Завршен „Нишвил 2016“

Нишвил 1Пише Наташа Францисти

Тридесет трећи интернационални џез фестивал „Нишвил“ одржан је од 11. до 14. августа на отвореном платоу Нишке тврђаве. Више од 150 хиљада људи уживало је у наступима великана светске џез сцене на овој популарној традиционалној манифестацији

Нишвил је у међународним оквирима постао препознатљив као фестивал који на јединствен начин спаја музичку традицију Балкана и традиционалне форме џез израза и самим тим промовише позитивне културне вредности и мултикултурализам. Управо због тога не чуди оцена реномираног британског часописа „Гардијан“ који је „Нишвил“ сврстао на листу 10 најбољих џез фестивала у Европи.
Звезда прве вечери фестивала био је члан чувене групе „Guitar trio“ Ал ди Меола, који се убраја у највеће гитаристе данашњице. Као један од пионира џез рока, Ди Меола је објавио преко 20 албума, а током своје богате каријере сарађивао је и са чувеним шпанским фламенко гитаристом Паком де Лусијом. Другог дана фестивала публици у Нишу се представио и један од најбољих џез саксофониста, Британац Совето Кинч, као и руски музички састав „Орлан“, који приказује богатство музичких нота и јединство музичког израза руске Башкирије, одакле су пореклом сви чланови бенда. Добар провод био је загарантован и трећег дана фестивала када је са својим бендом наступио и познати џез саксофониста Бил Еванс, припадник школе чувеног Мајлса Дејвиса и један од најистакнутијих представника савремене џез сцене. „Бела Арета Френклин“, како често називају једну од најбољих вокала данашњице соул певачицу Џос Стоун, затворила је тридесет треће издање ове значајне музичке манифестације.
У оквиру фестивала наступили су и „Belgrade Dixieland Orchestra“, „Golden Buddha Jazz Band“, Биља Крстић и „Бистрик оркестар“, „Shakatak“, „Милан Петровић квартет“ и многи други.
У склопу пратећих програма, посетиоци ове музичке смотре могли су да погледају многобројне изложбе инспирисане џез изразом, као и да учествују у музичким радионицама заједно с великим именима светске џез сцене.
И ове године, осме заредом, фестивал је одржан уз подршку компаније НИС, која на овај начин настоји да допринесе развоју културе и унапређењу заједнице у којој послује.

Нишвил 2Нишвил 3

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *