ДОБРО ДОШЛИ У МИЛАН ЕЛ ШЕИК!

Зa „Печат“ из Милана Марина Муштовић

Веровали или не, али палме и банане, односно „модернизација“ централног миланског трга Дуомо најновији је повод за поделе и сукобе на италијанској политичкој сцени

После пропалог референдума о модернизацији Италије који је у децембру расписао премијер Матео Ренци само су ретки наивни оптимисти поверовали да ће се експлозивна атмосфера проузрокована многобројним свађама, оптужбама и вређањима међу политичким противницима тек тако и сама од себе смирити. Најновија дешавања у Милану идеална су потврда да се страсти нимало не смирују и да, напротив, ситуација постаје све драматичнија, а подела на модерне мондијалисте и ретроградне традиционалне све драстичнија. И то не само међу политичком номенклатуром већ, што је посебно занимљиво и опасно, и међу обичним грађанима.
Без икакве шале, али повод за нове поделе и сукобе овога пута су палме и банане, односно „модернизација“ централног миланског трга Дуомо.

[restrict]

РАЗДОР ЗБОГ БАНАНА На централном миланском тргу Дуомо, испред истоимене готске катедрале подигнуте у славу Богородице у 14. веку, у ноћи између 14. и 15. фебруара десило се чудо: никло је десетак тропских палми. Призор је био толико надреалан да су се многи који су се у рану зору враћали кући из ноћног провода запитали да ли су овога пута можда ипак мало претерали с пићем када им се усред града привиђају егзотични оријентални вртови попут оних из 1001 ноћи.
У шоку је било и на стотине Миланеза који су тог јутра пролазили тргом, али је дилема са надреалним пејзажем решена када се огласио градоначелник Бепе Сала: „Милано се пробудио са палмама и бананама на Тргу Дуомо! У чему је проблем? Добра или лоша идеја?! Не знам, видећемо када цео пројекат буде реализован. Није битно да ли се мени или вама свиђају алеје са палмама и бананама, јер је цео пројекат архитекте Марка Баја само доказ да се Милано усудио на корак напред и да је по ко зна који пут доказао да је модеран онај град који се не затвара у своју досадну традицију и тако иде у корак с модерним временима.“ Сала је обавестио грађане да су палме само почетак револуционарног уређивања зелених површина на централном градском тргу и да ће ускоро бити посађени и дрвореди банана као и разноразно егзотично цвеће што ће разбити готску строгост и градско сивило и сигурно допринети да сувише озбиљни градски трг добије модерну, интернационалну ноту коју мултикултурни Милано заслужује.
Већина миланских прогресивних и политички коректних левичара одмах је одушевљено поздравила иницијативу градоначелника, а Филипо Барберис (шеф посланичке групе ПД-а у градској скупштини) том приликом је све оне који се противе модернизацији и интернационализацији назвао необразованим троглодитима и још рекао да сваки модерни човек данас треба да се бори против предрасуда и незнања: „Ми смо радознали и отворени према свему што је ново. Зашто да не експериментишемо?! У нашем граду свако треба да се осећа као да је код своје куће.“
Осим тога, Барберис је нагласио да је крајем 19. века оригинална замисао урбаниста и била да се на Тргу Дуомо засаде палме како би строги Милано добио медитеранско-романтични штих и том приликом окупљеним новинарима чак показао и неке старе скице. Одмах је уследила реакција његовог колеге из редова опозиционе „Форца Италије“ који га је иронично упитао да ли можда поседује и доказе да су на тргу и тада расле банане које је пролазећи туда на путу за оближњу миланску Скалу брао Ђузепе Верди.

ПАМЕТ ЈЕ ДЕМОДЕ „Баш смо јадни кад смо таоци оваквих будала!“, огласио се Матео Салвини, лидер опозиционе Лиге за Север и додао да после палми и банана на тргу још само фале мајмуни и камиле па да се Милано претвори у праву арапску касабу, с обзиром на то да су бедуини – мигранти – ионако већ окупирали некадашњи елегантни градски салон, где се по цео дан излежавају, опијају и малтретирају сироте пролазнике.
Осим тога, Салвини је жестоко напао спонзора пројекта уређења Дуома, амерички ланац кафетерија „Старбакс“ и његовог оснивача Хауарда Шулца који, иако се представља као добротвор и политички коректни левичар, не преза од сурове експлоатације радника пошто у својих 20.000 локала широм света запошљава искључиво илегалне мигранте који пристају на све: не питају за радно време, раде за плату далеко нижу од уговореног синдикалног минимума и тако отимају посао локалној радној снази која још увек не одустаје од својих тешком муком стечених радничких права. На ове Салвинијеве оптужбе одмах је реаговао Анђело Морати Јуниор, унук родоначелника и даље врло моћне италијанске петродинастије и оснивача и власника миланског фудбалског клуба „Интер“, иначе блиски пријатељ и партнер у продору на италијанско тржиште Шулцовог „Старбакса.“ Са ароганцијом размаженог милијардера Морати Јуниор се обратио свим обичним смртницима који не разумеју модерна времена и нагласио да је пословна политика компаније управо инклузија свих угрожених друштвених слојева, те и тренутно најрањивије категорије – миграната, којима треба помоћи да отпочну нов живот у новој средини.
„Позивам све грађане, без обзира на њихова идеолошка и политичка уверења, да се побуне против лудила и овог ругла у које ће се претворити наш градски трг, али и од амбиса у који срљамо захваљујући властима које су за новац спремне на све“, рекао је Салвини.
Његов страначки колега Алесандро Морели отишао је корак даље оптуживши директно комплетну италијанску левицу за бесрамну проституцију: „Епизода са палмама и бананама само је један у низу доказа до које мере смо препуштени на милост и немилост иживљавању свакога ко добро плати и самим тим претендује да у нашој кући ради шта хоће.
Поново су актуализоване и приче око изградње велелепне миланске џамије за коју је градским властима, судећи по никад демантованим оптужбама, пребогати инвестициони фонд из Катара (Qatar Investment Fund) већ исплатио 20 милиона евра. Оживеле су и полемике око избора у миланску владу контроверзне Сумаје Абдел Кадер, коју је локална левичарска врхушка на прошлогодишњим административним изборима отворено подржала иако је свима било врло добро познато да поменута дама палестинско-јорданског порекла никада није крила своје симпатије према екстремистима из редова Муслиманске браће и блиске контакте са Тариком Рамаданом, унуком оснивача поменуте организације. Такође, нико од владајућих левичара није се обазирао ни на многобројна полицијска упозорења да су чланови најближе породице нове административне миланске општинске саветнице за верска питања сви до једног у првим редовима ништа мање екстремног Хамаса.“
Палме и банане у Милану су само мала техничка проба за тоталну исламизацију не само Милана већ и целе Италије, тврди градска опозиција, која је одмах оптужила миланску курију, али и папу Бергоља, за шуровање са исламистима, а не искључује и могућност да се градска катедрала ускоро претвори у џамију уколико богати арапски спонзори повећају цифру у петродоларима и уплате је на рачуне домаћих проданих душа и издајника.
Поводом палми и банана огласила се и Регија Ломбардија, на чијем се челу налази бивши италијански министар унутрашњих послова Роберто Марони, иначе члан опозиционе Лиге за Север, нагласивши да је пројекат преуређења централног миланског трга само трешња на шлагу систематске оријентализације и девастације града с обзиром на то да је Трг Дуомо, нажалост, захваљујући неконтролисаној миграционој политици и намерном кресању средстава полицији и карабинијерима, од елегантног места за окупљање већ постао нека врста правог оријенталног сука где вас на десетине углавном обојених уличних продаваца свакодневно вуку за рукав и не остављају на миру док не купите барем једну наруквицу која „доноси срећу“… У противном вам у најбољем случају следи серија псовки и тешких клетви, али, и то често, чак и озбиљне батине уз пљачку уколико нисте кооперативни.
Уследили су масовни спонтани протести грађана, апели урбаниста и архитеката да палме и банане немају никакве везе с достојанственом и строгом лепотом готске катедрале и околних палата и авенија. Лига за Север организовала је и митинг против уништавања симбола миланске традиције и том приликом провокативно свима бесплатно поклањала банане. Затим је у ноћи између 19. и 20. фебруара на тргу букнуо пожар у којем су изгореле три палме. Починиоци су још увек непознати, а „модернисти“ су оптужили миланску полицију за директно саучесништво у овом „вандалском акту против сиротих и недужних палми“. Поново се огласио и згрожени милијардер Морати: „Шокиран сам због оваквог примитивизма мојих суграђана, вандалског понашања и климе која неодољиво подсећа на суморне седамдесете године када је у Италији владало неразумно насиље и општа политизација свега и свачега и која је довела до терористичких акција и ’Оловних времена’ за које сам мислио да су само део наше мрачне прошлости. Милански менталитет одувек је био отворен и ниједан прави Миланез никада се није устручавао да иде укорак с временом. Као инвеститори преуређења Дуома спремни смо на дијалог. Свако може да каже шта му се допада, а шта не. Али само без десничарске реторике, политизације, примитивизма и параноидних теорија о исламизацији града.“

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *