Kako je Orban pohvalio Trampa

Voktor OrbanZa „Pečat“ iz Budimpešte Vlastimir Vujić

Mađarski premijer bi da u Evropu uveze recepte koje Americi nudi republikanski predsednički kandidat

Šta još treba da se dogodi kako bi se shvatilo da je za krizu u Evropskoj uniji najodgovornija Evropska komisija koja je pred migrantima otvorila granice, pojedinim članicama dozvolila drastično povećanje budžetskog deficita i unutar Unije ravnotežu moći promenila u korist evropskih institucija nad nacionalnim državama, oštar je bio premijer Mađarske Viktor Orban na 27. Balvanjoškom slobodnom univerzitetu Mađara (održanom od 19. do 23. jula) u Tušvanjošu u rumunskoj Transilvaniji (koji Mađari zovu Erdelj), na kojem su osim predstavnika mađarske vlade i vladajućeg Fidesa učestvovali predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara (Srbija), Zakarpatskog mađarskog kulturnog Saveza (Ukrajina), Demokratske zajednice Mađara (Hrvatska), Narodne partije Mađara (Slovačka), i tri udruženja iz Rumunije – Erdeljske mađarske narodne partije, Mađarske građanske partije i Demokratskog saveza Mađara.

[restrictedarea]

EVROPSKA VOJSKA Kao što je prošle godine (na istom mestu) najavio završetak ere liberalnog društveno-ekonomskog i socijalnog modela, Orban je sada otišao još dalje. Izneo je (i obrazložio) ideju formiranja evropske vojske i – u celosti podržao sva tri predloga Donalda Trampa (republikanskog kandidata za predsednika SAD) u vezi s bezbednosnom politikom koju bi Evropa trebalo da primeni kako bi rešila krizu za koju je kriva nekontrolisana migracija iz država kompromitovanim terorizmom.

„Zbog jačanja kontinentalne bezbednosti i stabilnosti, vrlo ozbiljno treba razmotriti ideju izgradnje zajedničke armije na teritoriji EU. Ali pravih oružanih snaga. Vojske po suštini, ne po formi. Sa naređenjima koja se daju zajedničkim jezikom. Članice već sada treba da razmišljaju o izdvajanju više budžetskog novca u vojne svrhe u 2017. godini. Razradu ideje prevashodno treba fokusirati kroz prizmu ’bregzita’ i povećane migracije iz Azije i Afrike. Jer ne treba zaboraviti da je britanskim napuštanjem struktura EU vojni segment Evrope postao politički najranjiviji“, istakao je u Transilvaniji mađarski premijer, ekskluzivno saopštavajući da je dan pre njegovog dolaska na ovaj skup u Rumuniju, Višegradska grupa (koju čine Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka) prihvatila predlog Varšave o formiranju Parlamentarne skupštine V4 i stvaranju zajedničke vojske te četiri zemlje – koja ne bi bila konkurencija evropskoj vojsci…

TRAMPOV RECEPT Pored konstantnih optužbi na račun Brisela zbog slabosti u suočavanju s izbegličkom krizom, Orban je u Tušvanjošu podržao Trampov predlog o bezbednosnoj politici koju bi Evropa trebalo da sprovede ne bi li je rešila.

„Nisam zagovornik kampanje kandidata za predsednika SAD koga je nominovala Republikanska stranka. Nisam ni pretpostavljao da ću ikada podržavati Trampovu opciju vezanu za sve veću izbegličku krizu na Starom kontinentu. Ali, slušajući ga, uverio sam se, zaista, da je ona najbolja za Evropu i za Mađarsku. Kao Evropljanin teško da mogu bolje da artikulišem šta Evropi treba“, izjavio je Viktor Orban.

A šta je u vezi s problemom migracija i borbe s terorizmom, s kojima je Evropa u ovom trenutku suočena, prilikom prihvatanja republikanske nominacije za prvog čoveka najjače svetske sile izjavio Donald Tramp? „Potrebno je da Sjedinjene Američke Države pojačaju obaveštajne napore, prekinu s politikom promene režima u drugim državama i – potpuno zabrane imigraciju iz zemalja koje su nosioci terorima“, istakao je.

Govoreći o Trampovom predlogu za stvaranjem „najbolje obaveštajne organizacije na svetu“, Orban je u Tušvanjošu istakao da i Evropa mora da formira mrežu nacionalnih obaveštajnih agencija u istom rangu. Za drugi predlog američkog predsedničkog kandidata, da se napusti politika izvoza demokratije, rekao je: „Ni sam ne bih to mogao preciznije da kažem!“

„Zapadne zemlje postupile su lakomisleno kada su uklanjale nedemokratske, ali čvrste režime u Iraku, Libiji i Siriji, a da nisu garantovale stabilnost. Nakon toga, izložili su Evropu masovnom prilivu migranata. I još gore, umesto da podrže režime koji pokušavaju da kontrolišu ratom zahvaćene zemlje u severnoj Africi i na Bliskom istoku, Evropa ih kritikuje zbog nedostatka demokratije!? Ako Brisel nastavi sa davanjem prednosti demokratiji nad bezbednošću u regionima gde su minimalne šanse da se u tome uspe – stvoriće opštu nestabilnost, a ne široku demokratiju. Posledice takve politike, krajnje pogrešne – biće nesagledive“, zaključio je premijer Mađarske Viktor Orban u rumunskom Tušvanjošu.

INDIJANCI

„Generalni pokrovitelj ove masovne azijsko-afričke kolonizacije Evrope su Sjedinjene Američke Države! Vašington, na svom istorijskom iskustvu (starom nepuna tri veka), takvu odluku smatra pozitivnom, dok ona Evropu ubija – jer je nacionalna i verska tradicija dve trećine država koje Evropu čine stara više od milenijuma! Demokrata Barak Obama preseljenje nehrišćanskih nacija u Evropu zdušno podržava u oba svoja predsednička mandata, a sukcesiju će nastaviti i novi kandidat te stranke ako bude izabran za predsednika, Hilari Klinton. U ovom slučaju mi Evropljani isto smo što su nekada bili starosedeoci američkog kontinenta pre kolonizacije – Indijanci. Preti nam identična sudbina. Nestanak!“, kazao je u Tušvanjošu premijer Orban.

IŠTVAN PASTOR MOBILIŠE GLASAČE

Predstavnici prekograničnih mađarskih stranaka i organizacija koje imaju podršku aktuelne mađarske vlade su u zajedničkoj izjavi u Tušvanjošu osudili „pogrešnu imigracionu politiku Evropske unije i nametnuto naseljavanje“.

Ištvan Pastor (SVM) je u ime ostalih partijskih čelnika rekao da je pomenuta deklaracija zauzimanje vrednosnog stava, jer se svi potpisnici zalažu za opstanak Evrope sa hrišćanskim korenima i odbacuju osporavanje suvereniteta država.

„Svi mi imamo pravo da odlučimo s kim i na koji način hoćemo da živimo i ne mogu nam se nametati odluke koje ne prihvatamo. Na prvi pogled, referendum je unutrašnja stvar Mađarske, ali pošto smo svi jedna nacija, unutrašnja stvar Mađarske stvar je svih nas“, rekao je Pastor, naglasivši da su lideri mađarskih partija u regionu Karpata obavezni da mobilišu svoje zajednice za učešće na referendumu i članove imperativno pozovu da 2. oktobra odbace briselsku politiku naseljavanja.

[/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *