Ovih dana, o Nesnovicama..

dragomir-antonic-BWDragomir Antonić 

Otimaju žito sa srpskih njiva, kolju stoku, a u sezoni branja grožđa očekujmo pohode i na srpske vinograde. U Prištini zapale Hram Hrista Spasitelja jer su ga vernici SPC sagradili. Ruši, kradi, ubijaj, pali i na evrounijatsku administraciju ne misli

Međudnevice ili Međugospojinci traju od Velike (28. avgust) do Male Gospojine (21. septembar). Ovih dana se po planinama razmile travari koji beru lekovito bilje za zimu. Muškarci mogu da rade sve poslove, a ženama se preporučuje da ovih nedelja ništa ne započinju, već samo da završe otpočeto. Šumadinci smatraju da su u ovo vreme zmije najljuće. Jaja koja u ove dane snesu kokoši ne iznose se na pijacu, niti se koriste u ishrani. Ona služe samo za izleganje novih pilića.

[restrictedarea]

MALENE TRI STVARI U Hercegovini ove dane zovu i Nesnovica. Običaj je da se tad ne razgrađuju i premeštaju torovi zbog vukova. Ako tor mora da se razgradi, onda to čine trojica muškaraca istog imena. Nose građu na mesto gde treba da bude novi tor, a na kojem su na Veliku Gospojinu zaboli u zemlju jednu lesku i postavili ikonu Bogorodice. Ispod ikone je stavljeno malo mrsa i cveća. Kad nastupi Nesnovica, počinje se s gradnjom. Ako se sve uradi na opisani način, ne treba se plašiti vukova. Tako je nekad bilo.

O Nesnovicama, ove godine, koje još uvek traju, Srbima se svašta dešavalo. Na Kosovu i Metohiji uobičajeno: kamenovanje, napadi na devojčice, otimanje imovine, pljačke, krađe. Stevana Rodića iz Orahovca, čoveka od 72 godine, napala su deca od 14-15 godina dok je u svom vinogradu hteo da pokupi orahe. Takvih primera ima sijaset. Otimaju žito sa srpskih njiva, kolju stoku, a sad je sezona branja grožđa te se očekuju pohodi i na srpske vinograde. Udri po Srbima kad god ti se ukaže prilika. Tako je u selima. U gradovima, Prištini, zapale Hram Hrista Spasitelja, jer su ga vernici Srpske pravoslavne crkve sagradili. Ruši, kradi, ubijaj, pali i na evrounijatsku administraciju ne misli. Ona je slepa kad se zločini nad Srbima čine. Naneti zlo Srbinu, njegovom ocu, ženi, ćerki, nije ništa strašno. Jednostavno, to su zli Srbi zaslužili. Zašto su zli? Prvo, zato što su pravoslavni! Drugo, neće da se kao sav nenormalan zapadni svet pokatoliče ili makar za početak samo pounijate. Treće, neće da napadnu Rusiju, da joj uvedu sankcije ili da je se javno preko novina, a može i preko Brisela, odreknu. Kad te malene tri stvari neće da urade, onda su i zaslužili da budu kažnjavani.

 

IZOLOVANI INCIDENT Ne biju samo Šiptari srpsku decu. Rade to i Hrvati. Pozovu na međunarodno juniorsko takmičenje u vaterpolu ekipe iz raznih zemlja, a onda samo vaterpoliste iz Srbije u centru Zagreba napadne rulja od dvadesetak „huligana“, koji metalnim šipkama, drvenim palicama prebiju šestoro mladića od 14 i 15 godina. Zločin, jer napad sa željom da se neko fizički prebije ili ubije ne izaziva nikakve javne reakcije. Vlast ulaže protest, javnost u Srbiji s velikim zakašnjenjem, kad se zločin više ne da sakriti, slušajući televiziju i čitajući novine biva obaveštena da je nekakav sitan incident u pitanju. Kao potukla se deca. Vođstvo puta mladih vaterpolista ne sme da napusti takmičenje, valjda da ne bi uvredilo Hrvate od kojih nam kao zavisi samoubilački put bez alternative. Neka nas i biju, ali nas s evrounijatskog puta neće ništa skrenuti. Ima da stignemo do njih makar i mrtvi. Zanimljivo da niko od dežurnih nevladinih organizacija, zaštitnika građana, rodne ravnopravnosti, privatnosti, ličnih podataka, ljubitelja pasa nije prozborio ni reč, a kamoli tražilo nekakvu osudu za počinioce zločina, koji uzgred neće biti ni otkriveni. Svim gore navedenim su puna usta pogrda i pretnji ako neko mrko pogleda pedera ili kad uplašeni otac kaže paščetu koje hoće da onjuši bebu u kolicima: Šibe, džukelo! Tad ne prestaju da blebeću o ugroženosti kerova i kerovođa, pedera, lezbijki i, naravno, kriva je vlast koja sve to dozvoljava. Kad su deca, pardon srpska deca u pitanju, onda je sve dozvoljeno i napad u Zagrebu je izolovan incident kome ne treba pridavati preteranu pažnju.

Nažalost, nije tako. Devojčice na Kosovu i Metohiji koje su napadnute dok su se vraćale iz škole, ljudi kojima se ne dozvoljava ni da uđu u svoja sela a kamoli u kuće, vaterpolisti – meta su samo zato što su Srbi. To moramo da upamtimo. Te činjenice mora da bude svesna naša vlast. Nikakvo popuštanje, zatvaranje očiju i ćutanje neće Srbe i Srbiju odbraniti. Istina je neprijatna, ali nećemo sebe zavaravanjem odbraniti.

Nesnovice još traju. Nije ovo kraj napada na Srbe i Srbiju. Zato braćo u se, svoje kljuse i uz Ruse. S Bogom! Nikad bez Njega.

[/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *