Završen „Nišvil 2016“

Nišvil 1Piše Nataša Francisti

Trideset treći internacionalni džez festival „Nišvil“ održan je od 11. do 14. avgusta na otvorenom platou Niške tvrđave. Više od 150 hiljada ljudi uživalo je u nastupima velikana svetske džez scene na ovoj popularnoj tradicionalnoj manifestaciji

Nišvil je u međunarodnim okvirima postao prepoznatljiv kao festival koji na jedinstven način spaja muzičku tradiciju Balkana i tradicionalne forme džez izraza i samim tim promoviše pozitivne kulturne vrednosti i multikulturalizam. Upravo zbog toga ne čudi ocena renomiranog britanskog časopisa „Gardijan“ koji je „Nišvil“ svrstao na listu 10 najboljih džez festivala u Evropi.
Zvezda prve večeri festivala bio je član čuvene grupe „Guitar trio“ Al di Meola, koji se ubraja u najveće gitariste današnjice. Kao jedan od pionira džez roka, Di Meola je objavio preko 20 albuma, a tokom svoje bogate karijere sarađivao je i sa čuvenim španskim flamenko gitaristom Pakom de Lusijom. Drugog dana festivala publici u Nišu se predstavio i jedan od najboljih džez saksofonista, Britanac Soveto Kinč, kao i ruski muzički sastav „Orlan“, koji prikazuje bogatstvo muzičkih nota i jedinstvo muzičkog izraza ruske Baškirije, odakle su poreklom svi članovi benda. Dobar provod bio je zagarantovan i trećeg dana festivala kada je sa svojim bendom nastupio i poznati džez saksofonista Bil Evans, pripadnik škole čuvenog Majlsa Dejvisa i jedan od najistaknutijih predstavnika savremene džez scene. „Bela Areta Frenklin“, kako često nazivaju jednu od najboljih vokala današnjice soul pevačicu Džos Stoun, zatvorila je trideset treće izdanje ove značajne muzičke manifestacije.
U okviru festivala nastupili su i „Belgrade Dixieland Orchestra“, „Golden Buddha Jazz Band“, Bilja Krstić i „Bistrik orkestar“, „Shakatak“, „Milan Petrović kvartet“ i mnogi drugi.
U sklopu pratećih programa, posetioci ove muzičke smotre mogli su da pogledaju mnogobrojne izložbe inspirisane džez izrazom, kao i da učestvuju u muzičkim radionicama zajedno s velikim imenima svetske džez scene.
I ove godine, osme zaredom, festival je održan uz podršku kompanije NIS, koja na ovaj način nastoji da doprinese razvoju kulture i unapređenju zajednice u kojoj posluje.

Nišvil 2Nišvil 3

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *