Kако смо победили нацизам!

У славу Дана победе

nenad popovicСрбија се, заједно са Русијом, борила на правој страни историје. Србија је била прва земља у Европи која је имала два покрета отпора против фашизма. Заједно са непобедивим руским херојима, наши преци нису имали дилему да ли да стану на страну добра

Пише Ненад Поповић

Уочи 9. маја, помислим како би данас изгледао свет да је Адолф Хилтлер победио у Другом светском рату. Европа и свет би се претворили у џиновски концентрациони логор, у манијакалној визији вође нацистичке Немачке. Многи народи били би истребљени у гасним коморама. Срби, Јевреји и Роми данас не би постојали или би били робови страшног поретка. Центром Београда вијориле би се нацистичке заставе, док би ноћу патролирао Гестапо.
Да није било Русије и руске армије, чије је херојство задивило тадашњи свет, човечанство никада не би изашло из пакла нацизма.
Србија се, заједно са Русијом, борила на правој страни историје. Србија је била прва земља у Европи која је имала два покрета отпора против фашизма. Заједно са непобедивим руским херојима, наши преци нису имали дилему да ли да стану на страну добра.
Зато је наш народ тако снажно привржен том братству искованом на оружју. Није било лако супротставити се нељудском нацизму, али су и Руси и Срби показали људскост, храброст и мудрост. Имали су пред собом само два пута: добро или зло.
Зато је Дан победе толико важан за читав свет и зато морамо подсећати нашу децу из дана у дан, из месеца у месец, из године у годину, какав подвиг су начинили Русија и Србија, заједно са западним савезницима. Али, у односу на број становника, Русија и Србија су земље које су у свету дале највише жртава како би тај исти свет ослободили нацистичког пакла.
besmrtni pukНаша деца морају да знају ко су били хероји, а ко злочинци. Морају да запамте праву истину о Другом светском рату – да су Русија и Србија, борећи се раме уз раме, победиле идеологију логора смрти. Данас, када се поново буде силе нацизма, желећи да изврше ревизију историје, претварајући џелате у жртве, а жртве у џелате, Русија и Србија су поново на истој страни историје. Поново су на страни добра!
Kлањам се пред сенима хероја који су пали за слободу. Они су нам трасирали пут антифашизма. Све док следимо тај пут, бићемо синови достојни својих очева. Они би нам данас поручили да будемо сложни, да се не свађамо. Да се више никада не делимо на партизане и четнике, на „њихове“ и „наше“. Тек када је Владимир Путин помирио „црвеноармејце“ и „белогардејце“, тек када су се Руси ујединили, почели су да економски и војно јачају.
Тек када је Русија почела снажно да брани своје државне и националне интересе, када је поново показала да ће бити снага која неће дозволити повампирење нацизма, пробудила се и као економска и војна сила. Помирење је услов за то. Упамтимо то!

Један коментар

  1. ” Jace je krdo ovaca predvodjeni LAVOM , nego krdo lavova predvodjeni OVCOM”
    Od petooktobarskog puca do dana danasnjeg u predvodjennju Srbije izmjenjivale su se samo OVCE,!!!
    Srbima nije bio dovoljno dobar SLOBODAN MILOSEVIC………
    Rusi su se rijsili svoje “OVCE” i uzivaju u saznanju da ih sada vodi jedan pravi LAV………..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *