Kako smo pobedili nacizam!

U slavu Dana pobede

nenad popovicSrbija se, zajedno sa Rusijom, borila na pravoj strani istorije. Srbija je bila prva zemlja u Evropi koja je imala dva pokreta otpora protiv fašizma. Zajedno sa nepobedivim ruskim herojima, naši preci nisu imali dilemu da li da stanu na stranu dobra

Piše Nenad Popović

Uoči 9. maja, pomislim kako bi danas izgledao svet da je Adolf Hiltler pobedio u Drugom svetskom ratu. Evropa i svet bi se pretvorili u džinovski koncentracioni logor, u manijakalnoj viziji vođe nacističke Nemačke. Mnogi narodi bili bi istrebljeni u gasnim komorama. Srbi, Jevreji i Romi danas ne bi postojali ili bi bili robovi strašnog poretka. Centrom Beograda vijorile bi se nacističke zastave, dok bi noću patrolirao Gestapo.
Da nije bilo Rusije i ruske armije, čije je herojstvo zadivilo tadašnji svet, čovečanstvo nikada ne bi izašlo iz pakla nacizma.
Srbija se, zajedno sa Rusijom, borila na pravoj strani istorije. Srbija je bila prva zemlja u Evropi koja je imala dva pokreta otpora protiv fašizma. Zajedno sa nepobedivim ruskim herojima, naši preci nisu imali dilemu da li da stanu na stranu dobra.
Zato je naš narod tako snažno privržen tom bratstvu iskovanom na oružju. Nije bilo lako suprotstaviti se neljudskom nacizmu, ali su i Rusi i Srbi pokazali ljudskost, hrabrost i mudrost. Imali su pred sobom samo dva puta: dobro ili zlo.
Zato je Dan pobede toliko važan za čitav svet i zato moramo podsećati našu decu iz dana u dan, iz meseca u mesec, iz godine u godinu, kakav podvig su načinili Rusija i Srbija, zajedno sa zapadnim saveznicima. Ali, u odnosu na broj stanovnika, Rusija i Srbija su zemlje koje su u svetu dale najviše žrtava kako bi taj isti svet oslobodili nacističkog pakla.
besmrtni pukNaša deca moraju da znaju ko su bili heroji, a ko zločinci. Moraju da zapamte pravu istinu o Drugom svetskom ratu – da su Rusija i Srbija, boreći se rame uz rame, pobedile ideologiju logora smrti. Danas, kada se ponovo bude sile nacizma, želeći da izvrše reviziju istorije, pretvarajući dželate u žrtve, a žrtve u dželate, Rusija i Srbija su ponovo na istoj strani istorije. Ponovo su na strani dobra!
Klanjam se pred senima heroja koji su pali za slobodu. Oni su nam trasirali put antifašizma. Sve dok sledimo taj put, bićemo sinovi dostojni svojih očeva. Oni bi nam danas poručili da budemo složni, da se ne svađamo. Da se više nikada ne delimo na partizane i četnike, na „njihove“ i „naše“. Tek kada je Vladimir Putin pomirio „crvenoarmejce“ i „belogardejce“, tek kada su se Rusi ujedinili, počeli su da ekonomski i vojno jačaju.
Tek kada je Rusija počela snažno da brani svoje državne i nacionalne interese, kada je ponovo pokazala da će biti snaga koja neće dozvoliti povampirenje nacizma, probudila se i kao ekonomska i vojna sila. Pomirenje je uslov za to. Upamtimo to!

Jedan komentar

  1. ” Jace je krdo ovaca predvodjeni LAVOM , nego krdo lavova predvodjeni OVCOM”
    Od petooktobarskog puca do dana danasnjeg u predvodjennju Srbije izmjenjivale su se samo OVCE,!!!
    Srbima nije bio dovoljno dobar SLOBODAN MILOSEVIC………
    Rusi su se rijsili svoje “OVCE” i uzivaju u saznanju da ih sada vodi jedan pravi LAV………..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *