Пуч против олимпијаде

Зашто је Будимпешта одустала од кандидатуре за организацију oлимпијаде 2024. године

За „Печат“ из Будимпеште Властимир Вујић

Трио из владајућег Фидеса – премијер Виктор Орбан, градоначелник Будимпеште Иштван Тарлош и председник Мађарског олимпијског комитета (МОБ) Жолт Боркаји – након заједничког састанка 22. фебруара једногласно је одлучио да Мађарска одустане од конкурса за организовање летње олимпијаде и параолимпијаде 2024. године. Иако су сва тројица 9. јула 2015. били потписници писма председнику Међународног олимпијског комитета Жаку Рогу, у којем су као свој највећи аргумент за добијање организације ОИ навели да је Мађарска једина држава, од 10 најуспешнијих по броју освојених медаља у историји игара, која никада није била домаћин највећег спортског догађаја – 19 месеци касније заузели су потпуно другачији став.

ИНИЦИЈАТИВА МОМЕНТУМА Виктору Орбану, који је максимално фаворизовао (и финансирао!) маркетинг за олимпијску номинацију Будимпеште (после Хамбурга са 11,2 и Лос Анђелеса са 10,5 – Будимпешта је имала трећи буџет по висини за организацију овог догађаја, 9,2 милијарде долара), сан о проласку олимпијског пламена из Токија (који ће бити домаћин 2020. године) кроз премијеров родни Фелчут, до Будимпеште – покварио је покрет Моментум и његов председник Андраш Фекете-Ђер, који је Градској изборној канцеларији поднео иницијативу за расписивање јавног изјашњавања у престоници, а референдумско питање би гласило: Да ли се слажете да Самоуправа Будимпеште повуче своју кандидатуру за организовање олимпијских и параолимпијских игара 2024. године?

За 30 дана (од 17. јануара до 16. фебруара) петицију Моментума, који је указивао на превисоку цену организације ОИ, али и на ризике од корупције, потписало је 266.151 грађана са сталном адресом (или пребивалиштем) у мађарској метрополи (за расписивање референдума било је довољно 138. 527 важећих потписа).

„Поручујем Фидесу, Виктору Орбану и Иштвану Тарлошу да су направили огромну грешку када нису питали људе да ли да буде олимпијаде у Мађарској. Моментум је урадио баш то, мада је свестан да многи из страха нису смели да искажу своје мишљење и потпишу петицију. Главна порука ове акције била је управо то – да се не сме плашити“, изјавио је Фекете-Ђер медијима док је предавао кутије с потписима.

ОРБАНОВ ИЗГОВОР И за пет дана, 22. фебруара – шок. Под изговором да су „опозиционе странке знатно ослабиле шансе Будимпеште у борби за добијање организације ОИ 2024. године“, да је тиме „нестало политичко јединство које владало између 2008. и 2017. године и да је од националне ствари олимпијада постала партијско питање – које влада Виктора Орбана не жели да подржава даље“ – одустало се од кандидатуре. Први човек Моментума Андраш Фекете-Ђер повлачење кандидатуре пре одржавања референдума назвао је „кукавичким актом“, а двојцу Орбан–Тарлош још је поручио да су овом одлуком издали и држављане Мађарске који су подржавали одржавање олимпијаде за седам година у Будимпешти.

И политички аналитичари имају своје мишљење. Резиме готово свих њихових коментара у једној реченици гласио би – референдум би био пуч против Фидесове олимпијаде 2024, а повлачење кандидатуре је пуч Виктора Орбана против референдума.

Очигледно је да се актуелни премијер Мађарске (којем су, док је био опозиционар, управо референдуми били најјаче оружје у рушењу реформи свих левичарских влада у тој земљи), уплашио и другог референдумског пораза заредом у непуних пет и по месеци (први је био о одбијању бриселских квота за пријем избеглица), па је низ воду пустио домаћинство ОИ 2024. године. Уз то, популарност му све више опада, у овом тренутку је на шестом месту политичара којима грађани северног комшије верују (испред њега су оба лидера левичара, либерал Карачоњи и социјалиста Ботка). А ово је предизборна година.      

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *