Спољнополитички гуру Барака Обаме

Ben RoudsПише Зоран Милошевић

Ко је Бен Роудс, један од најважнијих сарадника председника Сједињених Америчких Држава Барака Обаме?

О Бенџамину (Бену) Роудсу владају различита мишљења. Сигурно је да његов значај увелико превазилази задужења „асистента председника (Барака Обаме) и заменика саветника за националну безбедност задуженог за стратешке комуникације и писање говора“, како гласи његова званична функција. „Њујорк тајмс“, наиме, тврди да је Бен Роудс имао важну улогу у подршци коју је Обамина администрација пружила Арапском пролећу. Роудс је, према истом извору, инсистирао да се покрене рат САД против Либије, а потом је наставио да се залаже за свргавање Асада, па чак и за наоружавање Ал Каидине сиријске подружнице, Ал Нусра фронта.

[restrictedarea]

ГДЕ ЗАВРШАВА ОБАМА Тек, Роудс има могућност да на америчку спољну политику утиче несразмерно свом (формалном) положају због невероватно блиских односа са Обамом, при чему сам истиче: „Не знам где се завршава Обама, а где почињем ја.“ Он не мисли за председника, али зна шта председник мисли, што је извор његове колосалне моћи, констатује „Њујорк тајмс“. Његов радни дан почиње свакодневним брифингом код председника, коме присуствује узак круг најближих сарадника, попут потпредседника Џозефа Бајдена, саветнице за националну безбедност Сузан Рајс, њеног заменика Еврила Хајнса и саветнице за унутрашњу безбедност Лизе Монако.

Бен Роудс је релативно млад, рођен је 1977. године. Завршио је Collegiate School у Њујорку (најстарија школа у САД, искључиво за дечаке), а затим дипломирао енглески и политичке науке на Универзитету „Рајс“, после чега је стекао и диплому из креативног писања. Роудс је после 11. септембра 2001. радио у државној комисији за истраживање терористичког напада на куле близнакиње. Из Комисије је прешао у записнике у тзв. Ирачкој групи, а од 2002. до 2007. године био је помоћник директора Међународног центра „Вудро Вилсон“, где се специјализовао за састављање политичких говора и наступа политичара. Током 2007. године почео је да ради у изборном штабу Барака Обаме, учествовао је на састављању Обаминих говора, а после његове победе 2008. године именован је на саветничку функцију на којој се налази и данас.

ПРОДАВАЦ НАРАТИВА Само у последње време, како открива „Њујорк тајмс“ у подужем тексту Дејвида Самјуелса посвећеном овом сараднику Барака Обаме, „Роудс је осмислио и спровео успешну медијску кампању о дилу с Ираном, помогао је у договарању отварања америчких односа с Кубом после паузе од више од 50 година, и био је коаутор свих најважнијих Обаминих спољнополитичких говора… Како о најкрупнијим тако и о најситнијим питањима, глас којим се Америка обраћа свету јесте глас Бена Роудса… Он је главни у обликовању и продавању Обаминих спољнополитичких наратива“. И: „Он је, консензус међу два туцета садашњих и бивших инсајдера из Беле куће с којима сам разговарао, најутицајнији појединачни глас који обликује америчку спољну политику, поред самог председника.“

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *