DOBRO DOŠLI U MILAN EL ŠEIK!

Za „Pečat“ iz Milana Marina Muštović

Verovali ili ne, ali palme i banane, odnosno „modernizacija“ centralnog milanskog trga Duomo najnoviji je povod za podele i sukobe na italijanskoj političkoj sceni

Posle propalog referenduma o modernizaciji Italije koji je u decembru raspisao premijer Mateo Renci samo su retki naivni optimisti poverovali da će se eksplozivna atmosfera prouzrokovana mnogobrojnim svađama, optužbama i vređanjima među političkim protivnicima tek tako i sama od sebe smiriti. Najnovija dešavanja u Milanu idealna su potvrda da se strasti nimalo ne smiruju i da, naprotiv, situacija postaje sve dramatičnija, a podela na moderne mondijaliste i retrogradne tradicionalne sve drastičnija. I to ne samo među političkom nomenklaturom već, što je posebno zanimljivo i opasno, i među običnim građanima.
Bez ikakve šale, ali povod za nove podele i sukobe ovoga puta su palme i banane, odnosno „modernizacija“ centralnog milanskog trga Duomo.

[restrict]

RAZDOR ZBOG BANANA Na centralnom milanskom trgu Duomo, ispred istoimene gotske katedrale podignute u slavu Bogorodice u 14. veku, u noći između 14. i 15. februara desilo se čudo: niklo je desetak tropskih palmi. Prizor je bio toliko nadrealan da su se mnogi koji su se u ranu zoru vraćali kući iz noćnog provoda zapitali da li su ovoga puta možda ipak malo preterali s pićem kada im se usred grada priviđaju egzotični orijentalni vrtovi poput onih iz 1001 noći.
U šoku je bilo i na stotine Milaneza koji su tog jutra prolazili trgom, ali je dilema sa nadrealnim pejzažem rešena kada se oglasio gradonačelnik Bepe Sala: „Milano se probudio sa palmama i bananama na Trgu Duomo! U čemu je problem? Dobra ili loša ideja?! Ne znam, videćemo kada ceo projekat bude realizovan. Nije bitno da li se meni ili vama sviđaju aleje sa palmama i bananama, jer je ceo projekat arhitekte Marka Baja samo dokaz da se Milano usudio na korak napred i da je po ko zna koji put dokazao da je moderan onaj grad koji se ne zatvara u svoju dosadnu tradiciju i tako ide u korak s modernim vremenima.“ Sala je obavestio građane da su palme samo početak revolucionarnog uređivanja zelenih površina na centralnom gradskom trgu i da će uskoro biti posađeni i drvoredi banana kao i raznorazno egzotično cveće što će razbiti gotsku strogost i gradsko sivilo i sigurno doprineti da suviše ozbiljni gradski trg dobije modernu, internacionalnu notu koju multikulturni Milano zaslužuje.
Većina milanskih progresivnih i politički korektnih levičara odmah je oduševljeno pozdravila inicijativu gradonačelnika, a Filipo Barberis (šef poslaničke grupe PD-a u gradskoj skupštini) tom prilikom je sve one koji se protive modernizaciji i internacionalizaciji nazvao neobrazovanim trogloditima i još rekao da svaki moderni čovek danas treba da se bori protiv predrasuda i neznanja: „Mi smo radoznali i otvoreni prema svemu što je novo. Zašto da ne eksperimentišemo?! U našem gradu svako treba da se oseća kao da je kod svoje kuće.“
Osim toga, Barberis je naglasio da je krajem 19. veka originalna zamisao urbanista i bila da se na Trgu Duomo zasade palme kako bi strogi Milano dobio mediteransko-romantični štih i tom prilikom okupljenim novinarima čak pokazao i neke stare skice. Odmah je usledila reakcija njegovog kolege iz redova opozicione „Forca Italije“ koji ga je ironično upitao da li možda poseduje i dokaze da su na trgu i tada rasle banane koje je prolazeći tuda na putu za obližnju milansku Skalu brao Đuzepe Verdi.

PAMET JE DEMODE „Baš smo jadni kad smo taoci ovakvih budala!“, oglasio se Mateo Salvini, lider opozicione Lige za Sever i dodao da posle palmi i banana na trgu još samo fale majmuni i kamile pa da se Milano pretvori u pravu arapsku kasabu, s obzirom na to da su beduini – migranti – ionako već okupirali nekadašnji elegantni gradski salon, gde se po ceo dan izležavaju, opijaju i maltretiraju sirote prolaznike.
Osim toga, Salvini je žestoko napao sponzora projekta uređenja Duoma, američki lanac kafeterija „Starbaks“ i njegovog osnivača Hauarda Šulca koji, iako se predstavlja kao dobrotvor i politički korektni levičar, ne preza od surove eksploatacije radnika pošto u svojih 20.000 lokala širom sveta zapošljava isključivo ilegalne migrante koji pristaju na sve: ne pitaju za radno vreme, rade za platu daleko nižu od ugovorenog sindikalnog minimuma i tako otimaju posao lokalnoj radnoj snazi koja još uvek ne odustaje od svojih teškom mukom stečenih radničkih prava. Na ove Salvinijeve optužbe odmah je reagovao Anđelo Morati Junior, unuk rodonačelnika i dalje vrlo moćne italijanske petrodinastije i osnivača i vlasnika milanskog fudbalskog kluba „Inter“, inače bliski prijatelj i partner u prodoru na italijansko tržište Šulcovog „Starbaksa.“ Sa arogancijom razmaženog milijardera Morati Junior se obratio svim običnim smrtnicima koji ne razumeju moderna vremena i naglasio da je poslovna politika kompanije upravo inkluzija svih ugroženih društvenih slojeva, te i trenutno najranjivije kategorije – migranata, kojima treba pomoći da otpočnu nov život u novoj sredini.
„Pozivam sve građane, bez obzira na njihova ideološka i politička uverenja, da se pobune protiv ludila i ovog rugla u koje će se pretvoriti naš gradski trg, ali i od ambisa u koji srljamo zahvaljujući vlastima koje su za novac spremne na sve“, rekao je Salvini.
Njegov stranački kolega Alesandro Moreli otišao je korak dalje optuživši direktno kompletnu italijansku levicu za besramnu prostituciju: „Epizoda sa palmama i bananama samo je jedan u nizu dokaza do koje mere smo prepušteni na milost i nemilost iživljavanju svakoga ko dobro plati i samim tim pretenduje da u našoj kući radi šta hoće.
Ponovo su aktualizovane i priče oko izgradnje velelepne milanske džamije za koju je gradskim vlastima, sudeći po nikad demantovanim optužbama, prebogati investicioni fond iz Katara (Qatar Investment Fund) već isplatio 20 miliona evra. Oživele su i polemike oko izbora u milansku vladu kontroverzne Sumaje Abdel Kader, koju je lokalna levičarska vrhuška na prošlogodišnjim administrativnim izborima otvoreno podržala iako je svima bilo vrlo dobro poznato da pomenuta dama palestinsko-jordanskog porekla nikada nije krila svoje simpatije prema ekstremistima iz redova Muslimanske braće i bliske kontakte sa Tarikom Ramadanom, unukom osnivača pomenute organizacije. Takođe, niko od vladajućih levičara nije se obazirao ni na mnogobrojna policijska upozorenja da su članovi najbliže porodice nove administrativne milanske opštinske savetnice za verska pitanja svi do jednog u prvim redovima ništa manje ekstremnog Hamasa.“
Palme i banane u Milanu su samo mala tehnička proba za totalnu islamizaciju ne samo Milana već i cele Italije, tvrdi gradska opozicija, koja je odmah optužila milansku kuriju, ali i papu Bergolja, za šurovanje sa islamistima, a ne isključuje i mogućnost da se gradska katedrala uskoro pretvori u džamiju ukoliko bogati arapski sponzori povećaju cifru u petrodolarima i uplate je na račune domaćih prodanih duša i izdajnika.
Povodom palmi i banana oglasila se i Regija Lombardija, na čijem se čelu nalazi bivši italijanski ministar unutrašnjih poslova Roberto Maroni, inače član opozicione Lige za Sever, naglasivši da je projekat preuređenja centralnog milanskog trga samo trešnja na šlagu sistematske orijentalizacije i devastacije grada s obzirom na to da je Trg Duomo, nažalost, zahvaljujući nekontrolisanoj migracionoj politici i namernom kresanju sredstava policiji i karabinijerima, od elegantnog mesta za okupljanje već postao neka vrsta pravog orijentalnog suka gde vas na desetine uglavnom obojenih uličnih prodavaca svakodnevno vuku za rukav i ne ostavljaju na miru dok ne kupite barem jednu narukvicu koja „donosi sreću“… U protivnom vam u najboljem slučaju sledi serija psovki i teških kletvi, ali, i to često, čak i ozbiljne batine uz pljačku ukoliko niste kooperativni.
Usledili su masovni spontani protesti građana, apeli urbanista i arhitekata da palme i banane nemaju nikakve veze s dostojanstvenom i strogom lepotom gotske katedrale i okolnih palata i avenija. Liga za Sever organizovala je i miting protiv uništavanja simbola milanske tradicije i tom prilikom provokativno svima besplatno poklanjala banane. Zatim je u noći između 19. i 20. februara na trgu buknuo požar u kojem su izgorele tri palme. Počinioci su još uvek nepoznati, a „modernisti“ su optužili milansku policiju za direktno saučesništvo u ovom „vandalskom aktu protiv sirotih i nedužnih palmi“. Ponovo se oglasio i zgroženi milijarder Morati: „Šokiran sam zbog ovakvog primitivizma mojih sugrađana, vandalskog ponašanja i klime koja neodoljivo podseća na sumorne sedamdesete godine kada je u Italiji vladalo nerazumno nasilje i opšta politizacija svega i svačega i koja je dovela do terorističkih akcija i ’Olovnih vremena’ za koje sam mislio da su samo deo naše mračne prošlosti. Milanski mentalitet oduvek je bio otvoren i nijedan pravi Milanez nikada se nije ustručavao da ide ukorak s vremenom. Kao investitori preuređenja Duoma spremni smo na dijalog. Svako može da kaže šta mu se dopada, a šta ne. Ali samo bez desničarske retorike, politizacije, primitivizma i paranoidnih teorija o islamizaciji grada.“

[/restrict]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *