Зелено светло за „Пакш 2“

nuklearna-centrala-paksЗа „Печат“ из Будимпеште Властимир Вујић

Европска унија одобрила је руски пројекат изградње нуклеарне електране у Мађарској

Европска комисија, која је 19. новембра 2015. године блокирала градњу два новa реактора једине активне нуклеарке у Мађарској (у месту Пакш), после тачно годину дана (18. новембра ове године), затворила је прекршајни поступак против Будимпеште. Тиме су уклоњене све бирократске препреке за даљу реализацију изградње додатних блокова електране, која би могла да започне већ крајем следеће године.

[restrict]

ЕВРОПСКЕ ПРЕПРЕКЕ Подсетимо, уговор о градњи реактора пет и шест нуклеарне електране „Пакш 2“ (урађене по совјетском пројекту, са четири реактора типа VVER, који би са два нова блока повећали производњу струје у Мађарској са 2.000 на 4.400 мегавата), мађарски премијер Виктор Орбан и руски председник Владимир Путин потписали су у Москви 14. јануара 2014. године. Брисел је чекао пуне две године (!?) да стопира поменути уговор и да против Мађарске (на основу приговора мађарске опозиције и агенције „Евроатом“) покрене прекршајни поступак. Одлуку о томе штуро је образложио „кршењем“ правила Европске уније о јавним набавкама од стране Будимпеште. Конкретно, на нетранспарентност у додели пројекта руској компанији „Росатом“ (није било јавног тендера), потом на планирани увоз горива за нуклеарку искључиво из Русије у наредних 20 година, као и на државну подршку за изградњу овог (а не неког алтернативног) извора енергије.
Премијер Виктор Орбан (са својим тимом експерата), међутим, у Бриселу је све препреке успео да превазиђе.
Важећи уговор с Москвом из 1966. године о градњи прва четири блока НЕ „Пакш“ (која је деценију касније пуштена у погон и којој је због врхунског квалитета руских реактора парламент Мађарске продужио век до 2037. године) није обавезивао Будимпешту на расписивање међународног тендера за новог извођача радова код доградње додатна два блока – пет и шест. Орбан се, поред тога, позвао и на тзв. техничку ексклузивност (термин је успоставио мађарски нуклеарни физичар светског реномеа Едуард Еди Телер, конструктор хидрогенске бомбе), аргументујући да данашњи степен мађарског технолошког развоја једноставно нема друго решење. „Одржавању нуклеарног система совјетске производње не постоји алтернатива осим – руског“, подвукао је Орбан, додајући да је руско-мађарски споразум о проширењу нуклеарке „Пакш 2“ потпуно усклађен са европским стандардима у области прописа о конкуренцији јер ће се за 46 посто вредности инвестиције (реч је о 12,5 милијарди евра) расписивати јавни тендери, док ће 55 посто инвестиционог новца (у питању је специјална опрема за реакторе) директно ићи руском атомском неимару „Росатому“. Брисел је, на крају, уважио овај аргумент.
Европској унији није се свидело ни то што се у споразуму прописује ексклузивно право „Росатому“ да пуне две деценије Мађарима испоручује своје гориво за нове реакторе. Мађарска је у овом случају делимично прихватила примедбе Европске комисије. Уместо 20 година, Будимпешта је Москви обезбедила могућност испоруке горива за нове реакторе током наредних десет година. То решење било је потпуно прихватљиво и за руску страну, и за Брисел.

ДРЖАВНА ПОДРШКА На крају, о државној подршци за изградњу два нова енергетска блока.
Укупна инвестиција у изградњу два реактора на територији Пакша износиће 12,5 милијарди евра. Споразум подразумева коришћење кредитних средстава у периоду од 2014. до 2025. године, док ће се камата кретати од 3,95 до 4,95 посто. Основно питање које многи постављају је – да ли се финансијске бројке предочене у овој „атомској матeматици“ уклапају? Државама ЕУ, наиме, забрањено је дотирање које може угрозити пословање приватних компанија. Северни комшија Србије демантује тврдње да се део нуклеарне електране финансира државним новцем, истичући да је главни део средстава обезбеђен захваљујући позајмици која стиже из Русије, док остале 2,5 милијарде долазе из – приватних компанија… Званична Будимпешта, други дан после добијања „зеленог светла“, огласила се управо о овом питању. „Иако је мађарска страна апсолутни победник у овом бриселском поступку, поготово што је нуклеарни споразум између Русије и Мађарске имао сагласност Европске комисије (и њеног председника Жозе Мануела Бароза) и никаквих приговора том пројекту од почетка 2013. године није било, спремна је чак и на то да ЕУ од наредне године пошаље своје посматраче који би пратили да ли се пројекат ’Пакш 2’ одвија по правилима Уније“, изјавио је медијима Јанош Лазар, шеф кабинета мађарског премијера Виктора Орбана.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *