Mađarska čeka bolji svetski poredak

Za „Pečat“ iz Budimpešte Vlastimir Vujić

Donald Tramp može učiniti Evropu ponovo velikom, tvrdi mađarski premijer Viktor Orban

Trampomanija nije mimoišla (ni) Mađarsku. Dan nakon preuzimanja dužnosti predsednika Sjedinjenih Američkih Država, 21. januara, u nekoliko mađarskih gradova održani su mitinzi podrške Donaldu Trampu. Najveći, u organizaciji fondacije „Plamen 56“ (naslovljen sa Bolji svetski poredak) bio je na Trgu slobode (ispred ambasade SAD) u Budimpešti.

[restrict]

OTVORENI KULTOVI SMRTI Publicista Žolt Bajer tom prilikom je 45. američkom predsedniku poručio da ne samo američka nacija već i brojne druge nacije u svetu ne mogu i ne žele da se poistovete s propalim kultovima smrti čiji trend su forsirale dosadašnje administracije SAD, nazivajući sebe „otvorenim“ i slobodnim društvima. Dovoljna su samo tri primera – liberalizacija droge, podržavanje abortusa i legalizacija genetski modifikovanih organizama!

„Donald Tramp nikada ne sme da pomeša glas i sud slobodne štampe sa glasom i sudom naroda, jer te dve stvari nemaju nikakve veze jedna s drugom. A ako od svojih predizbornih obećanja ispuni samo tri od deset koja je javno izrekao (prekine sa ’izvozom’ američke demokratije, prestane s tolerisanjem sve agresivnijih manjina i spreči urušavanje tradicionalnih muških i ženskih uloga), biće jedan od tri najuspešnija predsednika Sjedinjenih Američkih Država u njihovoj istoriji“, istakao je na budimpeštanskom skupu podrške predsedniku Trampu vodeći novinar „Mađar hirlapa“ Žolt Bajer, dok je politolog Laslo Đ. Tot podvukao da Donald Tramp neće biti opsednut ideologijom kao što su to bili njegovi prethodnici, istovremeno izrazivši nadu da će Evropa i Mađarska biti od sada mnogo direktniji saveznici sa SAD nego u prethodna dva mandata demokrate Baraka Obame.

NOVA ISTORIJSKA ETAPA I vladajući Fides Trampov izbor smatra najavom nove istorijske etape u kojoj će diktaturu stava političke korektnosti zameniti direktan govor, a umesto ideologija – odluke će se donositi na osnovu zdravog razuma.

Po mišljenju premijera Mađarske Viktora Orbana (prvi evropski lider koji je podržao kandidata Republikanske partije na izborima za predsednika SAD, i jedan od prvih koji mu je čestitao i trijumf), Trampova pobeda će verovatno doneti nove velike promene u Evropi.

„Tramp otvara mogućnosti. Mislim na to da postoji stvarna šansa da se ovog puta Stari kontinent definitivno otarasi globalističke diktature! Sada nam je dao slobodu da oblikujemo Evropu. Nastupiće borba između naroda i liberalnih elita. Evropljani su umorni, žele smrt liberalizmu i povratak socijalne stabilnosti, žele nacionalne države u kojima će ljudi brinuti jedni o drugima, žele da siromaštvo bude iskorenjeno, lidere koji će države voditi u duhu zajedničkih dobara, a ne za sebe… Mnogo promena dolazi u Evropu“, kategorično tvrdi Viktor Orban koji je, dva dana kasnije, 23. januara na budimpeštanskoj Konferenciji Nacionalne banke Mađarske decidirano poručio da Evropa što pre treba da odustane od iluzije federalizma i postane višepolarni kontinent. To mora da uradi jer je sve slabija i uskoro će morati da se bori i za status pukog „regionalnog“ igrača. Dodaje da Evropa nije uspela da ostvari svoj veliki cilj: da evro – pored dolara – bude jedna od rezervnih valuta sveta. Po njegovom mišljenju razlog je to što je „Brisel postao zatočenik utopije o Evropi iznad nacija“. To je iluzija, kaže Orban, jer „ne postoji evropski narod, već samo evropski narodi“.

„Sa SAD i Donaldom Trampom, umesto mrtvog sporazuma o slobodnoj trgovini, pod hitno treba potpisati nov sporazum. Evropa to treba da sklopi i sa Kinom koja će još decenijama određivati svetsku ekonomiju, dok sa Rusijom odmah treba započeti sa resetovanjem odnosa! Ukidanje sankcija Moskvi treba da bude jedno od prvih pitanja briselske agende, jer Rusija je velesila koja otvara brojne mogućnosti, a preživela je sve dosadašnje pokušaje Zapada da je izoluje i da joj sruši sistem, zatim nisku cenu nafte, sankcije i delatnost NVO“, kategoričan je bio Orban, iznenađujući sve tvrdnjom da Evropa može da se vojno odbrani bez pomoći SAD. Odgovor leži u nemačko-francuskoj bezbednosnoj i vojnoj saradnji, rekao je Orban, izrazivši nadu da će Fransoa Fijon postati novi predsednik Francuske.              

[/restrict]

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *