Мађарска чека бољи светски поредак

За „Печат“ из Будимпеште Властимир Вујић

Доналд Трамп може учинити Европу поново великом, тврди мађарски премијер Виктор Орбан

Трампоманија није мимоишла (ни) Мађарску. Дан након преузимања дужности председника Сједињених Америчких Држава, 21. јануара, у неколико мађарских градова одржани су митинзи подршке Доналду Трампу. Највећи, у oрганизацији фондације „Пламен 56“ (насловљен са Бољи светски поредак) био је на Тргу слободе (испред амбасаде САД) у Будимпешти.

[restrict]

ОТВОРЕНИ КУЛТОВИ СМРТИ Публициста Жолт Бајер том приликом је 45. америчком председнику поручио да не само америчка нација већ и бројне друге нације у свету не могу и не желе да се поистовете с пропалим култовима смрти чији тренд су форсирале досадашње администрације САД, називајући себе „отвореним“ и слободним друштвима. Довољна су само три примера – либерализација дроге, подржавање абортуса и легализација генетски модификованих организама!

„Доналд Трамп никада не сме да помеша глас и суд слободне штампе са гласом и судом народа, јер те две ствари немају никакве везе једна с другом. А ако од својих предизборних обећања испуни само три од десет која је јавно изрекао (прекине са ’извозом’ америчке демократије, престане с толерисањем све агресивнијих мањина и спречи урушавање традиционалних мушких и женских улога), биће један од три најуспешнија председника Сједињених Америчких Држава у њиховој историји“, истакао је на будимпештанском скупу подршке председнику Трампу водећи новинар „Мађар хирлапа“ Жолт Бајер, док је политолог Ласло Ђ. Тот подвукао да Доналд Трамп неће бити опседнут идеологијом као што су то били његови претходници, истовремено изразивши наду да ће Европа и Мађарска бити од сада много директнији савезници са САД него у претходна два мандата демократе Барака Обаме.

НОВА ИСТОРИЈСКА ЕТАПА И владајући Фидес Трампов избор сматра најавом нове историјске етапе у којој ће диктатуру става политичке коректности заменити директан говор, а уместо идеологија – одлуке ће се доносити на основу здравог разума.

По мишљењу премијера Мађарске Виктора Орбана (први европски лидер који је подржао кандидата Републиканске партије на изборима за председника САД, и један од првих који му је честитао и тријумф), Трампова победа ће вероватно донети нове велике промене у Европи.

„Трамп отвара могућности. Мислим на то да постоји стварна шанса да се овог пута Стари континент дефинитивно отараси глобалистичке диктатуре! Сада нам је дао слободу да обликујемо Европу. Наступиће борба између народа и либералних елита. Европљани су уморни, желе смрт либерализму и повратак социјалне стабилности, желе националне државе у којима ће људи бринути једни о другима, желе да сиромаштво буде искорењено, лидере који ће државе водити у духу заједничких добара, а не за себе… Много промена долази у Европу“, категорично тврди Виктор Орбан који је, два дана касније, 23. јануара на будимпештанској Конференцији Националне банке Мађарске децидирано поручио да Европа што пре треба да одустане од илузије федерализма и постане вишеполарни континент. То мора да уради јер је све слабија и ускоро ће морати да се бори и за статус пуког „регионалног“ играча. Додаје да Европа није успела да оствари свој велики циљ: да евро – поред долара – буде једна од резервних валута света. По његовом мишљењу разлог је то што је „Брисел постао заточеник утопије о Европи изнад нација“. То је илузија, каже Орбан, јер „не постоји европски народ, већ само европски народи“.

„Са САД и Доналдом Трампом, уместо мртвог споразума о слободној трговини, под хитно треба потписати нов споразум. Европа то треба да склопи и са Кином која ће још деценијама одређивати светску економију, док са Русијом одмах треба започети са ресетовањем односа! Укидање санкција Москви треба да буде једно од првих питања бриселске агенде, јер Русија је велесила која отвара бројне могућности, а преживела је све досадашње покушаје Запада да је изолује и да јој сруши систем, затим ниску цену нафте, санкције и делатност НВО“, категоричан је био Орбан, изненађујући све тврдњом да Европа може да се војно одбрани без помоћи САД. Одговор лежи у немачко-француској безбедносној и војној сарадњи, рекао је Орбан, изразивши наду да ће Франсоа Фијон постати нови председник Француске.              

[/restrict]

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *