Zeleno svetlo za „Pakš 2“

nuklearna-centrala-paksZa „Pečat“ iz Budimpešte Vlastimir Vujić

Evropska unija odobrila je ruski projekat izgradnje nuklearne elektrane u Mađarskoj

Evropska komisija, koja je 19. novembra 2015. godine blokirala gradnju dva nova reaktora jedine aktivne nuklearke u Mađarskoj (u mestu Pakš), posle tačno godinu dana (18. novembra ove godine), zatvorila je prekršajni postupak protiv Budimpešte. Time su uklonjene sve birokratske prepreke za dalju realizaciju izgradnje dodatnih blokova elektrane, koja bi mogla da započne već krajem sledeće godine.

[restrict]

EVROPSKE PREPREKE Podsetimo, ugovor o gradnji reaktora pet i šest nuklearne elektrane „Pakš 2“ (urađene po sovjetskom projektu, sa četiri reaktora tipa VVER, koji bi sa dva nova bloka povećali proizvodnju struje u Mađarskoj sa 2.000 na 4.400 megavata), mađarski premijer Viktor Orban i ruski predsednik Vladimir Putin potpisali su u Moskvi 14. januara 2014. godine. Brisel je čekao pune dve godine (!?) da stopira pomenuti ugovor i da protiv Mađarske (na osnovu prigovora mađarske opozicije i agencije „Evroatom“) pokrene prekršajni postupak. Odluku o tome šturo je obrazložio „kršenjem“ pravila Evropske unije o javnim nabavkama od strane Budimpešte. Konkretno, na netransparentnost u dodeli projekta ruskoj kompaniji „Rosatom“ (nije bilo javnog tendera), potom na planirani uvoz goriva za nuklearku isključivo iz Rusije u narednih 20 godina, kao i na državnu podršku za izgradnju ovog (a ne nekog alternativnog) izvora energije.
Premijer Viktor Orban (sa svojim timom eksperata), međutim, u Briselu je sve prepreke uspeo da prevaziđe.
Važeći ugovor s Moskvom iz 1966. godine o gradnji prva četiri bloka NE „Pakš“ (koja je deceniju kasnije puštena u pogon i kojoj je zbog vrhunskog kvaliteta ruskih reaktora parlament Mađarske produžio vek do 2037. godine) nije obavezivao Budimpeštu na raspisivanje međunarodnog tendera za novog izvođača radova kod dogradnje dodatna dva bloka – pet i šest. Orban se, pored toga, pozvao i na tzv. tehničku ekskluzivnost (termin je uspostavio mađarski nuklearni fizičar svetskog renomea Eduard Edi Teler, konstruktor hidrogenske bombe), argumentujući da današnji stepen mađarskog tehnološkog razvoja jednostavno nema drugo rešenje. „Održavanju nuklearnog sistema sovjetske proizvodnje ne postoji alternativa osim – ruskog“, podvukao je Orban, dodajući da je rusko-mađarski sporazum o proširenju nuklearke „Pakš 2“ potpuno usklađen sa evropskim standardima u oblasti propisa o konkurenciji jer će se za 46 posto vrednosti investicije (reč je o 12,5 milijardi evra) raspisivati javni tenderi, dok će 55 posto investicionog novca (u pitanju je specijalna oprema za reaktore) direktno ići ruskom atomskom neimaru „Rosatomu“. Brisel je, na kraju, uvažio ovaj argument.
Evropskoj uniji nije se svidelo ni to što se u sporazumu propisuje ekskluzivno pravo „Rosatomu“ da pune dve decenije Mađarima isporučuje svoje gorivo za nove reaktore. Mađarska je u ovom slučaju delimično prihvatila primedbe Evropske komisije. Umesto 20 godina, Budimpešta je Moskvi obezbedila mogućnost isporuke goriva za nove reaktore tokom narednih deset godina. To rešenje bilo je potpuno prihvatljivo i za rusku stranu, i za Brisel.

DRŽAVNA PODRŠKA Na kraju, o državnoj podršci za izgradnju dva nova energetska bloka.
Ukupna investicija u izgradnju dva reaktora na teritoriji Pakša iznosiće 12,5 milijardi evra. Sporazum podrazumeva korišćenje kreditnih sredstava u periodu od 2014. do 2025. godine, dok će se kamata kretati od 3,95 do 4,95 posto. Osnovno pitanje koje mnogi postavljaju je – da li se finansijske brojke predočene u ovoj „atomskoj matematici“ uklapaju? Državama EU, naime, zabranjeno je dotiranje koje može ugroziti poslovanje privatnih kompanija. Severni komšija Srbije demantuje tvrdnje da se deo nuklearne elektrane finansira državnim novcem, ističući da je glavni deo sredstava obezbeđen zahvaljujući pozajmici koja stiže iz Rusije, dok ostale 2,5 milijarde dolaze iz – privatnih kompanija… Zvanična Budimpešta, drugi dan posle dobijanja „zelenog svetla“, oglasila se upravo o ovom pitanju. „Iako je mađarska strana apsolutni pobednik u ovom briselskom postupku, pogotovo što je nuklearni sporazum između Rusije i Mađarske imao saglasnost Evropske komisije (i njenog predsednika Žoze Manuela Baroza) i nikakvih prigovora tom projektu od početka 2013. godine nije bilo, spremna je čak i na to da EU od naredne godine pošalje svoje posmatrače koji bi pratili da li se projekat ’Pakš 2’ odvija po pravilima Unije“, izjavio je medijima Janoš Lazar, šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana.

[/restrict]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *