimpijskih igara 2024. godine?

Za 30 dana (od 17. januara do 16. februara) peticiju Momentuma, koji je ukazivao na previsoku cenu organizacije OI, ali i na rizike od korupcije, potpisalo je 266.151 građana sa stalnom adresom (ili prebivalištem) u mađarskoj metropoli (za raspisivanje referenduma bilo je dovoljno 138. 527 važećih potpisa).

„Poručujem Fidesu, Viktoru Orbanu i Ištvanu Tarlošu da su napravili ogromnu grešku kada nisu pitali ljude da li da bude olimpijade u Mađarskoj. Momentum je uradio baš to, mada je svestan da mnogi iz straha nisu smeli da iskažu svoje mišljenje i potpišu peticiju. Glavna poruka ove akcije bila je upravo to – da se ne sme plašiti“, izjavio je Fekete-Đer medijima dok je predavao kutije s potpisima.

ORBANOV IZGOVOR I za pet dana, 22. februara – šok. Pod izgovorom da su „opozicione stranke znatno oslabile šanse Budimpešte u borbi za dobijanje organizacije OI 2024. godine“, da je time „nestalo političko jedinstvo koje vladalo između 2008. i 2017. godine i da je od nacionalne stvari olimpijada postala partijsko pitanje – koje vlada Viktora Orbana ne želi da podržava dalje“ – odustalo se od kandidature. Prvi čovek Momentuma Andraš Fekete-Đer povlačenje kandidature pre održavanja referenduma nazvao je „kukavičkim aktom“, a dvojcu Orban–Tarloš još je poručio da su ovom odlukom izdali i državljane Mađarske koji su podržavali održavanje olimpijade za sedam godina u Budimpešti.

I politički analitičari imaju svoje mišljenje. Rezime gotovo svih njihovih komentara u jednoj rečenici glasio bi – referendum bi bio puč protiv Fidesove olimpijade 2024, a povlačenje kandidature je puč Viktora Orbana protiv referenduma.

Očigledno je da se aktuelni premijer Mađarske (kojem su, dok je bio opozicionar, upravo referendumi bili najjače oružje u rušenju reformi svih levičarskih vlada u toj zemlji), uplašio i drugog referendumskog poraza zaredom u nepunih pet i po meseci (prvi je bio o odbijanju briselskih kvota za prijem izbeglica), pa je niz vodu pustio domaćinstvo OI 2024. godine. Uz to, popularnost mu sve više opada, u ovom trenutku je na šestom mestu političara kojima građani severnog komšije veruju (ispred njega su oba lidera levičara, liberal Karačonji i socijalista Botka). A ovo je predizborna godina.      

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *