Како је Орбан похвалио Трампа

Voktor OrbanЗа „Печат“ из Будимпеште Властимир Вујић

Мађарски премијер би да у Европу увезе рецепте које Америци нуди републикански председнички кандидат

Шта још треба да се догоди како би се схватило да је за кризу у Европској унији најодговорнија Европска комисија која је пред мигрантима отворила границе, појединим чланицама дозволила драстично повећање буџетског дефицита и унутар Уније равнотежу моћи променила у корист европских институција над националним државама, оштар је био премијер Мађарске Виктор Орбан на 27. Балвањошком слободном универзитету Мађара (одржаном од 19. до 23. јула) у Тушвањошу у румунској Трансилванији (који Мађари зову Ердељ), на којем су осим представника мађарске владе и владајућег Фидеса учествовали представници Савеза војвођанских Мађара (Србија), Закарпатског мађарског културног Савеза (Украјина), Демократске заједнице Мађара (Хрватска), Народне партије Мађара (Словачка), и три удружења из Румуније – Ердељске мађарске народне партије, Мађарске грађанске партије и Демократског савеза Мађара.

[restrictedarea]

ЕВРОПСКА ВОЈСКА Као што је прошле године (на истом месту) најавио завршетак ере либералног друштвено-економског и социјалног модела, Орбан је сада отишао још даље. Изнео је (и образложио) идеју формирања европске војске и – у целости подржао сва три предлога Доналда Трампа (републиканског кандидата за председника САД) у вези с безбедносном политиком коју би Европа требало да примени како би решила кризу за коју је крива неконтролисана миграција из држава компромитованим тероризмом.

„Због јачања континенталне безбедности и стабилности, врло озбиљно треба размотрити идеју изградње заједничке армије на територији ЕУ. Али правих оружаних снага. Војске по суштини, не по форми. Са наређењима која се дају заједничким језиком. Чланице већ сада треба да размишљају о издвајању више буџетског новца у војне сврхе у 2017. години. Разраду идеје превасходно треба фокусирати кроз призму ’брегзита’ и повећане миграције из Азије и Африке. Јер не треба заборавити да је британским напуштањем структура ЕУ војни сегмент Европе постао политички најрањивији“, истакао је у Трансилванији мађарски премијер, ексклузивно саопштавајући да је дан пре његовог доласка на овај скуп у Румунију, Вишеградска група (коју чине Пољска, Мађарска, Чешка и Словачка) прихватила предлог Варшаве о формирању Парламентарне скупштине В4 и стварању заједничке војске те четири земље – која не би била конкуренција европској војсци…

ТРАМПОВ РЕЦЕПТ Поред константних оптужби на рачун Брисела због слабости у суочавању с избегличком кризом, Орбан је у Тушвањошу подржао Трампов предлог о безбедносној политици коју би Европа требало да спроведе не би ли је решила.

„Нисам заговорник кампање кандидата за председника САД кога је номиновала Републиканска странка. Нисам ни претпостављао да ћу икада подржавати Трампову опцију везану за све већу избегличку кризу на Старом континенту. Али, слушајући га, уверио сам се, заиста, да је она најбоља за Европу и за Мађарску. Као Европљанин тешко да могу боље да артикулишем шта Европи треба“, изјавио је Виктор Орбан.

А шта је у вези с проблемом миграција и борбе с тероризмом, с којима је Европа у овом тренутку суочена, приликом прихватања републиканске номинације за првог човека најјаче светске силе изјавио Доналд Трамп? „Потребно је да Сједињене Америчке Државе појачају обавештајне напоре, прекину с политиком промене режима у другим државама и – потпуно забране имиграцију из земаља које су носиоци терорима“, истакао је.

Говорећи о Трамповом предлогу за стварањем „најбоље обавештајне организације на свету“, Орбан је у Тушвањошу истакао да и Европа мора да формира мрежу националних обавештајних агенција у истом рангу. За други предлог америчког председничког кандидата, да се напусти политика извоза демократије, рекао је: „Ни сам не бих то могао прецизније да кажем!“

„Западне земље поступиле су лакомислено када су уклањале недемократске, али чврсте режиме у Ираку, Либији и Сирији, а да нису гарантовале стабилност. Након тога, изложили су Европу масовном приливу миграната. И још горе, уместо да подрже режиме који покушавају да контролишу ратом захваћене земље у северној Африци и на Блиском истоку, Европа их критикује због недостатка демократије!? Ако Брисел настави са давањем предности демократији над безбедношћу у регионима где су минималне шансе да се у томе успе – створиће општу нестабилност, а не широку демократију. Последице такве политике, крајње погрешне – биће несагледиве“, закључио је премијер Мађарске Виктор Орбан у румунском Тушвањошу.

ИНДИЈАНЦИ

„Генерални покровитељ ове масовне азијско-афричке колонизације Европе су Сједињене Америчке Државе! Вашингтон, на свом историјском искуству (старом непуна три века), такву одлуку сматра позитивном, док она Европу убија – јер је национална и верска традиција две трећине држава које Европу чине стара више од миленијума! Демократа Барак Обама пресељење нехришћанских нација у Европу здушно подржава у оба своја председничка мандата, а сукцесију ће наставити и нови кандидат те странке ако буде изабран за председника, Хилари Клинтон. У овом случају ми Европљани исто смо што су некада били староседеоци америчког континента пре колонизације – Индијанци. Прети нам идентична судбина. Нестанак!“, казао је у Тушвањошу премијер Орбан.

ИШТВАН ПАСТОР МОБИЛИШЕ ГЛАСАЧЕ

Представници прекограничних мађарских странака и организација које имају подршку актуелне мађарске владе су у заједничкој изјави у Тушвањошу осудили „погрешну имиграциону политику Европске уније и наметнуто насељавање“.

Иштван Пастор (СВМ) је у име осталих партијских челника рекао да је поменута декларација заузимање вредносног става, јер се сви потписници залажу за опстанак Европе са хришћанским коренима и одбацују оспоравање суверенитета држава.

„Сви ми имамо право да одлучимо с ким и на који начин хоћемо да живимо и не могу нам се наметати одлуке које не прихватамо. На први поглед, референдум је унутрашња ствар Мађарске, али пошто смо сви једна нација, унутрашња ствар Мађарске ствар је свих нас“, рекао је Пастор, нагласивши да су лидери мађарских партија у региону Карпата обавезни да мобилишу своје заједнице за учешће на референдуму и чланове императивно позову да 2. октобра одбаце бриселску политику насељавања.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *